Formula 1 Formula 1 a ajuns la un număr record de Grand Prix-uri. Sunt 20 de piloţi înscrişi în noul sezon

Data publicării:
Fotografie de la Carlos Santiago, Pexels
Fotografie de la Carlos Santiago, Pexels

Sâmbătă, 2 martie, debutează noul sezon din Formula 1, iar la start sunt aliniaţi 20 de piloţi. În acest sezon, va fi un număr record de Mari Premii. Sezonul se încheie pe 8 decembrie 2024, la Abu Dhabi. Noul sezon al Campionatului Mondial de Formula 1 va avea 24 de Mari Premii, un număr record. Calendarul competiţional începe pe 2 martie, cu Marele Premiu din Bahrain, şi se încheie pe 8 decembrie 2024, la Abu Dhabi. În plus, fiind atât de multe curse, calendarul este şi destul de strâns. 

1. Bahrain (Sakhir) - 2 martie


Prima cursă din Orientul Mijlociu sărbătoreşte cea de-a 20-a aniversare, fiind organizată într-o zi de sâmbătă, din cauza apropierii Ramadanului. Pista este abrazivă, vântul fiind de asemenea un factor perturbator. Lewis Hamilton a câştigat de cinci ori în Bahrain, iar Fernando Alonso este singurul pilot care a participat la cursa de debut, din 2004, şi este în continuare activ.

2. Arabia Saudită (Jeddah) - 9 martie


Sergio Perez a câştigat anul trecut, fiind unul dintre cele trei Mari Premii în care coechipierul său de la Red Bull, Max Verstappen, nu a reuşit să se impună. Circuitul de la Jeddah este unul dintre cele mai lungi şi mai rapide trasee urbane din acest sezon. Cursa din Arabia Saudită se va disputa tot sâmbăta.

3. Australia (Melbourne) - 24 martie


Albert Park este cursa de acasă a piloţilor australieni Oscar Piastri (McLaren) şi Daniel Ricciardo (RB), însă niciun reprezentant al ţării gazdă nu a câştigat vreodată în Australia. Lewis Hamilton a fost în pole position de opt ori (un record) la Melbourne, în timp ce recordul de victorii (11) este deţinut de echipa McLaren.

4. Japonia (Suzuka) - 7 aprilie


Anul trecut, cursa niponă a avut loc în septembrie. Red Bull a câştigat în 2023 titlul la constructori pe circuitul de al Suzuka, deţinut de Honda, cu cea de-a doua victorie consecutivă în Japonia a lui Verstappen. Anul acesta se împlinesc două decenii de la ultima victorie a echipei Ferrari pe acest circuit, prin legendarul Michael Schumacher.

5. China (Shanghai) - 21 aprilie

Absent din calendar din 2019, când Hamilton a câştigat pentru Mercedes, circuitul de la Shanghai găzduieşte pentru prima oară o cursă de sprint. Guanyu Zhou de la Sauber va fi primul pilot chinez de Formula 1 care va concura în în faţa propriilor suporteri.

6. Miami - 5 mai


A fost a cincea etapă a sezonului de anul trecut şi un moment cheie. Verstappen şi Perez aveau câte două victorii, dar la Miami a început o serie record de 10 victorii consecutive pentru Verstappen. Anul acesta, Miami găzduieşte pentru prima dată un sprint. Una dintre cele trei curse de acasă pentru americanul Logan Sargeant de la Williams.

7. Emilia Romagna (Imola) - 19 mai


Anulată anul trecut din cauza inundaţiilor, cursa italiană se derulează pe o pistă în sens invers acelor de ceasornic, rapidă, cu hopuri şi îngustă. Numit după fondatorul Ferrari, Enzo, şi fiul său Dino, circuitul de la Imola este, de asemenea, un memorial pentru triplul campion brazilian Ayrton Senna şi pentru austriacul Roland Ratzenberger, care au murit în weekendul cursei din 1994.

8. Monaco - 26 mai

Acum, probabil depăşit de noile locaţii mai strălucitoare, Monaco are istorie şi farmec, fiind domiciliul mai multor piloţi. Cea mai scurtă pistă este şi cursa cu cele mai multe tururi şi cu cele mai puţine depăşiri. Charles Leclerc de la Ferrari poate deveni primul monegasc care se impune în Principat.

9. Canada (Montreal) - 9 iunie


Cursa a fost programată după cele de la Monaco şi din Spania anul trecut. Un Grand Prix pe pământul natal pentru Lance Stroll de la Aston Martin, al cărui tată este şi proprietarul echipei. Hamilton a obţinut primul său succes din Formula 1 aici, aflându-se la egalitate cu Michael Schumacher ca număr de victorii la Montreal (7). Verstappen a câştigat ultimele două Mari Premii ale Canadei.

10. Spania (Barcelona) - 23 iunie


Marele Premiu al Spaniei dă startul unei serii de trei curse europene, alături de cele din Austria şi Marea Britanie. Verstappen a înregistrat prima sa victorie în Formula 1 aici, în 2016. Hamilton împarte recordul de şase victorii cu Schumacher, iar Fernando Alonso şi Carlos Sainz vor concura în faţa propriilor fani.

11. Austria (Spielberg) - 30 iunie


Cursa de pe teren propriu a echipei Red Bull, care va cuprinde un nou sprint. Cu doar 10 viraje, este cea mai scurtă cursă din punct de vedere al timpului. Verstappen a câştigat de patru ori la Spielberg, ceea ce atrage un mare contingent de suporteri olandezi.

12. Marea Britanie (Silverstone) - 7 iulie


Aflată în calendar încă de la primul sezon, din 1950, este cursa de acasă pentru pentru Hamilton, coechipierul său George Russell şi Lando Norris de la McLaren. Hamilton s-a impus la Silverstone de opt ori (un record) şi a fost de şapte ori în pole position, având 13 prezenţe pe podium.

13. Ungaria (Budapesta) - 21 iulie


Recordul de victorii în Ungaria (8) îi aparţine lui Hamilton, iar Verstappen a obţinut primul său pole postion aici, în 2019. Pe circuitul Hungaroring, Alonso a înregistrat prima sa victorie, în 2003.

14. Belgia (Spa-Francorchamps) - 28 iulie


Norris şi Verstappen au ambii mame belgiene, ceea ce face din Spa o cursă pe teren propriu pentru ei. Verstappen a câştigat de trei ori la rând în Belgia, o cursă cu cel mai lung tur de pistă din Formula 1 şi una dintre cele mai rapide.

15. Olanda (Zandvoort) - 25 august


Cursa de acasă a lui Verstappen. El a câştigat în fiecare an, după revenirea Grand Prix-ului batav în calendar, în 2021. Circuitul de la Zandvoort, în dunele de nisip de pe coastă, este un veritabil "old school" pentru Marele Circ.

16. Italia (Monza) - 1 septembrie


Templul vitezei din apropierea oraşului Milano este circuitul de casă al echipei Ferrari. Hamilton şi Schumacher împart recordul de cinci victorii fiecare pe un circuit cu lungi linii drepte şi 11 viraje.

17. Azerbaidjan - 15 septembrie


A avut loc anul trecut în aprilie anul trecut şi a fost câştigat de Perez, pentru a doua oară în trei ani. Circuitul stradal din Baku este în calendar din 2016, iar Sergio Perez este singurul pilot victorios aici de două ori.

18. Singapore - 22 septembrie


Singura cursă pe care Red Bull nu a reuşit să o câştige anul trecut, când victoria i-a revenit lui Carlos Sainz jr, de la Ferrari. Cursa de noapte, în condiţii de temperatură şi umiditate ridicate, reprezintă una dintre cele mai mari provocări fizice ale sezonului.

19. Statele Unite ale Americii (Austin) - 20 octombrie


Începutul celui de-al doilea "triple-header" al anului, Grand Prix-ul de la Austin va fi cuprinde un nou sprint. Toate cursele de pe pista ondulată din Texas, în sens invers acelor de ceasornic, au fost câştigate de ocupanţii primului rând al grilei de start. Tot aici, Sargeant a marcat singurul său punct de până acum în Formula 1, anul trecut.

20. Mexic (Ciudad de Mexico) - 27 octombrie


Verstappen a câştigat cinci dintre ultimele şase Mari Premii mexicane, anul trecut devenind primul pilot care s-a impus în 16 curse într-un singur sezon. Tot aici, Hamilton şi-a consfinţit titlurile de campion mondial în 2017 şi 2018.

21. Brazilia (Sao Paulo) - 3 noiembrie


Singurul circuit care a găzduit un sprint în fiecare an de la debutul formatului în 2021, Interlagos va avea din nou un sprint anul acesta.

22. Las Vegas - 23 noiembrie


Celebrul bulevard Strip şi-a făcut debutul în Formula 1 anul trecut, ca penultima cursă a sezonului şi într-o seară de sâmbătă. Un capac de scurgere care nu a fost bine fixat a făcut ravagii în antrenamente.

23. Qatar (Lusail) - 1 decembrie


Verstappen şi-a asigurat la Lusail al treilea său titlu mondial consecutiv, într-un sprint de sâmbătă, anul trecut. Qatarul a fost a 17-a etapă în 2023 şi a avut loc în octombrie, când căldura extremă s-a dovedit o problemă pentru cursa principală.

24. Abu Dhabi (Yas Marina) - 8 decembrie


Max Verstappen a terminat învingător în cursa din Emiratele Arabe Unite în ultimii patru ani, în circumstanţe controversate în 2021, când l-a învins in extremis pe Hamilton, obţinând primul său titlu mondial.

20 de piloţi înscrişi în noul sezon 

Stake F1 Team Kick Sauber (Kick Sauber C44 Ferrari)

Guanyu Zhou (China)

Născut la Shanghai pe 30 mai 1999 (24 ani); Mari Premii iniţiate: 44; Cel mai bun loc final: 18 (2022, 2023); Cel mai bun rezultat: locul 8 (Canada 2022), Victorii: 0; Podiumuri: 0; Pole position: 0; Cel mai rapid tur: 2 (Japonia 2022 şi Bahrain 2023); Puncte: 12

Valterri Bottas (Finlanda)

Născut la Nastola pe 28 august 1989 (34 ani); Debut: 2012; Cel mai bun loc final: 2 (2019, 2020 cu Mercedes); Victorii: 10; Podiumuri: 67; Pole position: 20; Cel mai rapid tur: 19; Puncte: 1.797

Visa Cash APP RB F1 Team (RB VCARB 01 Honda RBPT)

Daniel Ricciardo (Australia)

Născut la Perth pe 1 iulie 1989 (34 ani); Mari Premii iniţiate: 239; Victorii: 8; Podiumuri: 32; Pole position: 3; Cel mai rapid tur: 16; Puncte: 1.317

Yuki Tsunoda (Japonia)

Născut la Sagamihara, Kanagawa, pe 11 mai 2000 (23 ani); Debut: 2021; Cel mai bun loc final: 14 (2021 şi 2023); Mari Premii iniţiate: 63; Cel mai bun rezultat: 4 (Abu Dhabi 2021); Cea mai bună poziţie pe grilă: 6 (Abu Dhabi 2023); Cel mai rapid tur: 1 (SUA 2023); Puncte: 61

BWT Alpine F1 Team (Alpine A524 Renault)

Pierre Gasly (Franţa)

Născut la Rouen pe 7 februarie 1996 (28 ani); Debut: 2017; Mari Premii iniţiate: 130; Cel mai bun loc final: 7 (2019 cu Aston Martin şi Red Bull); Victorii: 1 (Italia cu AlphaTauri); Podiumuri: 4; Cea mai bună poziţie pe grilă: 2 (Qatar 2021 cu AlphaTauri); Cel mai rapid tur: 3; Puncte: 394

Esteban Ocon (Franţa)

Născut la Avreux pe 17 septembrie 1996 (27 ani); Debut: 2014; Cel mai bun loc final: 8 (2017 şi 2022); Mari Premii iniţiate: 133; Victorii: 1 (Ungaria 2021 cu Alpine); Podiumuri: 3; Cea mai bună poziţie pe grilă: 3 (Italia 2017, Belgia 2022, Monte Carlo 2023); Puncte: 422

Aston Martin Aramco (Aston Martin AMR24 Mercedes)

Fernando Alonso (Spania)
Născut la Oviedo pe 29 iulie 1981 (42 ani); Debut: 2001; Campion mondial în 2005 şi 2006 (Renault); Mari Premii iniţiate: 377; Victorii: 32 (ultima în Spania 2013); Podiumuri: 106; Pole position: 22; Cel mai rapid tur: 24; Puncte: 2.267

Lance Stroll (Canada)

Născut la Montreal pe 29 octombrie 1998 (25 ani); Debut: 2017; Cel mai bun loc final: 10 (2023); Mari Premii iniţiate: 143; Cel mai bun loc pe grilă: 3 (Azerbaidjan 2017, Italia 2020, Bahrain 2020); Podiumuri: 3; Pole position: 1 (Turcia 2020 cu Racing Point); Puncte: 268

Scuderia Ferrari (Ferrari SF-24)

Carlos Sainz jr (Spania)

Născut la 1 septembrie 1994 (29 ani); Debut: 2015; Cel mai bun loc final: 5 (2021 şi 2022); Victorii: 2 (Marea Britanie 2022 şi Singapore 2023); Podiumuri: 18; Pole position: 5 (Marea Britanie, Belgia şi SUA 2022, Italia şi Singapore 2023); cel mai rapid tur: 3; Puncte: 982,5

Charles Leclerc (Monaco)

Născut la Monte Carlo pe 16 octombrie 1997 (26 ani); Debut: 2016; Cel mai bun loc final: 2 (2022); Mari Premii iniţiate: 123; Victorii: 5 (Belgia, Italia 2019, Bahrain, Australia şi Austria 2023); Podiumuri: 30; Pole position: 23; Cel mai rapid tur: 7; Puncte: 1.074

Moneygram Haas F1 Team (Haas VF-24 Ferrari)

Kevin Magnussen (Danemarca)

Născut la Roskilde pe 5 octombrie 1992 (31 ani): Debut: 2014; Cel mai bun loc final: 9 (2018); Mari Premii iniţiate: 163; Podiumuri: 1 (Australia 2014); Pole position: 1 (Brazilia 2022); Cel mai rapid tur: 2; Puncte: 186

Nico Hulkenberg (Germania)

Născut la Emmerich pe 19 august 1987 (36 ani); Debut: 2010; Cel mai bun loc final: 7 (2018); Mari Premii iniţiate: 203; Pole position: 1 (Brazilia 2010 cu Williams); Cel mai rapid tur: 2; Puncte: 530

McLaren F1 Team (McLaren MCL38 Mercedes)

Lando Norris (Marea Britanie)

Născut la Glastonbury pe 13 noiembrie 1999 (24 ani); Debut: 2018; Cel mai bun loc final: 6 (2021 şi 2023); Podiumuri: 13; Pole position: 1 (Rusia 2021); Cel mai rapid tur: 6; Puncte: 633

Oscar Piastri (Australia)

Născut la Melbourne pe 6 aprilie 2001; Debut: 2023; Cel mai bun loc final: 9 (2023); Mari Premii iniţiate: 22; Cel mai bun loc pe grilă: 2 (Japonia 2023); Cel mai rapid tur: 2: Puncte: 97

Mercedes-AMG Petronas F1 Team (Mercedes F1 W15)

Lewis Hamilton (Marea Britanie)

Născut la Tewin pe 7 ianuarie 1985 (39 ani); Debut: 2007; Campion mondial: 7 (2008, 2014, 2015, 2017, 2018, 2019 şi 2020); Mari Premii iniţiate: 332: Victorii: 103; Pole position: 104; Cel mai rapid tur: 65; Puncte: 4.638,5

George Russell (Marea Britanie)

Născut la King's Lynn pe 15 februarie 1998 (26 ani); Debut: 2017; Cel mai bun loc final: 4 (2022); Mari Premii iniţiate: 104; Victorii: 1 (Brazilia 2022); Podiumuri: 11; Pole position: 1 (Ungaria 2022); Cel mai rapid tur: 6; Puncte: 469

Oracle Red Bull Racing (Red Bull RB20 Honda RBPT)

Max Verstappen (Olanda)

Născut la Hasselt (Belgia) pe 30 septembrie 1997 (26 ani); Debut: 2014; Campion mondial: 3 (2021, 2022 şi 2023); Mari Premii iniţiate: 185; Victorii: 54; Podiumuri: 98; Pole position: 32; Cel mai rapid tur: 30; Puncte: 2.586,5

Sergio Perez (Mexic)

Născut la Guadalajara (Jalisco) pe 26 ianuarie 1990 (34 ani), Debut: 2011; Cel mai bun loc final: 2 (2023); Victorii: 6 (2020, 2021, 2022, 2023); Podiumuri: 35; Pole position: 3; Cel mai rapid tur: 11; Puncte: 1.486

Williams Racing (Williams FW46 Mercedes)

Alexander Albon (Thailanda)

Născut la Londra pe 23 martie 1996 (27 ani); Debut: 2019; Cel mai bun loc final: 7 (2020); Mari Premii iniţiate: 81; Podiumuri: 2; Cel mai bun loc pe grilă: 4; Puncte: 228, conform Agerpres. 

Logan Sargeant (USA)

Născut la Fort Lauderdale pe 31 decembrie 2000 (23 ani); Debut: 2023; Cel mai bun loc final: 21 (2023); Mari Premii iniţiate: 22; Cel mai bun loc pe grilă: 6 (Las Vegas 2023); Puncte: 1.

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Formula 1
logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel