Fotbal Echipa națională a Germaniei, în echipament Nike. Despărțirea de marca Adidas, după 70 de ani de colaborare

Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Federația Germană de Fotbal a anunțat semnarea unui contract de parteneriat cu gigantul american Nike pentru perioada 2027-2034. Aceasta este o lovitură dură pentru producătorul german de echipament sportiv Adidas, care a avut un contract cu Mannschaft timp de 70 de ani.



Contract de șapte ani cu americanii în defavoarea germanilor

Anunțul Federației Germane de Fotbal privind contractul de parteneriat cu firma Nike a surprins întreaga lume. Germanii au semnat pentru o perioadă de șapte ani, respectiv 2027-2034, această schimbare reprezentând o lovitură dură pentru producătorul german de echipament sportiv Adidas, informează AFP, conform Agerpres.

Compania Nike va echipa „toate echipele naționale ale DFB și va promova fotbalul german în integralitatea sa”, a indicat federația într-un comunicat. Nike a prezentat „de departe cea mai bună ofertă economică”, a cărei valoare nu a fost comunicată, conform președintelui consiliului de administrație al DFB, Holger Blask.

De asemenea, firma americană „a impresionat prin viziunea sa, care cuprinde și un angajament clar în favoarea promovării sporturilor de amatori și populare, precum și a dezvoltării durabile a fotbalului feminin în Germania”, a subliniat Blask.

Germania, fără echipament german

Atât pentru firma Adidas, marca cu trei benzi a cărei istorie este legată de epopeea Mannschaft începând din 1954, cât și pentru fani, șocul este uriaș. Grupul Adidas, al cărui contract cu DFB se încheie în 2026, a confirmat foarte scurt dizgrația sa, indicând faptul că a fost informat despre schimbarea partenerului în cursul zilei de joi.

Până în decembrie 2026, Federația Germană va face totul pentru a „obține succesul comun cu Adidas”, iar fotbalul german „datorează mult” acestei companii, „de peste șapte decenii”, a precizat Bernd Neuendorf, președintele DFB, în comunicat.

În timpul EURO 2024 (14 iunie - 14 iulie), care se va disputa în Germania, Mannschaft își va instala tabăra de bază lângă sediul Adidas, în Herzogenaurach, și va evolua în tricourile producătorului german de echipament sportiv, care au fost prezentate în urmă cu o săptămână.

Cupa Mondială din anul 2026, care va avea loc în Statele Unite, Canada și Mexic, va marca despărțirea dintre Adidas și selecționata germană.

Compania Nike încercase de mai multe ori să câștige prestigiosul contract cu DFB pentru echiparea selecționatelor germane, Adidas fiind nevoită să plătească 50 de milioane de euro pe an, timp de patru ani, pentru a păstra contractul, de două ori mai mult decât suma anterioară.

Nike, numită după zeița greacă a victoriei, a intrat în fotbal cu mult timp în urmă. Liderul mondial în articole sportive echipează selecționata Braziliei din 1989 și a câștigat contractul cu Franța în 2011, detronând tot firma Adidas.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Fotbal




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel
Iti place noua modalitate de votare pe DCSport.ro?