Baschet Baschetul ca terapie post-pandemie. "Am trimis generaţia U15 la Predeal, să facă pregătire pe teren denivelat. Trebuie să ajungem la nivelul oxigenării creierului dinainte"

Data publicării:
Fotografie de la Mike, Pexels
EXCLUSIV
Fotografie de la Mike, Pexels

Carmen Tocală, preşedintele Federaţiei Române de Baschet, a explicat cum poate baschetul să ajute la dezvoltarea fizică a tinerilor după pandemie. 



"Baschetul ajută foarte mult post pandemie. Ştiţi că s-a stat în poziţia fătului timp de doi ani de zile. Asta înseamnă şi capacitate toracică redusă, dar afectează şi poziţia degetelor, a mâinilor (n.r. de la joystick-urile consolelor de jocuri). Două degete nu au avut contact. Simţul tactic şi tendoanele, ligamentele, devin mai puţin flexibile. 

Şi este dovedit că baschetul, care înseamnă mână deschisă pe minge, pentru că îţi rupi degetele în caz contrar, va ajuta foarte mult şi este de viitor pentru dezvoltarea post-COVID. 

Acum am văzut şi la Campionatul Mondial că încălzirea se face cu celebra "roabă". Este fitness cu greutate proprie, iar palmele sunt desfăcute. Iată cum ajungi cu greutatea proprie să faci lucruri cum am făcut acum 30 de ani", a declarat Carmen Tocală în exclusivitate pentru DC Sport. 

Tinerii baschetbalişti, trimişi la pregătire la munte. "Au stat doi ani înăuntru, trebuie să ne antrenăm afară"

"În luna ianuarie am venit şi am spus că toţi copiii pleacă la Predeal, generaţia U15, şi să îi vedem pe teren denivelat la pregătire fizică. Aşa cum o ştiam noi înainte. O facem afară. În COVID am stat în casă. Acum nu trebuie să îi mai ducem în sala de forţă. Afară trebuie să se antreneze, pentru a ajunge la oxigenarea creierului aşa cum o aveam înainte", a mai spus preşedintele federaţiei. 

Inevitabil, discuţia a mers şi spre metodele de pregătire aplicate de Dorinel Munteanu fotbaliştilor de la Oţelul Galaţi în această iarnă. Aceştia au fost duşi la Vatra Dornei, unde s-au antrenat la temperaturi scăzute, lucru care a atras numeroase critici din fotbalul românesc. Cele mai multe echipe din România au mers la pregătire în Antalya.  

"Discuţiile sunt împărţite. Preparatorul fizic al fiecăruia îşi alege ce îşi doreşte. Pe de altă parte, însă, trebuie să ştim exact unde jucăm. Jucăm în Antalya sau iarna în România? Ne pregătim în Antalya la 30 de grade dacă jucăm în România la 30 de grade. Cam aşa văd eu lucrurile. Jucătorii noştri sunt iarna pe stradă, sau aşa ar trebui, deci sigur că trebuie să îi obişnuim şi cu temperaturile scăzute. 

Şi noi avem pregătirea de vară pe care o facem în perioada competiţiilor de atunci. Nu ne pregătim vara pentru ce avem iarna. În funcţie de locaţie, alegem metoda de antrenament. Şi în funcţie de perioada în care se desfăşoară competiţiile", a mai spus Carmen Tocală. 

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Baschet





DC Media Group Audience
pixel