Jocurile Olimpice Andreea Răducan, reversul medaliei şi aurul retras la JO 2000. "Nu neapărat medalia fizic m-ar mulţumi, ci recunoaşterea că e a mea"

Data publicării:
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Andreea Răducan, fostă campioană olimpică, a vorbit despre pierderea medaliei de aur de la Sydney, ca urmare a unui scandal de dopaj. 



La Jocurile Olimpice din 2000, de la Sydney, Andreei Răducan i-a fost retrasă medalia de aur de la Individual Compus, după ce a fost testată pozitiv cu pseudoefedrină, o substanţă interzisă la vremea respectivă. Medalia a fost acordată atunci Simonei Amânar, iar Andreea Răducan a rămas cu aurul de la concursul pe echipe şi argintul de la Sărituri. 

Atât Andreea Răducan, cât şi oficialii echipei române de gimnastică au susţinut tot timpul nevinovăţia gimnastei. Doctorul echipei a fost găsit vinovat de neglijenţă, pentru că i-a administrat sportivei un medicament pentru răceală şi gripă, care conţine o substanţă interzisă; drept urmare a fost suspendat până la Jocurile Olimpice de la Beijing, din 2008. Gimnastele românce au declarat deschis că medalia de aur la individual compus aparţine de drept Andreei. După anunţarea deciziei de descalificare, atât Simona Amânar, cât şi Maria Olaru au spus că intenţionează să refuze medaliile noi în semn de protest; hotărârea finală a fost însă să accepte noul clasament, cu scopul de a îmbunătăţi clasificarea întregii delegaţii române. Simona Amânar a spus despre medalia de aur: „Nu am câştigat-o eu. A fost câştigată de Andreea, şi îi aparţine Andreei".

Acum, 23 de ani mai târziu, Andreea Răducan a vorbit din nou despre acel moment. 

"De lucruri cumva te desprinzi, fie şi de o medalie olimpică, cum a fost cea de aur de la Individual Compus. (...)

Eu, o dată în plus, spun că n-am de ce să nu consider acea medalie. Sigur, cu tot respectul pentru toți oamenii implicați, colegele mele, este o medalie pentru care știu cât am muncit, pe care știu că am câștigat-o și indiferent de deciziile pe care le pot lua unii sau alții, care nu au curaj să spună că și ei pot greși, că și despre asta este vorba, Comitetul International Olimpic și la momentul respectiv a recunoscut, știind că nu este vina mea, dar că sunt niște reguli pe care, în paranteza aș spune eu, ar fi bine ca și dumnealor să le respecte. Și simt că este o medalie care îmi aparține, egal că o am sau nu fizic, e un titlu pentru care am muncit enorm.

(...) Cred că nu medalia neaparat fizic m-ar mulțumi, ci a se recunoaște faptul că ea este a mea", a declarat Andreea Răducan în podcastul "Drumul către medalii".

Mariana Bitang şi Octavian Belu, a doua familie 

"Deva a fost acasă o bună perioadă de timp pentru mine, departe de ai mei, de mama, de tata, de fratele meu. Surorile mele au fost colegele mele, până la urmă, nu degeaba în cartea autobiografică, “Reversul medaliei”, i-am și numit pe antrenorii noștri, Octavian Belu si Mariana Bitang, a doua pereche de părinți. Pentru că, sigur, noi eram în contact cu părinții noștri chiar și la distanță, dar cei care erau zi de zi, noapte de noapte cu noi acolo erau antrenorii, și de asta le și sunt foarte recunoscătoare, nu doar pentru faptul că au reușit să șlefuiască acest talent pe care Dumnezeu mi l-a dat, de a practica gimnastica, dar și pentru faptul că au fost acolo pentru noi și în momentele în care poate durea o măsea, în care poate aveam o altă problemă", a mai spus Andreea Răducan.

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Jocurile Olimpice




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel