Stiri Britanicii recomandă realizarea unor pantofi de sport speciali pentru femei

Data publicării:
Fotografie de la Andrea Piacquadio, Pexels
Fotografie de la Andrea Piacquadio, Pexels

Un raport parlamentar britanic recomandă inovaţia în sport. Astfel, se cere conceperea unor pantofi de sport specifici pentru femei, pentru ca sportivele de nivel înalt să nu se mai accidenteze atât de des. 



Anul trecut, Cupa Mondială de fotbal feminin din Australia şi Noua Zeelandă a fost marcată de forfait-ul a numeroase jucătoare, victime ale unor grave accidentări la genunchi, cum a fost cazul franţuzoaicelor Delphine Cascarino şi Marie-Antoinette Katoto, al englezoaicelor Beth Mead şi Leah Williamson sau al canadiencei Janine Beckie, scrie Agerpres.

"O problemă care ar fi afecta bărbaţii ar fi primit un răspuns mai rapid"



Numărul ridicat de cazuri de ruptură de ligament încrucişat anterior (ACL) la genunchi din partea jucătoarelor a determinat comisia "Femei şi egalitate" din Parlamentul britanic să dezbată această problemă.

Într-un raport făcut public marţi, comisia consideră că răspunsul adus de sectorul sportiv a fost "heterogen şi lent.

Noi suntem convinşi că o problemă de sănătate de o amploare similară care ar afecta bărbaţii care joacă în elită ar fi primit un răspuns mai rapid, mai aprofundat şi mai bine coordonat", se arată în raport.

În iunie 2023, 82% din jucătoare afirmau că recunosc o jenă din cauza ghetelor, conform unui studiu condus în rândul a 350 de jucătoare, coordonate de Asociaţia europeană a cluburilor.

Raportul, care consideră că aceste cazuri de rupturi de ACL afectează de cel puţin trei ori mai mult jucătoarele decât omologii lor masculini, vizează în special lipsa de pantofi sport special concepuţi pentru femei şi îndeamnă sectorul sportiv să dezvolte echipamente specific adaptate femeilor (biomecanică, ergonomie, morfologie).

Chestionat de comisie, Baz Moffat, preşedintele-director general al The Well HQ, companie menită să amelioreze practica sportivă feminină, a subliniat că nu există decât o singură marcă mondială, IDA Sports, destinată să producă pantofi de sport special concepuţi pentru piciorul feminin, regretând în acelaşi timp preţul lor ridicat, întrucât nu sunt consideraţi "un produs de larg consum".

Comisia recomandă guvernului britanic să convoace un grup de lucru care include principalii fabricanţi de articole de sport pentru a "dezvolta o strategie pe termen lung care să rezolve această problemă".

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Stiri





DC Media Group Audience
pixel