Tenis Filmul autobiografic „Nasty”, lansat alături de nume mari ale sportului mondial! Nadia Comăneci, Ion Țiriac și Boris Becker, prezenți la Sala Palatului

Data actualizării: | Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Fostul tenismen Ilie Năstase și-a lansat filmul autobiografic, care a costat nu mai puțin de 700.000 de euro. Acesta a fost acompaniat de nume mari, precum Nadia Comăneci, Gică Hagi, Ion Țiriac, Boris Becker ș.a.m.d



Avanpremieră cu fast, la Sala Palatului

Filmul autobiografic „Nasty” va putea fi vizionat în cinematografele din toată țara începând cu 16 aprilie. În film, apar unele dintre cele mai faimoase nume din istoria tenisului, de la Bjorn Borg, John McEnroe, Jimmy Connors, Mansour Bahrami, Ion Țiriac, Billie Jean King, Mats Wilander, Jan Kodes, până la Toni și Rafael Nadal.

Povestea primului număr 1 mondial din istoria tenisului, Ilie Năstase, va putea fi văzută în documentarul „Nasty”, unde vor fi dezvăluite detalii despre cariera fostului mare jucător român.

La premiera care a avut loc la Sala Palatului din București, Ilie Năstase (77 de ani) s-a arătat fericit de interesul publicului român, dar și de faptul că prietenii i-au rămas aproape.

„Sunt foarte fericit să văd atâta lume. Domnului Tudor Giurgiu, care a regizat, i-a luat trei ani ca să facă filmul ăsta. E un film foarte bine realizat, care a fost invitat și la Cannes, asta este o noutate. S-a filmat în Anglia, în Italia, la Los Angeles, peste tot... eu nu am vrut să-l văd înainte de premieră. Mă bucur că sunt atâția prieteni, înseamnă că mi-au rămas prieteni. Cu Nadia, de exemplu, am jucat tenis când era copil ea, avea 14-15 ani. Ea îmi spune fratele Ilie”, a spus fostul tenismen.

Primul număr 1 mondial al tenisului a declarat că și pe teren, dar și în afara lui, a făcut tot ceea ce a dorit.

„Nu știu ce a însemnat Ilie Năstase pentru tenis. Să spună cei care m-au văzut. Eu știu doar că mi-am făcut treaba mea. Melodia din film este 'My way', adică am făcut cum am vrut eu... și sunt foarte mulțumit, pentru că mai mult de numărul 1 nu puteam să fiu”, a spus Năstase.

Prezentă la premieră, campioana olimpică de la Montreal, Nadia Comăneci, a afirmat că Ilie Năstase este o legendă a României.

„Eu cu Ilie m-am întâlnit prima oară în anii '80, cred, după ce am concurat la Moscova. Ilie este o persoană cu suflet mare, este legenda României, a făcut enorm pentru tenis. Îl iubim toți pentru că este un om foarte, foarte bun. Am văzut câteva secvențe din film, eu știu despre cariera lui, dar nu și despre toate năzbâtiile pe care le-a făcut în afara terenului. Așa că aștept să văd acest documentar, am înțeles că este extraordinar de bine realizat, cu imagini pe care noi nu le-am văzut, pentru că pe vremea aceea nu puteam vedea la televizor chiar tot. Mă bucur că este prietenul meu, dar eu îi spun fratele meu Ilie”, a spus campioana.

„Ilie e amuzant, e încă tânăr în spirit, este sincer și mă bucur că îl putem să îl sărbătorim azi cu ocazia lansării acestui documentar. Am jucat tenis cu Ilie... dar, sincer, eu am șanse mai mari la tenis decât el la gimnastică, pe bârnă. Sunt sigur că ar încerca, asta sigur. De la Ilie ai de învățat în continuu, unele bune, altele mai puțin bune. Îmi este foarte drag. El este o motivație în continuare și pentru tânăra generație. El a pus într-un fel tenisul pe hartă. După atâția ani este încă o legendă”, a adăugat Nadia Comăneci.

Fostul jucător de tenis Boris Becker (56 de ani), câștigător a șase titluri de Grand Slam, s-a bucurat de faptul că a putut ajunge la premiera filmului care spune povestea prietenului său Ilie Năstase.

„Este o seară importantă, pentru că Ilie este un nume mare în tenis, un nume mare în sportul internațional. Este un prieten vechi de-al meu. Am jucat împotriva lui acum 40 și ceva de ani în Monte Carlo. Era o personalitate, un om spectacol, sigur că porecla lui este Nasty, asta pentru că uneori era puțin mai cinic, mai critic pe teren, dar așa era el. Nu trebuie însă să exagerăm cu această poreclă, a fost numit Nasty și pentru că numele lui este Năstase. Apoi, în anii '70 și '80 un comportament precum al lui nu era ceva neobișnuit pe terenul de tenis. Azi lucrurile s-au schimbat, sunt mult mai multe microfoane în arena de tenis. Eu am numai amintiri plăcute. Eu l-am cunoscut când aveam 16 ani prin domnul Ion țiriac, ne-am antrenat împreună și dacă țin minte cred că am și jucat la dublu împreună. Așa că a fost o plăcere să fiu pe același teren cu el. Cu Ilie nu știai niciodată la ce să te aștepți, uneori nici el nu știa ce urmează să facă pe teren. Acum mă bucur că sunt aici la premiera acestui film din care fac și eu parte”, a precizat fostul jucător german.

Gheorghe Hagi, fostul căpitan și selecționer al echipei naționale de fotbal, a afirmat că Ilie Năstase a fost un idol pentru generația sa.

„Pentru mine, pentru toți din generația mea, Ilie Năstase a fost un idol. El ne-a inspirat, ne-a arătat că poți fi cel mai bun. A reprezentat România la cel mai înalt nivel. A fost un sportiv de nota 10, a făcut la maximum tot ce a făcut pe teren. El în afară de jucat tenis, el avea și o tehnică foarte bună. Atât cu racheta, cât și cu mintea. Mă bucur că s-a făcut acest film, sper să vină toată lumea și să vadă un campion din toate punctele de vedere, tehnică, personalitate, creativitate, de toate. E important că el a lăsat ceva în urmă, o amprentă, un exemplu foarte bun pentru cei tineri. Toți cei care vor să devină jucători de tenis văd că se poate, se poate să ajungi cel mai bun. Ilie Năstase a fost un jucător de excepție, un geniu, vedea lucrurile cu o secundă înaintea celorlalți. Asta înseamnă să fii campion, să vezi lucrurile înaintea celorlalți", a spus Hagi, care a menționat că în viitor e posibil să apară un film și despre cariera sa.

„Băiatul rău al sportului”, „magnific”, „fermecător”, „temperamental”, „arogant”- reprezintă doar o parte dintre cuvintele folosite de-a lungul anilor de presa internațională pentru a-l descrie pe tenismanul român Ilie Năstase. Viața și cariera primului număr 1 din istoria clasamentului ATP, controversele care l-au înconjurat, dar și amprenta pe care a lăsat-o asupra lumii tenisului sunt subiectul documentarului Nasty, care va putea fi urmărit din 16 aprilie în cinematografele din toată țara. Îmbinând imagini de arhivă extraordinare și interviuri cu unii dintre cei mai cunoscuți sportivi din lume, precum Rafael Nadal, Novak Djokovic, Bjorn Borg, Jimmy Connors, Nadia Comăneci sau Boris Becker, Nasty spune povestea unui personaj unic. Totodată, și Phil Knight, co-fondatorul Nike, vorbește, într-un interviu exclusiv, despre relația cu Năstase, acesta fiind primul sportiv profesionist care a semnat un contract de reprezentare cu celebrul brand în 1972.

Documentarul este regizat de Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu și Tudor D. Popescu, distribuit de Transilvania Film și produs de Libra Films și HDR Evolution, în co-producție cu HBO și Televiziunea Română, scrie Agerpres.

Năstase, o legendă vie a tenisului masculin

Ilie Năstase, câștigător a două turnee de Grand Slam, în anul 1972, la US Open, și un an mai târziu, la Roland Garros, a făcut dezvăluiri impresionante despre cariera sa și momentele unice pe care le-a scris în istoria mondială a tenisului masculin. Acesta a depănat amintiri despre turneele câștigate, dar și despre finalele de Grand Slam, printre care și cea de la Wimbledon, pierdută în anul 1972, în fața americanului Arthur Ash, menționând că din acel an, pe terenurile de tenis au fost implementate scaunele pentru jucători.

De asemenea, el a afirmat că înaintea finalei de la Wimbledon, s-a antrenat cu nimeni altul decât campionul suedez, Björn Borg: „În 72, la antrenamentul de încălzire înaintea meciului (n.r.- finala de la Wimbledon), am jucat cu un finalist la juniori - era Björn Borg!”

Primul atlet din istorie care a încălțat tenișii de la Nike

Ilie Năstase a menționat că niciun atlet, până la el, nu a semnat un contract cu firma Nike, care, la acea vreme, nu cunoscuse apogeul de astăzi: „(n.r. - Fondatorul Nike) venea la turneele mai mici, nu îl lăsa să intre la Wimbeldon, n-avea voie. Eram la turnee... la Salisbury (Meryland) și la Washington DC...atunci l-am cunoscut! El [venea cu o geantă] și întreba fiecare jucător dacă vrea să joace cu tenișii lui, că nu erau cunoscuți...Unii deja aveau contracte cu alte firme, iar eu am fost singurul care a acceptat să joace cu tenișii lui!”, a declarat fostul număr 1 mondial.

Mai mult decât atât, Ilie Năstase a susținut că fondatorul Nike, Phil Knight, a amintit cele relatate de el, în cartea sa de memorii: „Omul recunoaște, sunt primul atlet profesionist care a încălțat tenișii lui!”

Nasty a povestit, pas cu pas, modul în care a decis să semneze cu actualul gigant american: „știi cum a fost? Eu aveam un manager...și managerul nu era acolo, când a venit el (fondatorul Nike) și eu am semnat cu el pentru cinci mii de dolari. și a venit managerul...și i-a cerut 10 mii! și în carte spune: 'Era să mă ruinez din cauza managerului lui Ilie, Ilie a fost un domn, mi-a luat doar cinci mii, dar a venit ăla și mi-a luat 10 mii...totuși, i-am dat, că merita'!”

Acesta a mai declarat și că tenișii erau personalizați, recunoscând că acea colaborare nu a reprezentat un mare câștig pentru Nike, întrucât firma nu era încă așa de cunoscută: „Mi-a făcut o pereche de pantofi cu numele Nasty, cu numele meu în spate...am jucat un an cu ei, că după am trecut la Adidas! [..] Nu a însemnat nimic, că ei erau la început, nu erau cunoscuți...”

Nu voia nimeni să semneze cu Nike - Ilie Năstase propune o idee companiei

De asemenea, fostul tenismen a descris perechea de teniși pe care a folosit-o în acele vremuri, propunându-i companiei să creeze o ediție a vechii sale perechi, prima din istoria sa, care a aparținut unui sportiv: „Numele ăsta de Nike mi se pare că e japonez...el a trebuit să cumpere și numele din Japonia. Se ducea în Japonia și venea cu sacul plin de teniși. Erau niște teniși făcuți în Japonia...știu că erau de culoare albastră și nu aveau talpă groasă, era mai subțire talpa. [..] Vreau să îi propun treaba asta! Domnului Philip Knight...să facă un retro...cum fac cei de la Adidas! Prima pereche de teniși cu care a început el. Oamenii sunt curioși să vadă cum erau! [..] Eu am făcut ceva pentru el... nu voia nimeni, chiar nu voia nimeni să semneze - să joace cu tenișii lui!”, a declarat Năstase, la Fain & Simplu.

Fondatorul companiei Adidas, înmormântat cu ceasul oferit de Năstase

După mulți ani, Ilie Năstase a decis să semneze cu firma Adidas, mărturisind că fondatorul companiei a fost înmormântat cu ceasul primit de la el: „Eu țineam foarte mult la el (n.r. - Horst Dassler). Era un om extraordinar, era tânăr...Investise foarte mulți bani în Olimpiade, toate echipele, 90% - erau îmbrăcate de Adidas, la Jocurile Olimpice. El a murit de tânăr, la 52 de ani, cancer...iar eu i-am făcut cadou, pentru că el a semnat contractul pe viață cu mine! M-am dus la Rolex, i-am cumpărat un ceas - i-am scris pe spate 'To my friend, Horst' - și de atunci a zis: 'Eu cu ăsta mă îngrop!'”

Întrebat câte perechi de teniși s-au vândut, în perioada în care colabora cu firma germană, Năstase a răspuns: „Nu știu, câteva milioane...dar știu că la primul milion, țin minte că mi-au dat un tenis, l-au băgat într-o baie de aur...îl am și acum! Cu numele meu, cu fotografia mea și în spate scria Năstase, îl am și acum acasă!

De asemenea, el a mai susținut că era foarte cunoscut în Franța, mulți fani dorind să achiziționeze tenișii săi: „Eram foarte popular, nu în America atât de mult...cât în Franța! Tenișii mei, țin minte...a ieșit unul din restaurant: ' - Domnu' Năstase, eu vreau să vă spun ceva! Mie-mi plac tenișii dvs., dar nu-i mai găsesc!'”, fanul motivând dorința de a achiziționa perechea purtată de Năstase, datorită calităților tenișilor: „Talpa care alunecă de obicei pe jos...la tenișii dvs. nu alunecă!”

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Tenis




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel