Formula 1 Felipe Massa solicită daune de 80 milioane de dolari pentru titlul mondial din 2008!

Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Felipe Massa, fostul pilot brazilian, a depus o plângere la Înalta Curte de Justiție din Londra, luni, 11 martie, conform anunțului avocaților săi, citați de AFP. Massa se consideră câștigătorul moral al Campionatului Mondial de Formula 1 din anul 2008, încheiat cu victoria britanicului Lewis Hamilton.



Titlul din 2008 al lui Hemilton, câștigat pe nedrept

Titlul din anul 2008, primul dintre cele șapte cucerite de către Lewis Hamilton, a fost unul extrem de disputat până în ultimul tur de pistă, brazilianul încheind campionatul la doar un punct în spatele britanicului. Fostul jucător american vizează în plângerea sa Federația Internațională de Automobilism (FIA), pe fostul conducător al Formulei 1, Bernie Ecclestone, dar și Formula One Management (FOM).

Acesta consideră că a fost nedreptățit în timpul Marelui Premiu de la Singapore, a 15-a din totalul de 18 curse programate în acel an, încheiat cu victoria spaniolului Fernando Alonso (Renault).

Acuzații făcute de brazilian

Felipe Massa susține că echipa Renault a ordonat celui de-al doilea său pilot, brazilianul Nelson Piquet Jr, să iasă în mod intenționat în decor și să se izbească de parapetul de pe marginea pistei, pentru a provoca intrarea pe pistă a mașinii de siguranță (Safety Car), totul pentru a-l ajuta pe Alonso să câștige. Acesta din urmă, ce a luat startul de pe poziția a 15-a a grilei, tocmai făcuse plinul în momentul accidentului, iar intervenția Safety Car-ului i-a permis să-i ajungă din urmă pe toți ceilalți piloți, care se întorceau pe rând la boxe.

Oprirea brazilianului la boxe, ce conducea cursa în momentul accidentului, a luat o întorsătură neașteptată, în contextul în care brazilianul a repornit în timp ce furtunul de combustibil era încă atașat la monopostul său. Astfel, el a încheiat cursa pe locul 13, în timp ce Lewis Hamilton s-a clasat pe locul al treilea, obținând puncte valoroase în lupta pentru titlu.

Accident intenționat

Nelson Piquet Jr. a dezvăluit, în sezonul următor, că a intrat în mod intenționat în parapet la Singapore, urmând instrucțiunile echipei sale. De asemenea, Bernie Ecclestone, atunci marele lider al Formulei 1, a recunoscut, într-un interviu acordat anul trecut, că nu ar fi trebuit validat clasamentul Marelui Premiu al Singapore, iar titlul de campion mondial ar fi trebuit acordat brazilianului.

Într-un comunicat publicat de firma braziliană de avocatură ce îl reprezintă pe Felipe Massa, se menționează: „Domnul Massa solicită declarații prin care să se stabilească faptul că FIA și-a încălcat regulamentele, prin nedeschiderea rapidă a unei anchete cu privire la accidentul lui Nelson Piquet Junior la Marele Premiu al Singapore din 2008 și că, dacă ar fi acționat într-o manieră adecvată, dl Massa ar fi câștigat campionatul mondial al piloților în acel an”.

Daune de 80 milioane de dolari

De asemenea, brazilianul „solicită o compensație pentru pierderea financiară semnificativă cauzată de eșecul FIA, la care domnul Ecclestone și FOM au fost, de asemenea, complici”.

Sportivul brazilian cere daune de 80 de milioane de dolari (73 de milioane de euro) pentru a compensa pierderea de venituri în materie de salarii și contracte comerciale, pe care i le-ar fi adus un titlu de campion mondial, potrivit Agerpres.

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Formula 1




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel