Jocurile Olimpice Acuzații de dezinformare realizate de către Rusia, în orizontul Jocurilor Olimpice. „Caută să semene teamă”

Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Federația Rusă a dat startul unui proces de dezinformare și denigrare a Franței, dar și a competiției Jocurilor Olimpice care se vor desfășura în capitala țării.



Federația Rusă dorește să producă teamă în rândurile spectatorilor

Gazda Jocurilor Olimpice de anul acesta (26 iulie - 11 august) trebuie să se confrunte cu activități de dezinformare venite din partea statului rus, cu aproximativ două luni înante de începutul competiției.

Rusia a intensificat amploarea campaniei de dezinformare vizând Jocurile Olimpice de la Paris, care urmărește în special să mărească temerile de acte violente în timpul evenimentului, potrivit unui observator al companiei americane Microsoft, citat de AFP.

Centrul de analiză a amenințărilor (MTAC), gestionat de gigantul tehnologic american, citează două grupuri de influență rusă, Storm-1679 și Storm-1099, care „combină vechile tactici cu inteligența artificială pentru a desfășura activități dăunătoare”.

Conținutul distribuit de aceste grupuri influențate de Rusia are ca scop, între altele, defăimarea Franței, a președintelui acestei țări, Emmanuel Macron, dar și a Comitetului Internațional Olimpic (CIO).

Storm-1679 „căută, de asemenea, să semene teamă entru a descuraja spectatorii să participe la Jocuri”, scriu Microsoft și MTAC.

Inteligența AI, folosită la campania de dezinformare pornită de Rusia

Pentru a realiza acest lucru, acest grup influent a postat cu precădere videoclipuri înșelătoare online. Unul dintre acestea pretinde a fi un conținut produs de canalul de știri France 24 și susține că 24% dintre biletele vândute au fost returnate de teama unui atac în timpul Jocurilor, lucru cu nimic mai fals.

Un alt subiect video prezintă un mesaj din partea CIA (principala agenție americană de informații) și a Direcției generale a securității interne din Franța, sfătuind internauții să nu meargă în Franța din cauza riscului de atac.

În ceea ce privește Storm-1099, acesta folosește o rețea de 15 siteuri cu conținut scris în franceză și care se prezintă în mod fals ca media de știri.

Aceste platforme avertizează și despre posibile atacuri în timpul Jocurilor, criticându-i pe Emmanuel Macron și guvernul său, pe care îi acuză de indiferență față de problemele francezilor.

MTAC se așteaptă ca aceste activități să se intensifice pe măsură ce se apropie ceremonia de deschidere, pe când CIO a denunțat în mod repetat o „campanie de dezinformare și defăimare condusă de Rusia”.

În iunie 2023, Storm-1679 a postat online un fals document anti-CIO intitulat „Jocurile Olimpice au căzut”, inspirat de „Căderea Casei Albe” (2013) și folosind inteligența artificială pentru a imita vocea actorului american Tom Cruise, potrivit Agerpres.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Jocurile Olimpice




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel
Iti place noua modalitate de votare pe DCSport.ro?