Superliga Romaniei FCSB vs. Rapid: Scandări rasiste la Derby-ul fotbalului românesc. Sociolog: Derapaje periculoase. Ce să cred? Că poporul român e xenofob, rasist şi antisemit?

Data publicării:
Sursa: Agerpres
EXCLUSIV
Sursa: Agerpres

Derby-ul dintre FCSB şi Rapid de pe Arena Naţională nu a fost lipsit de incidente. Şi nu doar de natură pirotehnică. Însă, dacă pentru petardele aruncate din tribune arbitrul Sebastian Colţescu a oprit meciul, pentru scandările îndreptate asupra unei etnii nu s-a întâmplat absolut nimic. 



Sociologul Marius Pieleanu trage un semnal de alarmă după incidentele de pe Arena Naţională şi spune că suporterii FCSB care au scandat cuvintele injurioase cu referire la etnia rromă ar fi trebuit scoşi din stadion de către jandarmi. 

"Am urmărit duminică seară meciul dintre FCSB şi Rapid, la care asistenţa pe Stadionul Naţional (n.r acesta este fostul nume al Arenei Naţionale - Stadionul Naţional Lia Manoliu) a fost de peste 40.000 de oameni. Dacă încercăm să înţelegem ceva din istorie, mai ales că ea acum se derulează într-un fel de deja-vu în faţa ochilor noştri, ne dăm seama că o parte a poporului român nu a înţeles nimic din nenorocirile pe care istoria ni le-a oferit, din păcate. Unul dintre aceste lucruri este atitudinea asta despre care eu credeam că a dispărut pentru totdeauna. Rasistă, xenofobă, şi din păcate în multe dintre dimensiunile sale, similară cu antisemitismul. 

Apel la autorităţi. "Să ia cu celeritate măsuri"

Este inadmisibil ca un popor civilizat, chiar dacă se cheamă suporteri ai clubului FCSB, în anul 2023, la un meci care este până la urmă o modalitate de a petrece timpul liber, un joc oferit comunităţii pentru a se relaxa, să se transforme nu într-o agora, ci într-un loc în care toate frustrările xenofobe, rasiste, şi nu mă feresc de cuvintele tari, să se obiectualizeze. Şi asta se întâmplă sub privirile absolut impasibile ale autorităţii statului. Nu am cunoştinţă ca Parchetul să se fi autosesizat, ca celebra Comisie de Luptă împotriva Discriminării să o fi făcut. Nu am văzut ca jandarmii să îi evacueze pe loc pe acei fani, având în spate legea. Toată lumea pe stadion, poate cu excepţia suporterilor rapidişti, asistând impasibilă şi chiar distrându-se la scandările care nu au nicio legătură cu România membră UE şi NATO, 40.000 oameni, au trimis la origini minoritatea rromă într-un limbaj absolut inadecvat, impardonabil. Solicit ca cetăţean, şi ca om căruia i-a plăcut istoria şi ştie cât de periculoase sunt astfel de derapaje, autorităţilor să ia cu celeritate măsuri pentru a elimina odată pentru totdeauna astfel de manifestări. 

Lucrurile care s-au întâmplat eu speram să nu se mai întâmple. Din păcate, ele revin cu regularitate, mai ales la meciurile de fotbal. Asta ce mă face să cred? Că poporul român este xenofob, rasist şi antisemit? Sper că nu. Sper că e vorba de un segment foarte îngust de populaţie care gândeşte în termenii ăştia. 

Ar trebui să contextualizăm aceste ieşiri de aseară cu ce se întâmplă în Europa împotriva evreilor, de data asta. Ştim cu ce incidente avem de-a face în Europa, inclusiv cu înjunghierea cetăţenilor de origine israeliană. Să înţeleg că minoritatea rromă nu mai are loc în România? Că şi ei trebuie să plece din această ţară? Ei sunt lângă noi de secole, împreună am construit ţara asta, aşa cum e ea. Ce ar trebui să facem? Să îi dăm pe rromi afară din ţară pentru că o parte din suporterii FCSB îşi doresc asta?", a declarat Marius Pieleanu pentru DC SPORT. 

Jandarmeria a dat amenzi... dar nu se vorbeşte nimic de incitare la ură 

"Referinţă meci de fotbal FCSB FC Rapid Bucureşti Rezultate finale:

Au fost constatate şi întocmite 74 de acte de sesizare în vederea înaintării către organele abilitate, astfel:

– 71 de acte de sesizare în conformitate cu prevederile Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive;
– un act de sesizare în conformitate cu prevederile Legii nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri;
– un act de sesizare în conformitate cu prevederile art. 372 Cod Penal (portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase);
– un act de sesizare în conformitate cu prevederile art. 31 din Legea nr. 4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive.

De asemenea, au fost aplicate 25 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 59.525 de lei, astfel:

– 14 sancţiuni contravenţionale în conformitate cu prevederile Legii nr. 4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive;
– 11 sancţiuni contravenţionale în conformitate cu prevederile Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice;

Totodată, au fost aplicate 6 sancţiuni complementare privind interzicerea accesului la competiţiile sportive pe o perioadă între 6 luni şi 1 an. În continuare se fac verificări pentru identificarea şi sancţionarea altor persoane care au încălcat cadrul legal în vigoare”, a transmis Jandarmeria într-un comunicat.

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Superliga Romaniei




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel
Iti place noua modalitate de votare pe DCSport.ro?