Fotbal international FIFA vrea să revoluţioneze piaţa transferurilor, după ce arabii au dat sute de milioane pe fotbalişti

Data publicării:
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Piaţa transferurilor din fotbal a explodat, la propriu, astfel că FIFA se gândeşte la o revoluţie în acest sens. Concret, ar urma să fie eliminată negocierea dintre cluburile de fotbal. 



Preşedintele FIFA, Gianni Infantino, a propus ca sumele de transfer să fie calculate prin intermediul unui transfer, pentru a nu se mai purta negocieri între cluburi pentru jucători sub contract. Ideea nu este nouă, ci a mai fost propusă în urmă cu câţiva ani, dar Gianni Infantino a readus-o în atenţia publicului, în contextul în care piaţa globală de transferuri a ajuns la o valoare de peste 10 miliarde de dolari anual. 

"Acum, mai mult ca niciodată, este fundamental să discutăm despre acest subiect. Spre exemplu, trebuie să discutăm despre posibilitatea folosirii unui algoritm pentru estimarea sumelor corecte de transfer în fotbal pentru a creşte transparenţa şi pentru a ajuta cluburile", a declarat Infantino, citat de ESPN. 

Nu este clar dacă o astfel de metodă ar fi acceptată de cluburi, dar nici dacă această metodă nu ar încălca legile UE. 

Ideea unui astfel de algoritm a apărut în 2017, însă nu s-a transformat într-o propunere concretă. În acelaşi an, PSG a plătit o sumă record pentru Neymar, de la Barcelona, 222 de milioane de euro. Tot în acelaşi an, parizienii l-au luat pe Mbappe de la AS Monaco, transferul fiind în valoare de 180 de milioane de euro. 

FIFA cheltuie milioane de dolari anual pentru a finanţa studii la Universitatea Neuchatel din Elveţia, care ar lucra la acest algoritm încă din 2010. 

Centrul Internaţional pentru Studii în Sport îi evaluează, astfel, pe Jude Bellingham şi Vinicius Jr la cel puţin 250 de milioane de euro. La aceeaşi sumă este evaluat şi Erling Haaland. Pe transfermarkt, cei trei sunt cotaţi la aproximativ 180 de milioane de euro. 

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Fotbal international




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel
Iti place noua modalitate de votare pe DCSport.ro?