Tenis Emma Răducanu lăudată de toată presa engleză. A reușit să califice echipa Marii Britanii în finală

Data actualizării: | Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Confruntându-se cu o echipă puternică a Franței pe teren necunoscut, echipa Marii Britanii din Billie Jean King Cup nu a ascuns statutul lor de outsiders și provocarea semnificativă care le stătea în față. Inferioritatea lor pe hârtie a fost accentuată doar la început, când s-au aflat în pragul unui deficit de 0-2, pe care ar fi fost puțin probabil să-l recupereze. 



Dar Emma Răducanu a fost la înălțime în mod spectaculos, jucând unul dintre cele mai bune partide de tenis ale sale din ultimii doi ani și jumătate, conducând Marea Britanie spre finala Billie Jean King Cup cu două victorii strălucitoare în victoria cu 3-1 contra Franței, scrie The Guardian.

După ce a deschis cu o victorie surprinzătoare asupra Carolinei Garcia vineri, Răducanu a închis confruntarea cu o altă demonstrație de excelență. A jucat la un nivel extrem de ridicat înainte de a respinge o revenire disperată a lui Diane Parry, câștigând în cele din urmă cu 4-6, 6-1, 7-6 (1). Katie Boulter, numărul 1 a Marii Britanii, a suferit o înfrângere „umilitoare” cu 6-2, 6-0 în fața lui Parry în primul meci, primul ei meci pe zgură la nivel de turneu, dar a revenit o zi mai târziu învingând-o pe Clara Burel cu 7-5, 6-0 pentru a stabili un avantaj de 2-1 pentru echipa sa. Răducanu a făcut apoi restul.

„Nu știu cine a spus că britanicii nu pot juca pe zgură”, a spus Răducanu. „Dar astăzi a fost un mic test al acestui fapt și putem. Katie a făcut o treabă fantastică în această dimineață și a ajutat atât de mult la intrarea în acest meci, știind că eram [în avantaj] cu 2-1.”

Deși Marea Britanie a ajuns în semifinalele BJK Cup în 2022, a intrat în competiție în acel an cu un wildcard. Aceasta este prima dată când ajung în finală pe merit în formatul actual, iar victoria este una dintre cele mai bune victorii ale Marii Britanii în cinci seturi din acest secol.

Confruntarea nu a fost lipsită de dramatism. După revenirea lui Răducanu de la 3-6, 0-2 în fața Garciei vineri seară, care a schimbat aspectul confruntării, sâmbătă dimineață a adus și mai multă intriga, căpitanul Franței, Julien Benneteau, a ales să o înlocuiască pe Garcia cu experimentata jucătoare numărul 46 mondial, Burel. S-a dovedit a fi o mutare dezastruoasă. După înfrângerea ei împotriva lui Parry, Boulter a fost hotărâtă să joace tipul de tenis ofensiv de la care se îndepărtase în primul ei meci. De la 4-5, a câștigat nou gameuri consecutive pentru a închide victoria și mai târziu a descris-o pe Răducanu drept o inspirație.

Răducanu a dat în curând o demonstrație supremă a acelei perseverențe, ea și Parry, ambele jucătoare talentate  de 21 de ani, ridicându-se la înălțime și jucând la un nivel extrem de ridicat încă de la început. În timp ce Răducanu a refuzat să se deplaseze de pe linia de fund, preluând mingea devreme, eliminând servirile secunde și lovind forehandul strălucitor, Parry a tras cu forehandul ei puternic cu efect, arătându-și în același timp toată varietatea loviturilor cu incursiuni la fileu și drop shot-uri delicate.

La fel ca în meciul de deschidere, Răducanu a jucat bine în ciuda pierderii primului set și, în timp ce și-a menținut nivelul ridicat și agresivitatea determinată, nivelul lui Parry a scăzut brusc. Răducanu părea să se îndrepte rapid spre victorie, stabilind un avantaj de 5 la 2 în setul decisiv și având două mingi de meci. În schimb, Parry a luptat din răsputeri. De la 2-5, a ajuns la 5-5, 15-40 pe serviciul lui Răducanu. „A fost un efort destul de masiv”, a spus sportiva britanică. „A fost incredibil de dificil să revin [după ce a ratat mingile de meci]. Am ajuns în acel punct al meciului jucându-mi loviturile, așa că nu am putut să fiu prea dezamăgită de mine.”

În momentele finale, în pragul uneia dintre cele mai dificile înfrângeri din cariera ei, Răducanu și-a arătat forța mentală și reziliența revenind pentru a încheia o victorie strălucitoare cu un tie-break excelent. În acest proces, ea a oferit o reamintire puternică a ceea ce a realizat deja și a subliniat hotărârea ei de a obține mult mai mult.

„În cel mai rău caz, se ajunge la un meci decisiv de dublu”, a spus Răducanu. „Dar nu am vrut să ajung la acel punct, evident, pentru că ele au una dintre cele mai bune, probabil cea mai bună echipă de dublu din lume. Sunt foarte fericită să ajung în finală și cred că după toate încercările astea, o merităm.”

 

Autorul articolului: Mihai Preda | Categorie: Tenis




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel