Cupa României Corvinul Hunedoara nu poate promova în Liga 1, dar vrea în Europa League. Există precedent în Europa

Data publicării:
Facebook UEFA
Facebook UEFA

Corvinul Hunedoara a spulberat-o pe CFR Cluj în sferturile de finală ale Cupei României, scor 4-0, şi visează la cupele europene. Este important de menţionat, însă, şi că echipa antrenată de Florin Maxim nu are drept de promovare în Liga 1, din cauza modului în care este organizat acum clubul. 



Corvinul Hunedoara este club de drept public şi nu poate promova în Liga 1 la finalul sezonului, în ciuda faptului că este în playoff şi ocupă locul 3 în Liga a II-a. Hunedorenii vor să preia modelul FC Argeş şi să îşi schimbe forma juridică în club de drept privat, însă vor putea ataca promovarea abia sezonul viitor. 

”Prin clubul de drept public am putut să finanțăm activitatea sportivă, după modelul CSM-urilor, dar știm că legea ne obligă să ne schimbăm forma de organizare. Nu știm de ce la handbal sau baschet cluburile pot activa în primile ligi fiind de drept public, dar la fotbal nu. Asta e, ne conformăm și am ales modelul Campionii FC Argeș. Secretarul primăriei s-a deplasat personal la Pitești pentru a studia exact statutul clubului și a obține și alte detalii legate de finanțare. Mergem pe varianta unei asociații, ce se va numi Asociația Club Sportiv FC Corvinul Hunedoara 1921 și care va pleca – probabil – la drum cu trei membri asociați. Unul e Primăria Hunedoara, al doilea o societate comercială din subordinea Primăriei și al treilea, cel mai probabil, Consiliul Județean Hunedoara. Am avut deja discuții pe această temă cu președintele instituției Laurențiu Nistor, dar mai trebuie să o finalizăm. Cert este că numele a fost deja rezervat la Ministerul Justiției, iar Primăria va cesiona noii asociații palmaresul, marca pe o perioadă de 5 ani. Dacă, doamne ferește, se întâmplă ceva, Corvinul rămâne acasă, nu va mai fi înstrăinat, cum s-a întâmplat în anii precedenți. Știm ce eforturi s-au depus să ne recuperăm brandul, marca, o să le fiu veșnic recunoscător vechilor corviniști, precum Ioan Andone sau Mircea Rednic, dar și altora pentru contribuția lor. Evident, am fi cei mai bucuroși dacă ar intra și societățile private în asociația noastră, putem avea oricâți membri, cu condiția ca aceștia să fie impari. Chiar joi voi avea o discuție cu reprezentanții firmei ArcelorMittal, pentru un parteneriat, dar deocamdată din postura de sponsori. Mai aveam de la Arad firma Maxximus, care a fost de la bun început alături de noi și avem ușa deschisă și pentru alți parteneri”, a spus, pentru Liga2.ro, primarul Dan Bobouțanu.

În ciuda acestui lucru, victoria cu CFR Cluj le-a dat aripi băieţilor antrenaţi de Florin Maxim, iar Corvinul visează la cupele europene. 

"Nu mă pricep la licențe, dar bănuiesc că și ei cred în noi și cred că avem licența", a spus Florin Maxim după victoria cu CFR Cluj, făcând referire la Primăria Hunedoara. 

Câştigătoarea Cupei României merge în turul 1 preliminar din Europa League. Pentru România ar fi o adevărată premieră să aibă o echipă de Liga a II-a în cupele europene, mai ales că vorbim de o echipă care nu are drept de promovare. 

În urmă cu un an, Răzvan Burleanu spunea că este posibil ca un club de drept public să evolueze în cupele europene, pentru că există deja precedent în acest sens. 

"Avem 3 exemple cu cluburi de drept public în Rusia, Kazahstan și Belarus. În Europa, în Occident, nu avem. Un club de drept public, dacă va câștiga Cupa României, poate juca în Europa! Cu siguranță ar putea în cupele europene, nu a fost niciodată acest aspect”, a declarat Răzvan Burleanu, preşedintele FRF, în aprilie 2023, conform B1tv.ro

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Cupa României




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel