Superliga Romaniei Cosmin Matei poate scăpa de suspendarea pentru dopaj. Diferenţa faţă de cazul Halep

Data publicării:
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Cosmin Matei, fotbalistul celor de la Sepsi Sf. Gheorghe, a fost depistat pozitiv la o substanţă trecută de ANAD pe lista celor interzise. Laszlo Dioszegi, patronul clubului, spune că jucătorul a fost răcit şi a luat mai multe medicamente în acea perioadă, dar dacă se va descoperi că s-a dopat intenţionat, vor fi luate măsuri împotriva sa. 



ANAD a spus că jucătorul nu va fi suspendat provizoriu. 

CITEŞTE ŞI Reacţia oficială a ANAD în cazul Cosmin Matei. Ce riscă fotbalistul după ce a fost depistat pozitiv

Cristian Balaj, fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale AntiDrog, spune, însă, că fotbalistul poate scăpa de orice suspendare, dar arată şi care e diferenţa între acest caz şi cel al Simonei Halep. 

"Am foarte puţine detalii despre acest caz. Este o substanţă specifică, sancţiunea maximă este de doi ani. În urma unei audieri, a unei proceduri, la care jucătorul este invitat să se apere, poate fi redusă. Din experienţă, mai mereu s-a redus. Oricum, testul B nu schimbă lucrurile, chiar dacă este posibilitatea sportivului de a se apăra. Îl cred pe jucător, nu am motive să nu îl cred, e lipsa intenţiei. Asta trebuie să demonstreze, că nu a avut intenţia să ia acele substanţe. Trebuie să caute, să verifice, ca în cazul Simonei Halep. Dacă se dovedeşte că nu a fost intenţie, pedeapsa poate fi între 0 şi 8 luni. Deci poate să scape, dar poate să se ducă până la maximum 8 luni. Am mai văzut speţe în care s-a ajuns la sancţiuni foarte reduse", a declarat Cristian Balaj la Fanatik. 

Cristi Balaj spune că Sepsi poate sta liniştită, pentru că nu poate fi sancţionată sportiv, după ce Valeriu Iftime, finanţatorul celor de la FC Botoşani, a anunţat că vrea câştigarea meciului cu Sepsi la masa verde. 

"Nu știu care sunt demersurile pe care le putem face noi în sensul ăsta. Faptul că a fost depistat pozitiv e o poveste foarte complicată. Poate și la meciul cu noi a fost așa și n-a verificat nimeni. O să vorbesc la club cu avocatul să vedem în ce măsură ne putem apleca pe acest subiect.

E o chestiune gravă dacă Cosmin Matei a făcut asta, e o chestie gravă pentru fotbalul nostru și iar am avea o pată pe care trebuie să o tratăm. Nu știu exact ce spune regulamentul, dacă nu cumva meciurile următoare ale lor ar trebui pierdute cu 3-0. Habar n-am. Nu știu ce trebuie făcut", a declarat Valeriu Iftime.

"Nu are cum echipa să piardă rezultatul unui meci. Chiar dacă a fost în competiţie acest control doping. Pentru a se anula un rezultat, trebuie să fie cel puţin trei jucători depistaţi în timpul competiţiei. Noi aici vorbim de un singur jucător", a mai punctat Cristi Balaj. 

Diferenţa faţă de cazul Simona Halep 

Simona Halep, depistată pozitiv tot dintr-o situaţie accidentală, a fost suspendată de ITIA pentru 4 ani de zile. TAS a întors verdictul şi a redus suspendarea sportivei la 9 luni de zile. Există, însă, o diferenţă majoră între cazul Halep şi cazul Matei. Iar totul pleacă de la cele două substanţe implicate în aceste cazuri, roxadustatul, respectiv Metilhexanamina. 

"Vorbim de intenţia de dopaj, care e greu de dovedit, dar şi de faptul că Metilhexanamina e substanţă specifică. La Halep este substanţă nespecifică şi sancţiunea pleacă de la 4 ani acolo. A fost încadrată în grupa steroizilor. Gradul de vinovăţie poate fi de trei feluri, ridicat, moderat şi mediocru. A fost introdusă această analiză după ce am plecat de la ANAD", a mai declarat Cristian Balaj, fostul preşedinte ANAD. 

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Superliga Romaniei




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel
Iti place noua modalitate de votare pe DCSport.ro?