Fotbal Cristi Chivu, căpitan cu mână de fier la Ajax. "Opream antrenamente"

Data publicării:
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Cristi Chivu a fost căpitanul lui Ajax Amsterdam la începutul anilor 2000 şi spune că acolo a învăţat ce înseamnă să fii mai mult decât un simplu purtător de banderolă. Acesta a explicat care era atitudinea sa faţă de colegi, în teren şi la antrenamente, dar şi ce înţelegere avea cu Ronald Koeman. 



În 1999, Cristi Chivu s-a transferat de la Universitatea Craiova la Ajax Amsterdam, unde a stat până în 2003. În scurt timp, Chivu a ajuns căpitanul echipei şi spune că a avut o înţelegere cu antrenorul de atunci al "Lăncierilor", Ronald Koeman. 

"Am avut colegi precum Brian Laudrup, Litmanen, jucători care erau pe final de carieră şi făceau parte din acea echipă. Ei erau cei cu care trebuia să mă confrunt zi de zi. Doar că felul meu de a fi a fost să mă apropii de oameni de la care am ce învăţa. Am avut şi probleme cu antrenorul de la vremea respectivă, care m-a întrebat de ce nu sunt prieten cu cei tineri şi sunt în anturajul celor mai în vârstă. Eu având 20 de ani. Şi i-am spus că eu vreau să învăţ lucruri. Ok, stăteam şi cu cei de vârsta mea, dar erau superficiali. Ok, râdeam, glumea, era o companie plăcută, dar pentru mine era mai plăcut să stau în compania celor care au trecut prin viaţă şi de la care aveam ce fura. 

Mă rog, a venit un nou antrenor, m-a desemnat căpitan de echipă şi asta a fost. Dar deja demonstrasem în anii trecuţi capacitatea mea de lider şi ce reuşisem să câştig în vestiarul respectiv. În echipă era Litmanen, Fred Grim, oameni cu o anumită vârstă, care aspirau la o recunoaştere. Doar că m-au ales pe mine, iar asta m-a responsabilizat şi mai tare. Am învăţat ce înseamnă să fii căpitan şi nu doar purtător de banderolă. Să înţelegi lucruri la antrenament, să te impui, să iei atitudine. Cu Koeman aveam o înţelegere, eram mâna lui dreaptă. Mi-a zis că pe teren, eu iau deciziile, el nu are nicio putere. Să fac ce simt. Şi făceam. Eu opream antrenamente, când mi se părea că vedeam foarte mare superficialitate. Luam mingea în mână şi începeam să spun ce ar fi făcut un antrenor. Cu antrenorul de faţă. Era acordul meu cu Koeman. Eram implicat şi în deciziile legate de disciplină. Eu având 21 de ani. Nu ştiu dacă te naşti cu asta sau o înveţi. E un pic din fiecare, cred", a declarat Cristian Chivu într-un interviu pentru Golazo. 

Chivu anunţă unde vrea să antreneze, după plecarea de la Inter

"Îmi doresc un proiect în care eu să fiu pionul principal. Îmi doresc responsabilitate. Pe termen lung, chiar dacă în fotbal e imposibil. Îmi doresc un club care să aibă ambiţie să reuşească, nu îmi doresc mediocritate, nu vreau doar să supravieţuim, să nu retrogradăm. Vreau responsabilitate, pentru că asta am făcut eu dintotdeauna. E lucrul pe care mi-l doresc cel mai mult. Presiunea face parte din joc, presiunea o gestionezi cum ştii mai bine, prin muncă, prin timpul pe care îl dedici lucrurilor pe care le faci, prin empatia pe care o ai cu oamenii cu care lucrezi. Despre asta e vorba", a mai declarat Chivu. 

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Fotbal




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel
Iti place noua modalitate de votare pe DCSport.ro?