Superliga Romaniei Doar 10 fotbalişti care au beneficiat de regula U21 în Liga 1 au confirmat, din 2016 până acum

Data publicării:
Foto cu rol ilustrativ: Pexels
Foto cu rol ilustrativ: Pexels

Marcel Puşcaş, preşedintele celor de la FC U Craiova, a calculat câţi tineri fotbalişti români au confirmat şi au rămas măcar la nivelul Ligii 1, după implementarea în 2016 a regulii U21. 



"Privind și butonând diverse canale de sport aud că n-ar fi rea o dezbatere și apoi un lobby pentru anularea regulii U21 la nivelul primei ligi. Una, zice-se, profesionistă.

Am fost, sunt și voi fi un încurajator și susținător al tinerilor. Îmi plac. Am militat, recomandat, promovat si scris despre și pentru ei. Tema este simplă: nu trebuie forțată nota la profesionism (L1). La L2 și L3 da, fără discuție.

Regula U21 a fost implementată în anul 2016. De atunci și până acum au avut șanse sute de tineri fotbaliști. Dacă facem o simplă socoteală, scoțându-l pe Hagi din context pentru că oricum cu promovările forțate și neforțate se ocupă chiar declarându-și scopul încă de la inființare, în Liga I mai rămân 15 echipe.

Matematica e simplă:15 cluburi x minimum 3 underi pe an x 8 ani = 360 de tineri beneficiari ai vârstei și șansei. Toți debutați după 2016. E trist să constatăm câți au dispărut de pe radarul performanței profesioniste și câți au apucat-o pe pantă descendentă. Să vedem câți dintre ei au rămas după depășirea vârstei Under 21 in cluburile care le-a oferit șansa forțată de regulă:

CFR - 0

FCSB- 2

CSU- 1

RAPID- 0

VOLUNTARI-0

IAȘI- 0

PETROLUL- 1

DINAMO- 0

SIBIU- 0

UTA- 0

BOTOȘANI- 1

OȚELUL- 1

SEPSI- 2

U CLUJ- 0

FCU 1948- 2

Rezultă un total de 10 tineri din minimum 360 forțati să evolueze in liga profesioniștilor rămasi în cadrul clubului care i-au promovat. Desigur există și un număr, ce-i drept foarte redus, dintre ei care au fost transferați în străinătate.

Exemple rare sunt cazurile Rareș Ilie, Sefer și Mihăilă. De marea majoritate cluburile s-au dispensat îndată ce au depășit vârsta. Cu alte cuvinte n-a mai fost nevoie de ei.

Dacă pun un maximum 10% rata de succes, reprezentând 36 de tineri promovați conform acestei reguli, transferați în străinătate sau la alte cluburi din L1, înseamnă că alte 90% sunt pierderi. Să fie ele planificate? Această mică statistică poate constitui un prilej de dezbatere urmat de lobby-ul aferent pentru a se încheia această practică unică și deloc necesară", a scris Marcel Puşcaş pe Facebook.

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Superliga Romaniei




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel
Iti place noua modalitate de votare pe DCSport.ro?