Fotbal Cea mai mare problemă din fotbalul de juniori. "Când văd copii de 9-10 ani că sar garduri, înnebunesc"

Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Fotbalul la nivel de juniori are o mare problemă, spune Mihai "Miţă" Iosif, fostul antrenor al celor de la Rapid. 



Întrebat dacă din copiii care provin din familii înstărite pot ieşi fotbalişti de valoare şi dacă mai există dorinţă, Mihai Iosif a spus că "poţi să faci. Sunt unii care mănâncă caviar, dar vor. Nu e chiar aşa, că dacă au bani, nu le arde de fotbal. Un fotbalist să câştige foarte bine, eu mă bucur pentru el. 

Dar ca să ajungă să ia banii ăia, trebuie să stea la antrenament. Sunt cluburi din provincie unde se stă pe noroaie, poate cu căciulă, poate fără. Din generaţia mea, toţi aveau foame. Acum mai există foame de bani. Dar mai există şi foame de rezultate. Eu mă bucur că am văzut din nou copii care joacă fotbal pe afară. Pentru că nu prea mai au unde. E bine că acum nu mai sunt copii obligaţi să meargă la fotbal, aşa că cei care vor fotbal ştiu ce fac. Toţi au idoli, văd cum arată ziua unui fotbalist din Anglia, spre exemplu. Se adaptează. Nu pot să facă precum ăia, dar încearcă şi ei cât pot. 

E importantă alimentaţia. Noi doar o zicem, din păcate. Eu am băgat cartofi cu sacul. Asta aveam, sacul de cartofi sub masă şi ouă în frigider. Se mai schimbă un pic lucrul ăsta, că ai meniul echipei, dar se mai bagă şi acum caşcavel pane cu ceapă. Nu e vorba că dacă îi dai acum caşcaval seara se rupe. Hai să vedem şi ce a mâncat la 15 ani, sau ce pregătire a avut. Aici se face diferenţa fizică, între 15 şi 18 ani. 

Trebuie să lucrezi cu cei mici în primul rând la tehnica individuală. Să îi înveţi preluarea şi pasa. Ce e fotbalul? Preluare, pasă, şut, recuperare. Când văd copilaşi de 9-10 ani că sar garduri, înnebunesc. El trebuie să ştie să nu sară mingea din el, unde să paseze colegului. 

Dacă vrem să creştem fotbalişti, e pe termen lung. Dacă vrem să se întâmple mâine dimineaţă, nu te mai interesează academia, o faci doar pentru că e obligatorie de la Federaţie", a declarat Mihai Iosif la podcastul Vreau să Ştiu. 

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Fotbal




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel
Iti place noua modalitate de votare pe DCSport.ro?