Stiri E timpul să vorbim despre Cupa Mondială din Arabia Saudită din 2034

Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Pexels
Foto: Pexels

FIFA și viitoarea țară gazdă se confruntă cu provocări în domeniul drepturilor omului, al condițiilor de muncă și al dezvoltării infrastructurii necesare.



Știm deja că Arabia Saudită va găzdui Cupa Mondială din 2034, deși procesul oficial de selecție FIFA se încheie abia spre finalul anului. Dar cu un deceniu rămas, multe aspecte sunt incerte, unele fiind deosebit de îngrijorătoare, relatează The Guardian.

Iată trei probleme-cheie:

Drepturile omului - un angajament dificil


FIFA se angajează să respecte drepturile omului, dar cum onorează această promisiune într-un stat ca Arabia Saudită, cunoscut pentru abuzuri? Regatul sfidează multe articole din Declarația Universală a Drepturilor Omului: disidența se pedepsește cu moartea, femeile sunt subordonate soților, iar homosexualitatea e ilegală.

Scepticismul e mare privind capacitatea FIFA de a se ține de cuvânt, chiar și pe aspecte legate doar de Cupă. Dar există o șansă: în câteva luni, candidatura saudită trebuie să prezinte FIFA o evaluare independentă a stării drepturilor omului în țară. Va FIFA considera suficientă o evaluare fără contribuția organizațiilor pentru drepturi, care nu au voie să opereze în regat?

Condiții de muncă: o datorie ca urmare a tragediei din Qatar


După decesele a mii de muncitori imigranți în Qatar, protejarea acestora la Cupa Mondială din Arabia Saudită este esențială. Autoritățile saudite indică progrese recente, dar experții spun că sunt în urma altor state din Golf și că regatul are influență politică semnificativă, ceea ce îngreunează monitorizarea de către FIFA.

Schimbări reale sunt necesare. Permiterea sindicatelor independente pentru lucrători, metode prin care aceștia pot face plângeri fără repercusiuni și asigurarea acelorași drepturi și pentru femei ar fi semne pozitive, dar rămâne de văzut dacă vor fi implementate.

Infrastructura: ambiții mari, resurse limitate


Construcția stadioanelor, facilităților și cazărilor e o altă provocare. Țara a putut candida doar pentru că FIFA a relaxat regulamentul de construcții preexistente. Arabia Saudită va folosi Qatarul ca model, dar își propune și proiecte proprii gigantice.

Neom, un super-oraș planificat, ar urma să găzduiască măcar un stadion. Însă Neom, ca și alte "giga-proiecte" saudite, nu există încă. Pe lângă Cupa Mondială, Arabia Saudită promite infrastructură pentru Jocurile Asiatice de Iarnă din 2029 și Expo 2030. Experții se îndoiesc de capacitatea regatului de a le dezvolta pe toate în paralel, dat fiind costurile și lipsa forței de muncă calificate din zonă.

Cupa Mondială din 2034 se îndreaptă spre o țară gazdă problematică. Comunitatea fotbalistică globală are, până la un punct, pârghii pentru a impulsiona schimbări pozitive, dar Arabia Saudită e un partener redutabil, cu o agendă proprie.

Autorul articolului: Mihai Preda | Categorie: Stiri





DC Media Group Audience
pixel