Jocurile Olimpice Federația Rusă acuză președintele Comitetului Internațional Olimpic că participă la o conspirație, alături de Ucraina, împotriva sportivilor ruși

Data actualizării: | Data publicării:
Fotografie de la Frans van Heerden, Pexels
Fotografie de la Frans van Heerden, Pexels

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a lansat acuzația în urma publicării unei înregistrări prin care președintele CIO ar fi fost „păcălit” că dialoghează cu un oficial african din domeniul sportului.



Fără ruși și bieloruși la JO 2024. Sportivii care doresc să participe, sub steag neutru

Rusia l-a acuzat marți pe președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO), Thomas Bach, că participă la o „conspirație” împreună cu Ucraina pentru a-i exclude pe cei mai valoroși sportivi ai săi de la Jocurile care vor avea loc în acest an la Paris, informează Reuters.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a lansat această acuzație în urma publicării unei înregistrări, de către doi comedianți ruși, cunoscuți sub numele de Vovan și Lexus, în care președintele CIO a fost „păcălit” că dialoghează cu un oficial african din domeniul sportului.

Thomas Bach a spus, în acea conversație, că CIO a înființat un grup special pentru a monitoriza mass-media și internetul și pentru a se asigura că sportivii ruși, care au făcut declarații politice în sprijinul guvernului lor, nu pot lua parte la Jocurile Olimpice.

„Noi am propus de asemenea părții ucrainene - nu doar că i-am propus, dar i-am cerut - să ne ofere cunoștințele sale despre comportamentul unor astfel de sportivi sau oficiali” ruși, a putut fi auzit Bach spunând, în engleză, în înregistrarea respectivă.

Zaharova a postat pe Telegram că președintele CIO „a intrat într-o conspirație politico-administrativă și, aparent, criminală cu o anumită parte”, referindu-se la Ucraina, „pentru a exclude concurenții sportivi puternici din competițiile internaționale”.

„Relația președintelui CIO, Bach, cu Comitetul olimpic ucrainean și cu oficialii săi și recunoașterea unei 'cereri de monitorizare a sportivilor ruși' ar trebui să facă obiectul unei investigații amănunțite”, a adăugat ea.

Relațiile dintre Federația Rusă și CIO s-au înrăutățit mult în perioada premergătoare Jocurilor Olimpice, la care sportivii ruși și belaruși vor concura ca „neutri”, fără steaguri și/sau imnuri, din cauza războiului izbucnit de către țara lor în Ucraina. De asemenea, acestor sportivi li s-a interzis să participe la ceremonia de deschidere a competiției. 

Pe 21 martie, CIO a semnalat un nou incident în campania de dezinformare a Rusiei lansată împotriva sa. „Apelurile false care pretind că provin de la Comisia Uniunii Africane par să fi fost făcute de același grup care a atacat deja mai mulți lideri politici mondiali și alte personalități de rang înalt în mod similar'”, a indicat atunci CIO într-un scurt comunicat.

CIO a anunțat înființarea unei comisii pentru a evalua eligibilitatea fiecărui sportiv rus sau belarus care se califică la Jocurile Olimpice de la Paris, scrie Agerpres.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Jocurile Olimpice




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel