Handbal Florentin Pera ştie de ce România a terminat doar pe 12 la CM 2023 de handbal

Data publicării:
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Florentin Pera, selecţionerul naţionalei de handbal feminin, a vorbit despre clasarea pe locul 12 la Campionatul Mondial recent încheiat. “Într-adevăr, cu toții suntem supărați că nu am obținut mai mult. Din punctul meu de vedere, România s-a luptat până la ultima picătură de energie pentru o calificare în primele 8 echipe la Campionatul Mondial, o clasare care ne-ar fi asigurat calificarea la turneul preolimpic. Din păcate, sunt mai mulți factori care au contribuit la această ratare a primelor 8 echipe. În primul și în primul rând, faptul că nu am mers cu echipa completă, foarte puțin s-a vorbit despre acest lucru. Îmi amintesc că au fost oameni din presă care au scris “Dezastru, nu va juca Cristina Neagu” și s-a terminat acolo. N-a fost, din punctul meu de vedere, un dezastru că n-a jucat Cristina Neagu. Echipa României a obținut 4 victorii din 6 meciuri, însă insuficiente. E adevărat, acel meci cu Germania, în care România a condus în prima repriză, eu cred că am făcut un joc foarte bun în prima repriză, a doua a aparținut mai mult Germaniei, chiar dacă am reușit să ținem o perioadă de timp scorul în favoarea noastră. Germania a fost echipa mai puternică, trebuie să recunoaștem, din punct de vedere fizic ne-au dominat. Au fost mai puternice, au închis zona centrală și eu cred că am pierdut pe mâna noastră, ne-am creat 12 situații de 1 la 1 cu portarul, am avut o eficiență de doar 25% din extreme, am avut 3 din 12, ceea ce e foarte puțin într-un meci decisiv cu Germania.

Ghinion pentru tricolore încă de la tragerea la sorţi?

Nu știu de ce toată lumea a văzut Germania ca o echipă la îndemâna noastră, în condițiile în care noi n-am avut-o nici pe Neagu în deplinătatea forțelor, nici pe Sorina Grozav. Au fost momente în care am jucat cu improvizații, trebuie să nu uităm aspectul ăsta: hai să vedem cât joacă unele jucătoare de la noi la echipele de club, ce responsabilitate și presiune au la nivel de club, sunt jucătoare care au jucat mai multe minute la echipa națională decât au jucat la echipa de club. Sunt multe aspecte, eu zic că locul 12… foarte mulți vorbesc de locul 12, am intrat în locurile 9-12, practic diferența de golaveraj decide, n-a fost o echipă care a avut mai multe puncte, poate greșesc. Și traseul puțin favorabil, am avut vicecampioana europeană cu noi în grupă, pe când Muntenegru și Cehia s-au calificat în primele 8 cu același număr de puncte ca România. Într-adevăr aici noi am pierdut la golaveraj, am pierdut la mai multe goluri cu Danemarca și-mi reproșez lucrul ăsta. Am dat șansa în repriza a doua, am jucat cu inter stânga de 18 ani și un inter dreapta de 20 de ani tocmai pentru a le da șanse și gândindu-mă că le va ajuta foarte mult în perspectivă pe aceste tinere, dar m-am gândit foarte mult și la meciul cu Germania, știam că va fi un meci de încărcătură fizică și mentală și am încercat anumite jucătoare să le menajez.

E adevărat că ni s-a spus că sunt șanse să mergem la turneul preolimpic, important este să câștigăm meciul cu Polonia și vor mai și șanse, dar eu sunt un antrenor care se dedică 100%, marea majoritate a oamenilor mă cunosc, cei care nu mă cunosc, probabil zic că de ce s-a bucurat, eu așa am fost inclusiv la Trofeul Carpați. Era până la urmă un turneu amical, eu asta încerc să transmit jucătoarelor și tot timpul pun suflet și mă dedic 100%. Astea le-am zis și jucătoarelor, cred că s-a văzut, echipa s-a luptat, a avut atitudine, dorință, determinare", a declarat Florentin Pera, citat de sptfm.ro.

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Handbal
logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel