Handbal Ce a făcut-o pe Cristina Neagu, de fapt, să se retragă. „Era previzibil din momentul în care...”

Data publicării:
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Handbalista Cristina Neagu (36 de ani) și-a anunțat retragerea la finalul sezonului 2024/2025.



Antrenorul Gheorghe Tadici, în vârstă de 72 de ani, a vorbit despre anunțul retragerii, făcut joi de către Cristina Neagu (36 de ani), spunând care sunt calitățile handbalistei și ce a determinat-o să ia această decizie.

Cristina Neagu a debutat la echipa națională în 2007, Tadici fiind cel care i-a dat șansa acesteia să se remarce.

„Era previzibil din momentul în care ea s-a retras din echipa națională. Motivația ei a început să scadă, inclusiv la echipa de club, probabil, cu care a avut câteva tentative de a câștiga Liga Campionilor și de a ajunge în Final Four.

Mai presus de asta, a avut niște obiective cu echipa națională, unde și-a dorit foarte mult, din câte cunosc eu, să joace cel puțin o finală de Campionat European sau Mondial. Sigur că peste ea au trecut niște ani...

Debutul ei la echipa națională a fost în 2007, la Campionatul Mondial din Franța, unde, lăsând la o parte modestia, eu am avut curajul să o promovez. Imediat a venit și Olimpiada de la Beijing, unde deja s-a consacrat, dacă se poate spune așa, la 20 de ani. A avut de atunci atâtea meciuri care au solicitat-o, însă rămâne o jucătoare emblematică pentru generația ei.

Nu aș spune-o la modul emoțional, cum o spun unii din afara fenomenului, poate chiar dintre fanii hanbdalului, dar trebuie să admitem că-n fiecare generație a existat o jucătoare de excepție. Iar ea, la generația de după '88, e jucătoarea cea mai emblematică, care a avut un rol foarte important

Dar să nu uităm că și înainte au fost jucătoare foarte bune, din alte generații, care au făcut rezultate de excepție pentru handbalul feminin românesc, au fost campioane mondiale, campioane europene de tineret, vicecampioane mondiale de senioare, campioane mondiale la Jocurile Universitare... Vă spun asta pentru a argumenta că în fiecare generație au existat jucătoare de excepție.

De la Irina Climovschi (n.r. handbalistă română de renume în anii '50-'60), care a fost cel mai bun portar în perioada aceea, apoi au venit alte generații... Fiecare generație cu specificul ei, cu sistemul ei competițional”, a punctat Tadici, potrivit gsp.ro.

„A avut o calitate foarte bună, care a fost dublată de acest IQ, alături de viteză, de explozie”

„A avut multe accidentări, dar știam că ea e un caracter foarte puternic și are un IQ, întotdeauna am spus, foarte ridicat. Este ceea ce a contat foarte mult și în perioada aceasta, în care a hotărât să se retragă, aș spune în glorie, cât mai poate fi numită acum...

[Ce a separat-o de alte jucătoare?] O inteligență chiar nativă! În primul rând, a fost foarte tenace, nu a cedat, vă spuneam de caracterul ei, la asta mă refeream. A avut de la «Mama Natură» și de la mama ei calități fizice de excepție!

A avut o calitate foarte bună, care a fost dublată de acest IQ, alături de viteză, de «explozie», a fost mereu spontană, a inventat mereu câte ceva. Sigur, a inventat după ce a antrenat. Sau a antrenat și a inventat, cum vreți s-o luați.

S-a erijat, s-a detașat ca lider. Începând de la nivel de junioare, tineret, iar apoi a continuat la fel și la nivel de senioare”, a mai spus el.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Handbal




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

pixel