Superliga Romaniei Are Neil Lennon licenţă PRO sau nu? Rapid nu spune nimic oficial, site-urile internaţionale arată că ar avea

Data publicării:
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Lucian Burchel, şeful Şcolii de Antrenori din cadrul FRF, a anunţat că nord-irlandezul Neil Lennon trebuie să depună licenţa PRO la FRF pentru a putea sta pe banca Rapidului în sezonul următor.



”Pentru FRF este foarte important ca orice antrenor străin care vine să lucreze in România să aibă licența UEFA potrivită nivelului la care urmează să activeze.

În cazul Lennon, atunci când vom primi CIM/CAS-ul semnat cu clubul Rapid pentru a fi vizat și pentru a-i elibera badge-ul aferent funcției sale în staff, vom face pașii pe care îi facem de fiecare dată în astfel de cazuri: vom solicita oficial federației nord-irlandeze confirmarea validității cardului de licență Pro.

Un Contract CIM/CAS semnat între un club din Romania și un antrenor străin este un document oficial între cele două părți.

Clubul face demersuri pentru a obține dreptul de muncă pe teritoriul României pentru viitorul angajat străin. Asta începe cu recunoașterea și echivalarea diplomelor sale de către CNRED (n.r. Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor) sau CNFPA (n.r. Centrul Național de Formare si Perfecționare a Antrenorilor). FRF nu se ocupa de acest pas, el revine angajatorului.

Eu cred că Rapid este un club foarte serios. Are un patron care propune un management de top și în fotbal.

Sunt sigur că vor face toate demersurile legale necesare pentru ca antrenorul în cauză, de altfel un profesionist cu rezultate de excepție în fotbal până acum, evident, un plus pentru competiția noastră de top, să poată activa în România.

Considerăm ca odată semnat contractul între părți, el respectă toate rigorile legilor române și, după validarea cardului UEFA PRO de către forul nord-irlandez, va fi vizat de către Comisia Tehnică.”, a explicat Burchel.

Rapid nu a oferit nicio reacţie până în acest moment legat de subiectul acesta. 

Conform Transfermarkt, Lennon are Licenţă PRO UEFA

Conform site-ului Transfermarkt.com, nord-irlandezul Neil Lennon este deţinătorul licenţei PRO UEFA. De altfel, Lennon a stat pe banca celor de la Celtic Glasgow, cu care a câştigat titlul în Scoţia de cinci ori, dar cu care a jucat şi în Liga Campionilor, meciul de referinţă al carierei sale fiind victoria contra celor de la FC Barcelona, în 2012, scor 2-1. 

Dacă Lennon nu are licenţa PRO, Rapid e asigurată. Secundul Brunskill e certificat 

În cazul în care Neil Lennon nu va putea face către FRF dovada licenţei PRO, indicaţiile de pe marginea terenului în timpul meciurilor ar putea fi date de secundul său, Iain Brunskill, deţinător de licenţă UEFA Pro. 

„În vârstă de 47 de ani, antrenorul englez deține Licența UEFA Pro și are o vastă experiență ca manager, începându-și cariera la Liverpool FC, unde a condus formația U18 timp de 10 ani, între 1998 și 2008, când a preluat echipa secundă a lui Blackburn Rovers (2008 – 2010).

După doi ani, Brunskill a devenit „secundul” formației de seniori a lui Blackburn, în Premier League și Championship, iar în 2013 a fost antrenor principal, pentru un sezon, la Floriana FC, în Malta. Între iunie 2013 și noiembrie 2014, a făcut parte din cadrul Federației Engleze, unde a activat printre altele ca antrenor al naționalei U18.

Au urmat doi ani în fruntea academiei lui Bolton Wanderers (2014-2016), după care a preluat naționalele U20 și U23 ale Iordanului (2016-2018).

A fost consultant în China, timp de șase luni, la Shanghai SIPG, iar apoi a condus timp de un an academia lui Molde, în Norvegia (2019-2020).

Din 2020, a fost antrenorul echipelor U18 și U20 ale Chinei, pe care le-a pregătit pentru Jocurile Olimpice de la Paris, din 2024.

Brunskill a revenit în Anglia, unde a făcut parte din stafful echipelor Blackpool și Queens Park Rangers. În iunie 2023, a revenit la Blackpool, unde a fost „secundul” lui Neil Critchley.”, a fost anunțul clubului alb-vișiniu la prezentarea acestuia. 

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Superliga Romaniei




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel
Iti place noua modalitate de votare pe DCSport.ro?