Ciclism Campionatele Europene de mountain bike, găzduite de România la Cheile Grădiștei. Toate detaliile competiției

Data publicării:
Pexels
Pexels

Campionatele Europene de mountain bike se vor desfășura la Cheile Grădiștei, în perioada 8 - 12 mai, fiind așteptați să concureze aproximativ 450 de sportivi, acompaniați de peste 10.000 de spectatori.



Pentru prima dată, România găzduiește o astfel de competiție

Circa 450 de sportivi și 10.000 de spectatori reprezintă unele dintre elementele definitorii ale primelor Campionate Europene de mountain bike găzduite de România, la Cheile Grădiștei, între 8 și 12 mai, au anunțat miercuri, organizatorii, cu prilejul unei conferințe de presă desfășurate la sediul Agenției Naționale pentru Sport.

„Niciodată România nu a mai găzduit un Campionat European de ciclism! Suntem onorați, emoționați, frământați... Nu vă putem ascunde, este o noutate pentru toată lumea, dar toată energia noastră se îndreaptă acum către acest eveniment, fără să exagerez, istoric pentru ciclismul românesc și, bineînțeles și pentru sportul românesc în același timp. Sperăm să avem parte de peste zece mii de oameni la fața locului în cele patru zile de concurs efective joi, vineri, sâmbătă și duminică.”, a spus președintele Federației Române de Ciclism, Cătălin Sprinceană.

Șeful FRC a adăugat că acest eveniment are loc într-un moment favorabil ciclismului autohton, în care numărul sportivilor legitimați a ajuns la 1.000: „Acest Campionat European vine într-un context în care prima dată în istoria ciclismului avem doi campioni europeni la un interval de patru luni, ceea ce este o altă surpriză. Vlad Dascălu, campion european de mountain bike în proba olimpică, victorie pe care și-a adjudecat-o în cadrul Jocurilor Europene de anul trecut din Polonia. De asemenea, Ede Karoly Molnar este campion european la proba de cros country eliminator. Nu este o probă olimpică, dar cei doi sunt legați de mai multe lucruri. În primul rând faptul că sunt în aceeași echipă olimpică și punctează pentru JO de la Paris.

În al doilea rând, sunt colegi la CS Dinamo. Merită subliniat faptul că Ede este de sâmbătă lider în Cupa Mondială de Cross Country Eliminator după câștigarea primei etape organizate la Paris și chiar astăzi va zbura la Barcelona pentru a doua etapă, în speranța că își va păstra poziția de lider. Tot anul trecut am reușit în ciclism să câștigăm 56 de medalii la Campionatele Balcanice la care am participat, de șosea, de mountain bike, de pistă și downhill. În luna iulie 2024, vom organiza un nou Campionat Balcanic de downhill, la Brașov, într-o locație superbă. Anul trecut am avut parte de 1.000 de sportivi licențiați. Sperăm anul acesta să să depășim acest număr”.

Fiecare membru al FRC a pus o cărămidă la construcția acestui eveniment

Sprinceană a mai precizat că ideea organizării acestui Campionat European s-a inițiat în anul 2018, iar toate echipele de conducere care au trecut prin Federația Română de Ciclism și-au adus contribuția.

Pe data de 28 aprilie, va avea loc pe traseul de la Cheile Grădiștei o competiție test, o etapă din Cupa României de mountain bike, prilej cu care se va face și selecția pentru lotul național, care va fi alcătuit din trei sportivi la seniori (Elite), câte patru la U23 (masculin și feminin) și patru la juniori.

La Elite vom fi reprezentați de Vlad Dascălu, Ede Molnar și Patrick Pescaru.

Printre numele grele care s-au înscris la Europenele de la Cheile Grădiștei se numără danezul Simon Andreassen, câștigătorul etapei disputate duminică în Brazilia la Cupa Mondială XCO, francezul Victor Koretzky, locul trei la Mondiale la cross country olympic în 2022, locul doi la primele două etape de Cupă Mondială din Brazilia, Pauline Ferrand Prevot, campioană mondială en titre cross country olympic (XCO) și de short track (XCC), olandeza Puck Pieterse, vicecampioană mondială XCC etc., potrivit Agerpres.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Ciclism




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel