Handbal 54 de ani de la al treilea titlu mondial cucerit de România la handbal masculin. "Cel mai bun handbalist din toate timpurile" a fost al doilea golgheter al turneului

Data publicării:
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Pe 8 martie 1970, naţionala de handbal masculin a României reuşea o performanţă istorică. Devenea, pentru a treia oară, campioană mondială. 



"La Paris, echipa națională de handbal masculin a României cucerește pentru a treia oară Campionatul Mondial.

Finala s-a disputat împotriva echipei RDG, fiind una dintre cele mai dramatice și lungi din istorie (a durat 80 de minute cu cele 2 serii a câte 10 minute de prelungiri), scorul fiind de 10-10 după cele 60 de minute regulamentare şi 13-12 la finalul partidei", transmite Muzeul Sportului pe Facebook.

În total, România a cucerit 4 titluri mondiale la handbal masculin, dar şi medalia de argint la Jocurile Olimpice din 1976, rămase în istorie şi graţie primei note de 10 din istoria gimnasticii, acordată Nadiei Comăneci. 

Pentru tricolori jucau atunci Alexandru Dincă, Cornel Penu, Gabriel Kicsid, Gheorghe Goran, Roland Gunesch, Mihail Marinescu, Cezar Nica, Ioan Popescu, Ștefan Orban, Ștefan Birtalan, Cristian Gațu, Gheorghe Gruia, Ghiță Licu, Titus Moldovan, Cornel Oțelea şi Valentin Samungi. Echipa naţională era antrenată de Niculae Nedeff, Eugen Trofin şi Oprea Vlase. 

Pe locul secund în clasamentul golgheterilor turneului final s-a aflat Gheorghe gruia, care a marcat 30 de goluri, cu unul mai puţin decât Vladimir Maximov, din Uniunea Sovietică. 

Povestea lui Gheorghe Gruia este şi ea una interesantă. El nu a ajuns la handbal prin filiera clasică, juniori-tineret-seniori, ci a fost selecţionat după ce a fost văzut jucând volei la Steaua Bucureşti. A debutat în Divizia A la handbal după trei luni de pregătire şi după un tur de campionat a ajuns la echipa naţională. 

În 1992, a fost numit de către IHF "cel mai bun handbalist al tuturor timpurilor"

După decesul său, în decembrie 2015, Federaţia Română de Handbal a decis să retragă definitiv tricoul cu numărul 10 din echipa naţională. 

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Handbal




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel
Iti place noua modalitate de votare pe DCSport.ro?