Fotbal international Atletico Madrid profită de eliminarea Barcelonei din Liga Campionilor şi merge la Cupa Mondială a Cluburilor

Data publicării:
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Cupa Mondială a Cluburilor se va desfăşura în 2025, însă fără FC Barcelona. Eliminarea catalanilor din sferturile Ligii Campionilor, în faţa celor de la PSG, face loc însă celor de la Atletico Madrid, eliminaţi şi ei din UCL. 



Atletico Madrid nu mai poate fi ajunsă de FC Barcelona în clasamentul mondial, ceea ce înseamnă că va fi a 22-a echipă calificată la această nouă competiţie organizată de UEFA şi FIFA şi care va debuta în 2025 în SUA, între 15 iunie şi 15 iulie. 

Cupa Mondială a Cluburilor va avea loc o dată la 4 ani, între 32 de echipe repartizate în opt grupe a câte patru formaţii. Primele două echipe din fiecare grupă vor merge în optimile de finală. UEFA are 12 locuri rezervate la competiţie, iar 11 echipe sunt deja calificate. Acestea sunt Real Madrid, Chelsea, Manchester City, Bayern Munchen, Paris Saint Germain, Inter Milano, Borussia Dortmund, FC Porto, Benfica Lisabona, Juventus Torino şi Atletico Madrid. 

A 12-a echipă va fi câştigătoarea Ligii Campionilor din acest an, ceea ce înseamnă că Arsenal Londra poate intra şi ea în acest grup select. De altfel, pentru echipa antrenată de Mikel Arteta câştigarea UCL este singura şansă de a mai ajunge la această competiţie. 

Mai există şi alte 11 echipe din restul lumii care au deja un loc asigurat la Cupa Mondială a Cluburilor. Acestea sunt Palmeira, Fluminense, Flamengp, Al-Ahly, Al-Hilal, Wydad Casablanca, Urawa Reds, Club leon, Monterrey, Seattle Sounders şi Auckland City. 

La competiţie se vor mai califica o echipă din Europa, două din Asia, două din Africa, una din CONCACAF, trei din Conmebol şi un club din ţara gazdă, SUA, scrie Agerpres. 

FIFPro s-a opus acestui format 

În urma anunţului FIFA că turneul se va desfăşura între 15 iunie şi 13 iulie, FIFPRO a precizat într-un comunicat că această decizie, "fără a implementa mai multe măsuri de securitate pentru volumul de muncă al jucătorilor, demonstrează o lipsă de atenţie faţă de sănătatea mentală şi fizică a fotbaliştilor participanţi, precum şi un dispreţ faţă de viaţa personală şi de familie".

În opinia sindicatului, extinderea turneului "va reduce timpul de odihnă şi de recuperare al acestor jucători la sfârşitul sezonului 2024-2025 şi va perturba şi mai mult pieţele de muncă naţionale prin schimbarea echilibrului dintre competiţiile naţionale şi internaţionale".

"Fotbaliştii vor trebui să fie performanţi la sfârşitul unui sezon de 11 luni, cu puţine perspective de a se odihni suficient înainte de începerea sezonului următor", afirmă FIFPRO în textul său, subliniind că "presiunile mentale şi fizice extreme asupra elitei fotbalului reprezintă principala preocupare pentru jucătorii cu multiple competiţii la nivel de club şi echipe naţionale, ceea ce duce la epuizare, leziuni fizice, probleme de sănătate mintală, scăderea performanţei şi riscuri pentru longevitatea carierelor lor".

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Fotbal international




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel