Turnee ATP Competiție de reeditare a finalelor: Carlos Alcaraz și Iga Swiatek, din nou triumfători la Indian Wells

Data actualizării: | Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Carlos Alcaraz s-a impus în finala de la Indian Wells după o reeditare a actului final de anul trecut, unde a triumfat în fața aceluiași adversar, Daniil Medvedev. De asemenea, și finala WTA din California a prezentat o nouă confruntare între finalistele din 2022, respectiv Iga Swiatek și Maria Sakkari. Contrar finalei masculine, jucătoarea poloneză s-a impus categoric în fața grecoaicei.



Déjà Vu în deșert

Carlos Alcaraz (2 ATP) s-a impus cu 7-6(5) 6-1 în fața lui Daniil Medvedev (4 ATP), într-o reeditare a finalei de anul trecut. Rusul nu a putut să își ia revanșa, Carlitos reușind, astfel, să cucerească marele trofeu de la Indian Wells. Spaniolul și-a apărat titlul câștigat anul trecut.

După un început cu stângul în actualul sezon, evoluția lui Carlos Alcaraz a dat de gândit și celor mai mari susținători ai săi. Deși primele trei luni ale ibericului nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor fanilor, acesta a reușit să revină în competiție prin triumful de la turneul californian. El a avut un parcurs bun pe întreaga durată a turneului de la Indian Wells, înregistrând victorii cu Matteo Arnaldi (38 ATP), Felix Auger-Aliassime (36 ATP), Fabian Marozsan (57 ATP), Alexander Zverev (5 ATP), Jannik Sinner (3 ATP), respectiv Daniil Medvedev (4 ATP). Carlitos a pierdut doar două seturi în drumul său spre succesul din deșert, cedând în fața italienilor Arnaldi și Sinner.

Carlos a înfruntat un adversar dificil

Daniil Medvedev a început în forță finala de la Indian Wells și s-a distanțat repede la 3-0, doar că Alcaraz a găsit puterea de a-și reveni, reușind să egaleze rapid scorul, 3-3. Ulterior, meciul s-a desfășurat cu serviciul până în tie-break, unde Alcaraz a preluat conducerea de la început și a menținut-o până la final, câștigând primul set cu 7-6(7-5). Din acel moment, Medvedev și-a pierdut concentrarea, cedând complet în cea de-a doua manșă, reușind să câștige un singur game. Meciul dintre cei doi s-a terminat în aproape două ore de joc.

Victorie categorică a Igăi Swiatek

Nici liderul WTA Iga Swiatek nu s-a lăsat mai prejos în finala de la Indian Wells, unde a învins-o pe Maria Sakkari (9 WTA) cu scorul de 6-4 6-0. Asemenea tânărului jucător spaniol, Iga a triumfat a doua oară în carieră în turneul din deșert, după reeditarea finalei din anul 2022.  

Poloneza a finalizat în stil de mare campioană două săptămâni fără eroare pe care le-a arătat la Indian Wells. Aceasta nu a pierdut niciun set în drumul său spre marea finală, dar nici nu le-a permis adversarelor sale să câștige mai mult de patru game-uri într-un set. Astfel, ea a putut să ridice din nou trofeul de la Indian Wells după un duel fără mari emoții contra Mariei Sakkari, în doar o oră și 9 minute de joc. 

Liderul mondial WTA, fără scrupule la Indian Wells

Poloneza a început finala de duminică seară într-un mod hotărât, în doar câteva minute tabela arătând 3-0. Maria Sakkari, însă, a reușit să egaleze la 3, dând speranțe tuturor fanilor care doreau un meci echilibrat, demn de o finală de turneu Masters 1000.

Cele două jucătoare și-au făcut serviciul în următoarele trei game-uri, doar că Swiatek a reușit un nou break în momentul perfect: la 5-4, astfel trecându-și în cont primul set al finalei.

De la acel moment, grecoaica nu a mai câștigat niciun game în meci, Swiatek impunându-se cu scorul de 6-4 6-0. Acest meci oferă, din nou, imaginea spectacolului oferit de poloneză în ceea ce privește seturile câștigate la zero, alimentând glumele de pe rețelele de social media care o ilustrează pe Iga vânzând „covrigi”: brutăria Igăi („bagel”, în tenis, se referă la un set câștigat cu scorul de 6-0)


Recorduri peste recorduri pentru tinerii jucători de la Indian Wells

Poloneza a devenit a 10-a jucătoare din istorie cu două titluri la competiția din California. Celelalte nume care au atins același record sunt Martina Navratilova, Mary Joe Fernandez, Steffi Graf, Lindsay Davenport, Serena Williams, Kim Klijsters, Daniela Hantuchova, Maria Sharapova, Victoria Azarenka. Dintre ele, doar Serena Williams și Kim Klijsters au reușit să obțină această performanță înainte de a împlini vârsta de 23 de ani, notează eurosport.ro

Un aspect foarte interesant despre turneul din California este faptul că nicio jucătoare nu a reușit să câștige trofeul de mai multe ori, astfel că poloneza, la doar 23 de ani, are o carieră întreagă pentru a seta un nou record în acest sens.

Iga, pe drumul spre noi recorduri în WTA

Victoria de duminică a lui Swiatek a reprezentat a 36-a reușită din totalul de 50 de meciuri disputate contra unor adversare de top 10 WTA. De notat este că numai Martina Navratilova a obținut mai multe succese (40) în primele 50 de meciuri desfășurate împotriva unor sportive din top 10 WTA.

Turneul de la Indian Wells este al 19-lea din cariera polonezei, din totalul de 23 de finale jucate. În toată istoria tenisului, doar Chris Evert, Gail Sherriff și Nancy Richey au mai atins astfel de reușite atât de repede în carieră.

Carlitos, reprezentant de seamă al Next Gen

În aceeași categorie a recordurilor se adaugă și reușitele tânărului Carlos Alcaraz, care a devenit primul jucător din istorie care își apără titluri la turnee Masters, pe suprafețe diferite, înainte de a împlini 21 de ani.

De asemenea, Alcaraz a devenit abia al șaselea jucător din istorie care își apără trofeul din California, de când acest turneu a devenit o competiție Masters (1990), după Michael Chang, Pete Sampras, Lleyton Hewitt, Roger Federer și Novak Djokovic, conform eurosport.ro

Istoric vorbind, numai Roscoe Tanner și Boris Becker au mai obținut succese consecutive, iar Alcaraz este al doilea din întreaga listă, alături de german, care se poate lăuda că a atins această reușită înainte de împlinirea a 21 de ani.

Odată cu succesul de azi, Alcaraz a ajuns să aibă cinci trofee de Masters câștigate (din 6 finale jucate). Singurul eșec într-o finală de turneu care face parte din această categorie a fost la Cincinnati 2023, unde spaniolul a cedat în fața liderului mondial, Novak Djokovic.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Turnee ATP




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel