Baschet Condiţie pentru ca baschetbaliştii români să ajungă în EUROLIGĂ sau în SUA. Carmen Tocală îi dă ca exemplu pe canotorii României

Data publicării:
Fotografie de la Markus Spiske, Pexels
EXCLUSIV
Fotografie de la Markus Spiske, Pexels

Carmen Tocală, preşedintele Federaţiei Române de Baschet, a spus care este condiţia ca un baschetbalist român să ajungă la nivelul unei echipe de EUROLIGĂ sau poate chiar să se transfere peste ocean, în SUA, şi i-a dat drept exemplu pe canotorii români. "Pentru NCAA, foarte probabil să avem baschetbalişti. Pentru Euroligă, sperăm. Cred că ultima apariţie a fost a lui Vlad Moldoveanu. Primul pas ar fi să ajungem în Euroligă. Din Euroligă putem să ne uităm mai sus. Euroliga are aproape aceeaşi pondere valorică precum NBA, oricând un jucător din Euroligă ar putea avea uşa deschisă acolo. 

Să nu se supere nimeni pe mine, dar ei ar trebui să aibă peste 8 ore de muncă pe zi dacă vor să ajungă la nivelul ăla. 8 ore în care nu mai pleci din sală, refacerea o faci tot acolo. Trebuie să ai grijă de nutriţie, de toate aspectele care ţin de înalta performanţă. 

Şi un bun exemplu sunt canotorii, care stau împreună, 11 luni pe an, şi asta fac. E viaţa lor, munca lor, jobul lor. Dacă vom ajunge şi noi la 8-10 ore pe zi, însemnând video, pregătirea tehnico-tactică a jocului, pregătirea fizică, refacerea... Este foarte greu de realizat. Noi şi circulăm mai mult. 

Dar cred eu că după fotbal acum este cel mai iubit şi practicat sport", a declarat Carmen Tocală pentru DC Sport. 

Încotro se îndreaptă baschetul românesc. "Performanţa înseamnă baschetul 3x3"

"Sunt câteva aspecte pe care trebuie să le aduc la cunoştinţa tuturor. Unul este performanţa şi înalta performanţă. Înalta performanţă înseamnă 3x3, ne place sau nu. E vorba de urban sport. Înseamnă drumul spre Jocurile Olimpice. Avem deja o strategie pregătită, o supunem votului Adunării Generale pentru a ne pregăti de Brisbane 2032 şi Los Angeles 2028. În afară de Paris, unde avem un turneu de calificare în iunie. 

Pe partea de 5x5, care este disciplina tradiţională, seniorii au început campania de calificări pentru Campionatul Mondial 2027, cu o formulă foarte importantă în colectivul tehnic. Avem şi un amănunt care mi-a făcut deosebită plăcere. Jucătorii şi echipele au fost foarte interesaţi de cine este convocat, de când este convocat, cum sunt convocaţi jucătorii, ceea ce arată dorinţa jucătorilor de a reprezenta România, lucru care nu s-a întâmplat până acum. 

Asta se întâmplă pentru că Mihai Silvăşan, ani de zile căpitan al naţionalei, coleg de echipă cu cei care acum activează, a ajuns în fruntea colectivului tehnic", a mai spus preşedintele Federaţiei de Baschet. 

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Baschet
logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel