Handbal Fostul mare handbalist român Ştefan Birtalan a murit

Data publicării:
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Este doliu în handbalul românesc. A murit Ştefan Birtalan, dublu campion mondial cu România. 



Vestea a fost confirmată de fostul său coleg, Dan Marin. 

”Din nefericire, vestea cutremurătoare este adevărată. Marele Birtalan a murit în această dimineață, la ora 6.00, după o lungă suferință”, a spus Dan Marin, pentru Libertatea.

Cine a fost Ştefan Birtalan 

Ştefan Birtalan s-a născut pe 25 septembrie 1948, în Jibou. A scris istorie cu naţionala de handbal a României, alături de care a luat argintul olimpic la Montreal, în 1976, dar şi bronzul olimpic în două rânduri, în 1972 la Munchen şi în 1980, la Moscova. 

Birtalan a marcat 993 de goluri pentru România şi a fost desemnat cel mai bun sportiv al ţării în 1974, 1976 şi 1977. 

În 1970, Ştefan Birtalan a semnat cu HC Steaua Bucureşti, refuzând la acea vreme marea rivală a "militarilor", Dinamo. A jucat la Steaua până în 1985, cu o singură "pauză", între 1981 şi 1983, când a evoluat la Independenţa Carpaţi Mârşa. 

A câştigat 12 titluri de campion al României cu Steaua, dar şi Cupa Campionilor Europeni în 1977, după o victorie în faţa celor de la ŢSKA Moscova, campioana Uniunii Sovietice. În 1971, Steaua, cu Birtalan pe parchet, mai jucase o finală de Cupa Campionilor, dar o pierduse. 

Birtalan a părăsit România în 1985, cu ajutorul lui Cristian Gaţu, şi a semnat cu Follonica, o echipă de liga secundă din Italia. Acolo a fost antrenor jucător şi a reuşit o performanţă incredibilă. În meciul decisiv pentru promovarea celor de la Follonica în prima ligă, Birtalan a marcat 34 din cele 39 de goluri ale echipei sale. 

La echipa naţională, Birtalan a debutat în 1968, la vârsta de 20 de ani, şi a fost unul dintre artizanii titlului mondial din 1974. El a fost şi golgheterul competiţiei, cu 43 de goluri marcate. S-a retras de la echipa naţională în 1982. 

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Handbal




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel
Iti place noua modalitate de votare pe DCSport.ro?