Tenis 2023 în tenis. Djokovic rămâne liderul mondial, dar jucătorii tineri trag tare să îl detroneze

Data publicării:
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Novak Djokovic continuă să fie liderul mondial al clasamentului ATP, însă pentru cât timp? Carlos Acaras şi Jannik Sinner vin tare din spate şi vor să îl detroneze pe sârb.Novak Djokovic şi-a strâns mâna de fier asupra tenisului în 2023, însă fanii au avut ocazia să-i vadă la lucru şi pe viitorii protagonişti ai acestui sport, în frunte cu spaniolul Carlos Alcaraz, care l-a oprit pe sârb să domine toate turneele de Mare Şlem, şi italianul Jannik Sinner, victorios în faţa lui "Nole" în Cupa Davis.

Având unele dintre cele mai bune evoluţii din cariera sa, la 36 de ani, şi după ce a stabilit un record de 400 de săptămâni în fruntea clasamentului mondial, Djokovic este pregătit să facă eforturi pentru un "Golden Slam", prin câştigarea tuturor celor patru turnee majore şi a coroanei olimpice la Paris, anul viitor.

Supremaţia lui Djokovic într-un sezon extraordinar l-a ajutat să egaleze numărul de titluri de Mare Şlem deţinut de accidentatul Rafael Nadal (22), în luna ianuarie la Australian Open, iar apoi să-l depăşească pe vehicul său rival la Roland Garros, zdrobindu-l pe Alcaraz pe parcurs.

Dar un Carlos Alcaraz cu energia recuperată a pus capăt dominaţiei lui Djokovic la Wimbledon, după o finală epică de cinci seturi. Tânărul jucător iberic şi-a trecut în palmares al doilea titlu de Grand Slam şi a lăsat să se înţeleagă că o schimbare a gărzii este iminentă în sportul alb, după două decenii de dominaţie a celebrului "Big Three" (Roger Federer-Rafael Nadal-Novak Djokovic).

Cei care sperau să înceapă o nouă eră în tenis au fost însă dezamăgiţi după turneul de la All England Club, deoarece Djokovic a câştigat al 24-lea său titlu de Grand Slam, la US Open, în luna septembrie, asigurându-şi totodată primul loc în clasamentul ATP la final de an, după succesul său de la Turneul Campionilor, la care l-a învins pe Sinner în finală.

Puţini ar îndrăzni să parieze împotriva sârbului care vizează un nou sezon stelar în 2024, dar dacă cineva îl va putea opri, acela nu poate fi decât neînfricatul Carlos Alcaraz, jucătorul cu cea mai mare capacitate de a acumula rapid experienţă.

Spaniolul în vârstă de 20 de ani va trebui să stea însă departe de accidentări şi să înlăture deficienţele care l-au făcut să eşueze în trei dintre cele patru dueluri cu Djokovic din 2023, dacă doreşte să-l depăşească pe campionul sârb.

Jannik Sinner a apărut ca o altă ameninţare în finalul sezonului, umilindu-l pe Djokovic de două ori într-o singură zi în Cupa Davis, înainte de aduce triumful Italiei.

"Djokovic a spus că este gata să câştige cele patru turnee de Mare Şlem şi aurul olimpic, dar suntem aici să-l oprim", a declarat Alcaraz în timpul unui turneu demonstrativ în Mexic, în timp ce privea către un sezon 2024 "intens".

Rafael Nadal, membru al triumviratului cuceritor alături de Djokovic şi retrasul Federer, va căuta să adauge un ultim capitol carierei sale strălucitoare, dar plină de accidentări, în ceea ce va fi probabil ultimul său sezon în circuitul profesionist.

Spaniolul nu a mai jucat de când a suferit o accidentare la şold în timpul Openului Australiei, în ianuarie, şi ar fi o surpriză uriaşă dacă va reuşit să recupereze teren în cursa de urmărire a lui Djokovic în Marele Şlem.

La fete, patru campioane diferite de Grand Slam

Tenisul feminin a reprezentat un contrast revigorant faţă de cel masculin, producând patru campioane diferite în Marele Şlem: Arina Sabalenka, Iga Swiatek, Marketa Vondrousova şi Coco Gauff, iar lupta pentru clasamentul WTA la final de an a fost dusă până la capăt.

Campioana de la Roland Garros, poloneza Iga Swiatek, a revenit la sfârşitul sezonului în fotoliul de lider, pe care îl cedase belarusei Arina Sabalenka, însă s-ar putea confrunta cu un an 2024 mai dificil dacă Elena Rîbakina îşi va recupera cea mai bună formă, iar Ons Jabeur îşi va intensifica pretenţiile pentru un prim Grand Slam.

Marile campioane Naomi Osaka şi Angelique Kerber vor reveni şi ele după pauzele de maternitate, călcând pe urmele Carolinei Wozniacki, cele trei urmând să condimenteze un circuit feminin ultra-competitiv în 2024.

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Tenis
logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel