Fotbal international 16% dintre italieni consideră justificate sunetele de maimuţă pe stadion, după cazul Maignan

Data publicării:
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Rasismul pe stadioanele din Italia este considerat justificat de 16% dintre respondenţii unui sondaj de opinie. Aproximativ 16 la sută dintre italieni consideră că imitarea strigătelor de maimuţă şi proferarea de injurii rasiste, precum cele care l-au vizat recent pe portarul lui AC Milan, Mike Maignan, se justifică când susţii o echipă de fotbal, conform unui sondaj publicat joi, citat de AFP.

În acest sondaj, realizat între 24 şi 26 ianuarie, de institutul SWG, pe un eşantion de 800 de persoane, 16 la sută dintre cei chestionaţi consideră că "a imita ţipete de maimuţă sau a arunca cu banane în jucătorii de culoare" este normal când susţii o echipă.

O proporţie similară din acest eşantion reprezentativ declară că a fi suporter al unei echipe permite să spui "ţigan" sau "evreu" unui jucător (18%), dar şi să insulţi un jucător din cauza naţionalităţii sau originilor sale (18%).

Conform aceluiaşi sondaj SWG, 74% dintre persoanele chestionate consideră normal ca "jucătorii vizaţi să ia atitudine fermă în aceste cazuri", dar 22% consideră că "în calitate de persoane publice plătesc un preţ pentru acest lucru şi trebuie să îndure ce li se întâmplă".

Jumătate dintre cei chestionaţi (51%) consideră că a insulta propria echipă sau sportiv după un rezultat prost este ceva normal pentru un suporter. La fel, 46% consideră că insultarea arbitrilor este legată de prezenţa la stadion.

Pe 20 ianuarie, portarul echipei AC Milan şi al naţionalei de fotbal a Franţei, Mike Maignan, a părăsit terenul de joc după ce a fost ţinta strigătelor rasiste la meciul cu Udinese (3-2), îndreptându-se spre banca de rezerve în min. 34 şi apoi urmat de coechipierii săi.

În urma acestor incidente, Maignan a îndemnat instanţele conducătoare să ia măsuri împotriva acestui flagel care revine în mod constant pe stadioanele de fotbal, scrie Agerpres.

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Fotbal international
logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel