Homepage Declarații ale ministrului rus al Sportului: Jocurile Olimpice nu trebuie boicotate

Data publicării:
Anthony, Pexels
Anthony, Pexels

Ministrul rus al Sportului, Oleg Matytsin, a declarat public că Jocurile Olimpice de vară din acest an, desfășurate la Paris, nu trebuie boicotate de statul rus. În ciuda restricțiilor impuse sportivilor din Federația Rusă, cauzate de invazia în Ucraina, oficialul de la Moscova speră la dialog.



„Păstrăm posibilitatea de a dialoga”

Oleg Matytsin, ministrul rus al Sportului, a declarat că Federația Rusă nu trebuie să boicoteze Jocurile Olimpice de la Paris din această vară, în ciuda restricțiilor impuse participării sportivilor săi, ca reacție la ofensiva din Ucraina, informează AFP.

Potrivit agenției ruse de presă TASS, ministrul a afirmat, în cadrul unei ședinte, că Rusia nu trebuie să boicoteze Olimpiada din capitala Franței, de anul acesta: „Nu trebuie să ne întoarcem, să ne închidem, să boicotăm această mișcare.”

De asemenea, Matytsin a solicitat respectarea dialogului, în vederea obținerii unei participări a sportivilor ruși la Jocurile Olimpice: „Trebuie să păstrăm posibilitatea de a dialoga și de a participa la competiție”, scrie Agerpres.

La Jocurile Olimpice, fără steag

La începutul lunii decembrie, Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a autorizat posibilitatea participării sportivilor ruși și belaruși la Jocurile Olimpice 2024 (26 iulie - 11 august), numai cu condiția de a concura sub drapel neutru, doar în probele individuale, nu și în competițiile pe echipe. Una dintre condițiile pentru participare este ca sportivii respectivi să nu fi susținut agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.

Federația Rusă nu a recomandat în mod oficial sportivilor săi să meargă la Paris, considerând criteriile amintite mai sus ca fiind „umilitoare” și „rusofobe”.

Ministrul Oleg Matytsin a precizat că așteaptă următoarea reuniune a CIO, din 18 și 19 martie, în cursul căreia urmează să fie abordată tema participării sportivilor ruși și belaruși la ceremonia de deschidere a JO, conform presei. El a declarat că: „Vom vedea care va fi decizia finală a Comitetului Olimpic Internațional, dar până acum poziția este că nu vor exista noi recomandări și reglementări.”

Vladimir Putin: CIO îngroapă mișcarea olimpică

În luna decembrie, președintele rus Vladimir Putin a acuzat CIO că riscă să „îngroape mișcarea olimpică” prin impunerea sportivilor ruși și belaruși să participe sub drapel neutru la Olimpiada pariziană: „Tot ceea ce fac oficialii sportivi internaționali în legătură cu sportul rusesc este o contradicție totală și o denaturare a ideilor lui Pierre de Coubertin”. „Dacă vor continua să acționeze în același mod, vor îngropa mișcarea olimpică”, a mai adăugat Putin.

Chiar înainte de invazia teritoriului Ucrainei, Federația Rusă a întâmpinat probleme privind participarea la Jocurile Olimpice din cauza unei serii de scandaluri de dopaj de stat, evenimente care au discreditat un număr mare de sportivi și oficiali ruși.

În ciuda dovezilor clare, Kremlinul a negat orice sistem de dopaj organizat și a descris din nou sancțiunile drept măsuri punitive anti-ruse, a mai scris Agerpres.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Homepage




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel
Iti place noua modalitate de votare pe DCSport.ro?