Stiri Elisabeta Lipă se alătură susținătorilor sportului curat, împreună cu alți campioni români: „Avem o luptă comună împotriva practicilor necinstite!”

Data publicării:

Unii dintre campionii de seamă ai României au participat, joi dimineață, la IntegriSport 3.0, un eveniment dedicat integrității sportului. Aceștia au susținut discursuri ferme cu privire la rezolvarea unei probleme majore a domeniului sportiv, aceea a manipulării competițiilor și practicilor incorecte din sport.



Susținători importanți ai sportului curat

Elisabeta Lipă, Președinta Agenției Naționale pentru Sport (ANS), alături de Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, dar și de alți campioni de talie mondială ai țării noastre, în calitate de ambasadori ai proiectului IntegriSport 3.0, Ana Maria Brânză, Andreea Răducan și Ionuț Rada, au oferit declarații categorice cu privire la susținerea integrității domeniilor sportului.

Președinta ANS, cea care a deschis, totodată, evenimentul, a declarat că datoria celor care sunt implicați în sport este lupta împotriva activităților necinstite care se regăsesc în toate laturile acestui domeniu.

Sunt sigură că toți de aici iubim sportul, de aceea lupta noastră comună împotriva oricăror practici necinstite, care îi amenință integritatea, este o obligație morală, dar și legală. [..] Scopul acestei sesiuni este să facilităm schimbul de cunoștințe și de experiență între specialiștii noștri naționali și cei internaționali. Vom examina subiecte esențiale, de la aplicarea legii și urmărirea penală în cazurile de manipulare a competițiilor sportive, până la amenințările actuale aduse de criminalitatea cibernetică și monedele virtuale în universul sportiv. Avem privilegiul să avem alături de noi o pleiadă de experți din țările partenere - gata să împărtășească cele mai bune practici - și să ne ofere o înțelegere profundă a problemelor cu care ne confruntăm.”

„Aceasta este o interacțiune transfrontalieră, vitală pentru consolidarea cooperării internaționale, în combaterea acestor fenomene. Împreună vom dezvolta strategii și soluții pentru a proteja sportul de manipulare și de influențele nefaste. Vom face schimb de idei și vom îndeplini pași concreți, pentru a continua această luptă, chiar și după încheierea acestui forum. Să construim un front comun împotriva oricăror amenințări la adresa integrității sportului. Vă invit să vă implicați activ, să faceți parte din acest efort colectiv, pentru un sport mai curat și mai autentic”, a afirmat Lipă.

De asemenea, și Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a avut de transmis un mesaj, în special  industriei jocurilor de noroc. Acesta nu a negat rolul acestei laturi a sportului, dar a ținut să precizeze că este nevoie de scăderea cazurilor de manipulare a meciurilor, indiferent de domeniu.

„Am să vin mai aproape de dvs., care sunteți parte din această industrie a jocurilor de noroc. Știți mult mai multe lucruri decât știm noi, cei care suntem actorii principali în această poveste. Știți mult mai bine decât noi că este foarte dificil să stopăm complet tot ceea ce înseamnă pariurile în lumea sportului, aceste meciuri jucate dinainte. Eu provin din sport, din scrimă, sportul pe care l-am practicat... Și nu ne-am lovit de așa ceva. În schimb, am cunoștință de foarte multe cazuri din sport, mai ales în fotbal sau în tenis, unde sunt cazuri răsunătoare. De aceea, cred că o prevenție și o conștientizare a fenomenului pot duce rezultatele mult mai aproape de ceea ce ne dorim, pentru că este aproape imposibil să ajungem la zero - să nu existe această 'boală', îndrăznesc să o numesc, în acest domeniu. Cum de asemenea, știu că acest domeniu (n.r. - industria jocurilor de noroc), în timpul pandemiei, alături de IT și de transporturi, a ținut economia la un nivel de plutire. De asemenea, această industrie este între primele trei din lume, alături de industria farmaceutică și industria de armament. 

Acesta a dorit să le ureze succes, totodată, sportivilor care vor reprezenta România, în această vară, la JO 2024 de la Paris:

„Eu îmi doresc, în primul rând, să protejăm sportivul, pentru că sportivul este în centrul universului nostru [..] Sportivul este actorul principal - și tot ceea ce înseamnă anturajul sportivilor. [..] O bună prevenție va ajuta la stoparea sau diminuarea acestui fenomen în care suntem toți implicați. Se apropie Jocurile Olimpice de la Paris, sper să avem rezultate bune. Succes sportivilor români și sper să auzim de cât mai puține cazuri de meciuri trucate la această ediție a JO”, a încheiat Covaliu.

Ambasadorii IntegriSport 3.0. Andreea Răducan, Ionuț Rada și Ana Maria Brânză, parte a proiectului împotriva manipulării din sport

Andreea Răducan, în calitate de ambasador al proiectului, a susținut că fiecare persoană implicată în domeniul sportului trebuie să depună eforturi pentru a combate fenomenul manipulării, mediatizarea sportului, în timp, determinând amploarea acestor practici necinstite.

„Comercializarea intensă și mediatizarea sportului au determinat o creștere a mizei economice a acestuia și, implicit, o anumită presiune asupra rezultatelor sportive - care a adus, pe de o parte, la rezultate tot mai spectaculoase în sport - dar, pe de altă parte, la proliferarea practicilor ilicite de manipulare a rezultatelor sportive. [..] 

Manipularea rezultatelor sportive reprezintă o subminare a valorilor sportului, a esenței sale de convenție socială, de competiție cu mize necunoscute, aflate în joc, chiar la momentul derulării acesteia. Încrederea publicului în adevărul și impredictibilitatea sportului sunt cele care îi determină atractivitatea, care stârnesc interesul fanilor și al sponsorilor. Pentru ca sportul să rămână integru, este necesar ca oamenii și organizațiile să rămână integre. Pentru sportivi, integritatea înseamnă respect pentru sine, pentru regulile jocului, respect pentru coechipierul și adversarul de competiție, încrederea în sine, sentimentul de împlinire doar prin efortul propriu[..]”, a fost mesajul campioanei.

Ionuț Rada, fost fotbalist român și de asemenea unul dintre ambasadorii forumului IntegriSport 3.0, a ținut să aducă în prim-plan rolul educației, în ceea ce privește domeniul sportului și, implicit, a sportivilor:

„Mă bucur să fac parte din acest proiect. Cel mai important lucru din cadrul acestui demers este educația, educația sportivă care este la îndemâna tuturor. Conștientizăm și mai mult importanța educației, prin ceea ce transmitem mai departe - prin acest proiect de integritate. Vin dintr-un sport care este expus, unde se aud tot felul de zvonuri, pentru că este cel mai mediatizat sport...Cred că, în primul rând, sportivul are nevoie să fie ajutat să înțeleagă și mai bine responsabilitatea pe care o poartă în societate. Un sportiv, pe lângă lucrurile importante pe care le face pe teren, este important să cunoască responsabilitatea pe care o poartă pe umeri, în societate. Pentru că valorile pe care le vedem asupra unui sportiv, cu siguranță, trebuie să meargă mai departe: cele de fair-play, de respect. El, la rândul lui, este un exemplu. Poate să fie un exemplu pozitiv pentru noua generație!”, a spus Ionuț Rada.

De asemenea, și Ana Maria Brânză, tot în calitate de ambasador al acestui proiect, a oferit câteva declarații despre rolul și impactul acestui proiect, care se concentrează asupra unei probleme foarte importante. Aceasta a consolidat ideea conform căreia foștii sportivi trebuie să se implice în activităților actualilor practicanți, ea declarându-se una dintre vocile copiilor și tinerilor care practică sportul de performanță.

„Mă bucur că alegem să vorbim din ce în ce mai des despre astfel de subiecte sensibile. Cumva, noi știm că ne ferim, preferăm să vorbim în grupuri foarte mici, dar eu vă promit că îmi voi folosi întotdeauna vocea, ca să ajungă la sportivi. Indiferent ce se întâmplă în acest proiect, de politicile publice, de ghid și de alte lucruri, cred că cel mai important este să vorbim pe limba sportivilor și a antrenorilor. Ei sunt primii care sunt acolo! Eu nu vin dintr-un sport cu o mare expunere în acest sens, al manipulării, dar cu siguranță, dacă am vorbi mai pronunțat pe acest aspect, cred că am găsi și în scrimă, dar și în alte ramuri sportive. Este de datorita noastră să fim acolo pentru sportivi, iar eu sunt dornică să învăț, să cunosc și să duc mai departe orice poate ajuta sportivii. Chiar dacă mi-am terminat cariera sportiva, am fost ajutată să ajung pe acele podiumuri, iar la rândul meu, cred că am datoria, cel puțin morală, să îi ajut pe ceilalți.”, a spus vicecampioana olimpică.


Obiectivele forumului de joi dimineață au fost diseminarea informațiilor și cunoștințelor privind manipularea competițiilor sportive și infracționalitatea în sport la cât mai mulți oficiali din domeniul judiciar și al aplicării legii. Evenimentul face parte din proiectul Integrisport 3.0, platforma care reunește sportivi, federații sportive, forțe de ordine și sistemul judiciar - în demersul de a combate manipularea competițiilor și practicile incorecte din sport.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Stiri





DC Media Group Audience
pixel