Fotbal international Campionatul Mondial al Cluburilor, în pericol. Sindicatul fotbaliştilor ia atitudine

Data publicării:
Foto cu rol ilustrativ: Pexels
Foto cu rol ilustrativ: Pexels

Programat în perioada 15 iunie - 13 iulie 2025, Campionatul Mondial al Cluburilor ar putea să nu se mai dispute. Sindicatul fotbaliştilor spune că, prin această competiţie, programul deja încărcat al sportivilor ar deveni şi mai plin, şi astfel, ameninţă cu proteste. 

”Pentru o perioadă semnificativă, FIFA a ignorat încercările repetate ale ligilor și sindicatelor de a aborda respectiva problemă. Această tendință nu mai poate fi tolerată. Jucătorii și sindicatele lor au evidențiat în mod constant calendarul actual de fotbal ca fiind supraîncărcat și nefuncțional.

Cu toate acestea, FIFA nu a reușit să se angajeze sau să negocieze în mod semnificativ și a continuat în mod unilateral un program de extindere, în ciuda opoziției sindicatelor jucătorilor. Aceasta a inclus decizia de a continua un format extins al Campionatului Mondial al Cluburilor.

În cazul în care FIFA refuză să se angajeze în mod oficial să rezolve aceste probleme la următoarea reuniune a Comitetului Executiv, vom fi nevoiți să ne sfătuim cu membrii noștri cu privire la opțiunile pe care le au la dispoziție. Atât individual, cât și colectiv, pentru a ne proteja în mod activ interesele.

Aceste opțiuni includ o acțiune în justiție contra FIFA, în legătură cu care am contractat consultanță juridică externă. FIFA a luat în mod continuu și consecvent decizii unilaterale în beneficiul propriilor competiții și interese comerciale, în timp ce prejudiciază în mod constant ligile naționale și jucătorii", se precizează, printre altele, în scrisoarea trimisă la FIFA.

Cine va participa la competiţie, dacă se organizează 

Echipa austriacă FC Red Bull Salzburg s-a calificat la ediţia inaugurală a Cupei Mondiale a Cluburilor cu 32 de participante, care va avea loc în vara anului 2025, în Statele Unite, a anunţat Federaţia internaţională de fotbal (FIFA) pe site-ul său oficial.

RB Salzburg a devenit a 12-a şi ultima echipă europeană care a obţinut biletul pentru această competiţie, miercuri seară, după eliminarea formaţiei engleze Arsenal Londra în sferturile de finală ale Ligii Campionilor.

Celelalte reprezentante ale "bătrânului continent" la Mondialul cluburilor sunt Real Madrid, Chelsea Londra, Manchester City - câştigătoarele ultimelor trei ediţii ale Ligii Campionilor - Bayern Munchen, Paris Saint-Germain, Inter Milano, Borussia Dortmund, FC Porto, Benfica Lisabona, Juventus Torino şi Atletico Madrid.

Arsenal Londra putea obţine biletul pentru Mondialul cluburilor în cazul în care reuşea să câştige actuala ediţie a Ligii Campionilor, însă a fost învinsă miercuri, în Germania, de Bayern Munchen (0-1), ratând calificarea în semifinale.

În afara celor 12 cluburi europene, cu o limită de două echipe de ţară (cu excepţia cazului în care mai mult de două formaţii din acelaşi teritoriu au câştigat competiţia continentală, cum este cazul echipelor braziliene), există deja alte unsprezece echipe din restul lumii cu un loc asigurat la Cupa Mondială din 2025.

Acesta sunt Palmeiras, Fluminense şi Flamengo din Brazilia, Al-Ahly (Egipt), Al-Hilal (Arabia Saudită), Wydad Casablanca (Maroc), Urawa Reds (Japonia), Club Leon şi Monterrey din Mexic, Seattle Sounders (SUA) şi Auckland City (Noua Zeelandă).

În acest moment mai sunt de stabilit nouă participante la Cupa Mondială a Cluburilor din 2025: două din Asia, două din Africa, una din CONCACAF, trei din CONMEBOL şi un club din ţara gazdă, scrie Agerpres.

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Fotbal international
logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel