Handbal Ana Stark Stănişel, "un monument al handbalului din România", a murit. A fost de trei ori campioană mondială cu România

Data publicării:
Fotografie de la Tucă Bianca:, Pexels
Fotografie de la Tucă Bianca:, Pexels

Ana Stark Stănişel, triplă campioană mondială cu naţionala României de handbal feminin, a murit. 



"Ne-a părăsit legendara Ana Stark-Stănișel, una dintre cele mai valoroase handbaliste din istoria Rapidului și a României!

A plecat dintre noi Ana Boțan-Stark-Stănișel, un monument al handbalului feminin din România. Născută la Hărman, lângă Brașov, în 1935, Ana Stark a făcut parte din cea mai prolifică generație a handbalului feminin din istoria României și a Rapidului.

Are în palmares 4 titluri naționale cu Rapid, în 1961, 1962, 1963 și 1967, plus două Cupe ale României cucerite în 1956 și 1961. Tot cu Rapidul a devenit campioană europeană intercluburi în 1964, când a cucerit Cupa Campionilor Europeni.

Ana Stark este triplă campioană mondială cu naționala României, în 1956, 1960 și 1962. Ediția din 1962 s-a disputat la București, pe stadionul Republicii, iar Ana Stark a fost cea mai bună marcatoare a naționalei noastre, cu 11 goluri înscrise.

Anunțul decesului a fost făcut de fratele Anei Stark-Stănișel: „(...) Sora mea m-a rugat să scriu aceste rânduri și vă mulțumește pentru urările de sănătate din ianuarie 2024, cand a împlinit 89 de ani. Vă dorește în continuare mult succes. A fost până la sfârșitul vieții o rapidistă”.

Dumnezeu s-o odihnească. Condoleanțe familiei!", au scris cei de la CS Rapid pe Facebook. 

Federaţia Română de Handbal a transmis şi ea un scurt mesaj. 

"Condoleanțe! A fost model și inspirație pentru numeroase generații!", au scris cei de la FRH. 

Ana Stark Stănişel a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului. 

Ea a emigrat din România în 1978, în Republica Federală Germană, dar și-a continuat activitatea sportivă și a devenit vicecampioană în 1979 cu echipa PSV Grünweiß Frankfurt. A continuat apoi să joace handbal la nivel de amatori până la o vârstă înaintată. În 2003, la vârsta de 68 de ani, Stark-Stănișel a luat parte la un meci desfășurat la Ulm, în care colege de echipă i-au fost alte foste handbaliste de origine germană din România, precum Gertrude Reip, Angela Moșu-Huber sau Waltraut Andone. 

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Handbal




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel