Stiri Fotbalul german, îndurerat cu şase luni înainte de EURO 2024. A murit Franz Beckenbauer

Data actualizării: | Data publicării:
Fotografie de la Tucă Bianca:, Pexels
Fotografie de la Tucă Bianca:, Pexels

A murit legendarul Franz Beckenbauer. Acesta avea 78 de ani. 



Legenda fotbalului german a murit la vârsta de 78 de ani, conform unui anunţ făcut de familia sa, scrie tagesspiegel.de

"Cu mare tristeţe, anunţăm că soţul şi tatăl Franz Beckenbauer a murit liniştit în somn azi noapte, duminică, înconjurat de cei dragi. Vă rugăm să ne permiteţi să îl jelim în linişte şi să nu ne puneţi întrebări", a transmis familia. 

Beckenbauer a venit de la juniorii lui FC Bayern şi a devenit un star. Acesta a câştigat patru titluri de campion al Germaniei, trei Cupe ale Campionilor Europeni şi o Cupă Mondială. 

În 1974, prin eleganţa şi luminozitatea pe care o aducea pe teren, Beckenbauer a redefinit rolul unui libero şi şi-a încununat cariera de jucător prin cucerirea titlului mondial. Doi ani mai devreme, tot el condusese Germania spre titlul european. 

După ce a jucat ultimii ani ai carierei în SUA, la Cosmos New York alături de Pele, Beckenbauer s-a întors în Germania şi a mai câştigat un titlu de campion cu Hamburg, în 1982. A preluat naţionala Germaniei în 1984 şi a dus-o în finala Cupei Mondiale din 1986, pierdută contra Argentinei, scor 2-3. Patru ani mai târziu, Beckenbauer şi-a luat revanşa, iar Germania a câştigat Cupa Mondială tot în faţa Argentinei, la Roma. 

A fost supranumit der Kaiser (Împăratul) datorită stilului său elegant de joc, calităților sale de lider, prenumelui său „Franz” (care amintește de mai mulți împărați germani sau austrieci) și modului în care reușea să se impună pe terenul de joc. Este considerat cel mai mare fotbalist german al tuturor timpurilor, precum și unul dintre cei mai mari fotbaliști din istorie. 

În 1999, a fost votat al doilea, în urma lui Johan Cruijff, în alegerile pentru Jucătorul European al Secolului organizate de FIISF, și a fost votat al treilea, în urma lui Pelé și Johan Cruijff, în alegerile similare pentru Jucătorul Mondial al Secolului.

Din 1996, Beckenbauer a devenit președintele lui Bayern München, iar în anul 2006 a avut un rol important în organizarea Campionatului Mondial de Fotbal în Germania.

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Stiri





DC Media Group Audience
pixel