Jocurile Olimpice Fără drept de defilare pentru rușii și bielorușii care joacă sub drapel neutru la Jocurile Olimpice de la Paris

Data actualizării: | Data publicării:
Anthony, Pexels
Anthony, Pexels

Sportivilor din Rusia și Belarus, admiși sub drapel neutru la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris din această vară, nu li se permite defilarea pe Sena, la ceremonia de deschidere a competiției, a decis marți, Comitetul Internațional Olimpic (CIO). Defilarea sportivilor care participă la JO se desfășoară pe 26 iulie.



Fără ruși și belaruși la deschiderea Jocurilor Olimpice

Sportivii din Rusia şi Belarus, care vor juca sub drapel neutru la Jocurile Olimpice 2024 nu vor putea să defileze la ceremonia de deschidere, de pe 26 iulie. Aceasta a fost ultima decizie majoră așteptată din partea CIO, după doi ani de controverse legate de invazia rusă din Ucraina: interziși mai întâi în sportul mondial, rușii și belarușii au fost admiși la Olimpiadă anul trecut, sub condiții stricte, dar cu un protocol care rămânea de definit.

Rușii și belarușii nu se vor alătura delegațiilor naționale în timpul ceremoniei, care va înlocui pentru prima dată celebra defilare pe stadion a delegațiilor olimpice cu o paradă de barje pe Sena, întrucât sportivii vor participa „cu titlu individual” la Olimpiada franceză, a explicat presei, James Macleod, directorul Solidarității Olimpice din cadrul CIO.

Aceștia vor avea, totuși, „posibilitatea de a trăi evenimentul”, a spus oficialul, amintind că primii sportivi olimpici sub drapel neutru - un sistem creat pentru sârbii și muntenegrenii afectați de sancțiuni internaționale după evenimentele din fosta Iugoslavie - nu au defilat la Jocurile Olimpice din 1992, de la Barcelona.

CIO se aliniază, astfel, deciziei luate la începutul lunii martie de către Comitetul Paralimpic Internațional (IPC) pentru ceremonia de deschidere a Jocurilor Paralimpice, programată pe 28 august, și exclude, asemenea IPC, de la luarea în considerare a podiumurilor „sportivilor individuali neutri” (AIN) în clasamentul său pe medalii.

Comitetul Executiv al CIO a adoptat, marți, un drapel dedicat rușilor și belarușilor care vor concura fără steagul țărilor din care provin, care are imprimate literele „AIN” pe un fond verde deschis, precum și o scurtă compoziție muzicală fără cuvinte, care le va ține loc de imn în cazul câștigătorii unui titlu olimpic.

Numai 19 sportivi din Rusia și Belarus, din totalul de 6000 de locuri

Fără simbolurile naționale, sportivii din cele două țări ar urma să ia parte în număr redus la JO 2024: doar 12 ruși și 7 belaruși s-au calificat până acum la competiția din capitala Franței, din cele 6000 de locuri deja alocate, a explicat James Macleod.

Experții organismului olimpic estimează că, „după scenariul cel mai probabil”, 36 de ruși și 22 de belaruși vor reușit să se califice la JO 2024, iar numărul „maxim” al acestora ar putea fi 55, respectiv 28, a continuat oficialul în cursul unei întâlniri cu presa.

Prin urmare, prezența rușilor și belarușilor se anunță mult mai redusă decât la JO de la Toyko, din 2021, la care au luat parte 330 de sportivi ruși și 104 belaruși, a reamintit oficialul CIO.

Odată calificați, sportivii din cele două țări vor trebui să treacă însă și de obstacolul unei „comisii de examinare”, înființată de CIO pentru a-și valida eligibilitatea, în principiu deja controlată de fiecare federație internațională. Aceștia trebuie să demonstreze că nu au susținut activ invazia rusă din Ucraina și au respectat toate obligațiile antidoping.

CIO va publica apoi lista cu „toți sportivii individuali neutri” invitați la JO 2024, precum și personalul acestora.

O decizie cu privire la ceremonia de închidere, care în mod tradițional reunește mai degrabă sportivi decât delegații, cu un protocol mai puțin strict, „va fi luată la o dată ulterioară”, a mai spus James Macleod, conform Agerpres.

Mai multe informații cu privire la criteriile pe care sportivii ruși și belaruși trebuie să le respecte, vedeți aici.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Jocurile Olimpice




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel