Fotbal Conflictul israeliano-palestinian transcende spațiul socio-politic. Acțiunile Federației Palestiniene de Fotbal în viitorul apropiat

Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Federația Palestiniană de Fotbal va cere sancțiuni împotriva echipelor israeliene la Congresul FIFA din 17 mai, din cauza „încălcărilor grave ale drepturilor omului comise de Israel” în Fâșia Gaza.



Federația Palestiniană de Fotbal (PFA) va cere sancțiuni împotriva echipelor israeliene la următorul Congres FIFA, pe 17 mai, din cauza „încălcărilor grave ale drepturilor omului comise de Israel” în Fâșia Gaza, potrivit agendei FIFA, scrie AFP.

Conform sursei, acesta va fi unul dintre punctele principale de pe ordinea de zi a celei de-a 74-a reuniuni anuale a organismului mondial de fotbal, ce va avea loc la Bangkok. Acolo, se va desemna și gazda Mondialului feminin din anul 2027, totodată analizându-se și un plan de combatere a rasismului.

Palestinienii vor sancțiuni și în sport

Formulată la mijlocul lunii martie într-o scrisoare către FIFA, propunerea palestiniană promite prima dezbatere în cadrul unei mari organizații sportive asupra consecințelor războiului din Fâșia Gaza lansat pe 7 octombrie 2023, după un atac al mișcării islamiste palestiniene Hamas în sudul Israelului.

Acest atac al Hamas a dus la moartea a 1.170 de israelieni, majoritatea dintre ei civili, uciși pe 7 octombrie, potrivit AFP care citează cifre oficiale israeliene. Peste 250 de persoane au fost răpite și 129 rămân ostatice în Gaza, dintre care 34 au murit, potrivit oficialilor israelieni.

Ofensiva militară israeliană lansată împotriva Hamas în Fâșia Gaza a dus la moartea a 33.970 de oameni în mai mult de șase luni, în principal civili, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății.

Comitetul Internațional Olimpic nu s-a implicat în conflict, menținând coexistența din 1995 a Comitetelor Olimpice Naționale (NOC) israelian și palestinian, o „soluție cu două state”, moștenită din procesul de pace de la Oslo și adoptată și de FIFA încă din anul 1998.

Cu toate acestea, PFA, într-un document de șapte pagini, denunță o serie de încălcări ale statutelor FIFA de către Federația Israeliană de Fotbal (IFA), de la consecințele directe ale bombardamentelor pe teritoriul palestinian - „cel puțin 92 de fotbaliști uciși până la mijlocul lui martie și toată infrastructura sportivă din Gaza distrusă - până la absența unei lupte serioase împotriva „discriminării și rasismului” anti-palestinian.

„Numai în fotbalul israelian un club poate refuza jucătorii arabi, iar violența extremă să fie considerată o simplă abatere disciplinară”, argumentează această scrisoare, evocând, de asemenea, rasismul arătat de unii suporteri ai echipei Beitar Ierusalim, precum și postările liderilor israelieni pe rețele de socializare care ar susține „genocidul din Gaza”.

Sprijinită de Federațiile algeriană, irakiană, iordaniană, siriană și yemenită - dar nu și de influentele federații din Qatar și Arabia Saudită - PFA cere așadar „sancțiuni adecvate împotriva echipelor israeliene”, precum și IFA, scrie Agerpres.

Alte subiecte abordate în luna mai vor fi un apel la acțiune împotriva rasismului în fotbal, crearea de noi comisii - „șapte pentru fotbalul feminin”, precum și desemnarea țării sau țărilor gazdă pentru Cupa Mondială feminină din 2027.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Fotbal




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel