Jocurile Olimpice Fără scrimeri ruși și belaruși, la Jocurile Olimpice de la Paris. Motivarea absenței sportivilor, inexistentă

Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Niciun scrimer rus sau bielorus nu va participa la Jocurile Olimpice de la Paris din această vară.



La scrimă, niciun sportiv nu participă la JO 2024

Niciun scrimer rus sau belarus nu va participa la Jocurile Olimpice de la Paris din această vară, iar cei eligibili sub statutul de sportiv neutru nu s-au înscris la turneul de calificare olimpic european, a anunțat, marți, președintele Confederației europene de scrimă, Giorgio Scarso, citat de AFP.

„Din păcate, nu vor fi sportivi ruși sau belaruși”, a oficializat el într-o videoconferință de presă, în timp ce unii sportivi au participat la circuitul Cupei Mondiale în calitate de sportivi individuali neutri (AIN).

Dacă cei mai buni scrimeri ruși nu au fost considerați eligibili cu acest statut de către Federația Internațională de Scrimă (FIE), alții aveau încă o ultimă șansă să se califice la Jocuri. Șase bilete pentru Paris rămân încă de obținut cu ocazia turneului de calificare din zona Europa, ce va avea loc în acest weekend, la Differdange (Luxemburg).

„Limita de înscriere a trecut. Motivul absenței lor nu este cunoscut, nu există declarație sau scrisoare oficială pentru a explica”, a declarat Giorgio Scarso.

Rușii au promis că nu vor face parte din competiție

Președintele Comitetului olimpic rus, Stanislav Podzniakov, amenințase boicotarea probelor olimpice de scrimă anul trecut, când statutul AIN a fost refuzat celor mai buni scrimeri din țara sa, începând cu fiica sa Sofia Podzniakova, campioană olimpică en-titre la sabie individual și pe echipe.

Iar amenințarea a fost pusă în practică. „Niciun scrimer rus nu va participa la Jocurile Olimpice”, a afirmat pe 11 aprilie președintele Federației ruse de scrimă, Ilgar Mamedov.

„Noi am afirmat foarte clar poziția noastră. Nu ne vom împărți echipa între cei care plac Occidentului și cei care, în opinia lor, sunt 'ruși răi'”, a subliniat el.

Sportivii din Rusia și Belarus pot participa la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris sub drapel neutru, cu condiția să nu fi susținut public ofensiva lansată de Rusia în Ucraina în februarie 2022 sau să fie componenți ai unui club legat de forțele de securitate.

Totodată, sportivii din Rusia și Belarus, admiși sub drapel neutru la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris, nu vor defila pe Sena la ceremonia de deschidere, pe 26 iulie, conform deciziei Comitetului Internațional Olimpic (CIO), citată de Agerpres.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Jocurile Olimpice




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel