Grand Slam Are loc tragerea la sorți de la Roland Garros. Țara noastră, momentan cu patru jucătoare pe tabloul principal

Data actualizării: | Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Al doilea turneu de Mare Șlem al anului a început deja, România având două tenismene în faza calificărilor. Joi, oficialii francezi vor organiza tragerea la sorți pentru a afla disputele de pe tabloul principal.



Tragerea la sorți de la Roland Garros va avea loc joi, 23 mai, la ora 15, ediția de anul acesta fiind una foarte importantă, mai ales în ceea ce privește circuitul ATP.

România poate avea șase jucătoare pe tabloul principal de simplu, la Roland Garros

România are pe tabloul principal al turneului de Grand Slam de la Paris patru jucătoare: cel mai bine cotată tenismenă română în acest moment, Sorana Cîrstea (30 WTA), care va fi și cap de serie, Ana Bogdan (63 WTA), Jaqueline Cristian (67 WTA) și Irina Begu (127 WTA), care beneficiază de o accedere pe tabloul principal datorită clasamentului protejat.

Cu toate acestea, țara noastră mai are două reprezentante în faza calificărilor, Elena Gabriela Ruse (152 WTA) și Cristina Dinu (229 WTA).

Ruse a trecut de Talia Gibson (187 WTA) și Suzan Lamens (148 WTA) în partide finalizate în minimum de seturi, meciul decisiv din faza de calificări fiind programat pentru ziua de vineri, 24 mai, când românca o va întâlni pe italianca Sara Errani (95 WTA) principala favorită din calificări. Acestea nu s-au mai întâlnit niciodată în circuitul mondial de tenis.

Pe de altă parte, Cristina Dinu (229 WTA) a trecut de Paula Ormaechea (929 WTA) în primul tur al calificărilor, având șansa de a accede în meciul decisiv pentru calificarea pe tabloul principal după retragerea jucătoarei Mai Hontama (114 WTA), în primul set al partidei. Românca de 31 de ani o va întâlni, în următorul meci, pe brazilianca Laura Pigossi (119 WTA), partidă programată vineri, pe 24 mai.

Competiția WTA, constantă

Competiția feminină aducea, în ultimii ani, numeroase surprize în cazul câștigătoarelor de Mare Șlem, fanii catalogând întrecerea WTA ca fiind „inconstantă”. Cu toate acestea, se pare că trei jucătoare din circuit se întrec în ultimele faze ale competițiilor. În mod evident, liderul mondial, Iga Swiatek, va începe Marele Șlem de la Paris în cap de listă, fiind urmată de marea sa rivală, Aryna Sabalenka (2 WTA). Acestea au jucat ultimele două finale Masters 1000, de la Madrid și Roma, ambele fiind câștigate de numărul 1 mondial.

Swiatek a reușit să triumfe la Roland Garros de trei ori, în 2020, 2022 și 2023. De asemenea, și următoarele clasate, Coco Gauff (3 WTA) și Elena Rybakina (4 WTA) au șanse mari de a cuceri trofeul de anul acesta, americanca fiind finalistă pe zgura din Paris, în urmă cu doi ani.

De asemenea, o jucătoare importantă din circuitul WTA va rata turneul major din acest an, respectiv Jessica Pegula, numărul cinci mondial. Ea a făcut anunțul joi, 23 mai, pe rețelele sociale. Americanca a suferit în urmă cu câteva săptămâni o accidentare care a determinat-o să ia o pauză scurtă, dar care nu îi va permite să fie prezentă la Paris.

„Hei, prieteni, vă anunț că mă retrag de la Roland Garros, anul acesta. Dacă mai aveam timp vreo 5-7 zile, 100% eram aptă să joc. Dar o să mă întorc în sezonul pe iarbă.”, a scris Pegula, pe contul său de Instagram.

Competiția ATP devine inconstantă

Fanii tenisului au fost obișnuiți cu trei nume care s-au întrecut timp de ani sau, mai bine spus, timp de două decenii în câștigarea trofeelor din cadrul circuitului de tenis masculin. Se pare că inconstanța care predomina tenisul feminin s-a mutat în competiția ATP, „The Big Three” luând sfârșit odată cu retragerea lui Roger Federer în 2022, urmată de pauza cauzată de accidentările numeroase ale lui Rafael Nadal (276 ATP) și de nivelul scăzut de joc al lui Novak Djokovic (1 ATP), de la începutul actualului sezon.

Toate aceste ingrediente, alăturate noilor staruri din tenis, precum Carlos Alcaraz (3 ATP) și Jannik Sinner (2 ATP) sau deja bine-cunoscuților Alexander Zverev (4 ATP), Daniil Medvedev (5 ATP), Andrey Rublev (6 ATP) ș.a.m.d au determinat ca întregul circuit de tenis masculin să cunoască noi câștigători de Grand Slam.

Liderul mondial și campionul en-titre de la Paris, Novak Djokovic, se antrenează pentru a fi în formă la Roland Garros, reușind să câștige meciul desfășurat chiar în ziua sa de naștere, în fața germanului Yannick Hanfmann (85 ATP), în cadrul competiției ATP 250 de la Geneva. Sârbul nu a început deloc bine sezonul actual, ajungând la finalul lunii mai fără vreun trofeu câștigat, lucru neobișnuit pentru el.

De asemenea, „Regele” de la Roland Garros, Rafael Nadal, câștigător a 14 titluri în carieră pe zgura din Paris, a afirmat că este sceptic în ceea ce privește participarea sa la Grand Slam-ul preferat, aceasta fiind ultima ocazie de a fi prezent, înainte de retragere. Cu toate acestea, el a ajuns în capitala Franței și se antrenează și, cel mai probabil, va juca pentru ceea ce poate fi ultima participare din carieră.

Finalist de două ori la Roland Garros, ambele ultime acte fiind pierdute în fața lui Nadal, Dominic Thiem (131 ATP) și-a încheiat deja parcursul pe zgura pariziană, după ce a pierdut în al doilea tur de calificări. Austriacul, care a cunoscut accidentări dificile în ultimii trei ani, a decis să se retragă din tenis la sfârșitul sezonului, acest lucru nedeterminându-i pe organizatorii turneului să îi ofere un wild-card, ei preferând să acorde șanse jucătorilor francezi.

CITEȘTE ȘI Simona Halep nu e pe lista jucătoarelor care au primit wild-card la Roland Garros

Turneul de la Roland Garros a început pe 20 mai, data de finalizare a acestuia fiind pe 9 iunie.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Grand Slam





DC Media Group Audience
pixel