Stiri Foto în articol - Steagul României, dus pe vârful Kilimanjaro chiar de ziua naţională. Lotul naţional de paraclimbing a urcat pe vârful de 5895 m

Data actualizării: | Data publicării:
Facebook Climb Again
Facebook Climb Again

Răzvan Nedu, Adriana Tofan şi Liviu Mateo, componenţii lotului naţional de Paraclimbing, însoţiţi de Teofil Vlad, ghid montan, au urcat pe vârful Kilimanjaro chiar de ziua naţională a României. Cei trei sportivi, doi nevăzători şi unul cu dizabilitate fizică, au arătat că totul e posibil când te antrenezi cu seriozitate. 

Obiectivele Lotului Național de Paraclimbing al României sunt participarea la Jocurile Paralimpice, dar și cucerirea celor mai înalte vârfuri ale lumii de pe fiecare continent, 7Summits, pas care a fost început in 2020 de către Alexandru Benchea, iar pentru Razvan Nedu ar fi al 3 -lea vârf după Elbrus (5642 metri) si Aconcagua (6962 metri), se arată într-un comunicat de presă.
Sursa: Climbagain.ro

Cine sunt cei trei sportivi

Răzvan Nedu vede aproximativ 1%. Este antrenor de escaladă pentru copiii cu dizabilități a programelor de terapie Climb Again și căpitanul Echipei Naționale de Paraclimbing. Îl definește disciplina caracteristică unui sportiv de performanță și ambiția de a converti nenumăratele ore de antrenament în medalii la concursuri naționale și internaționale, precum și cucerirea celor mai înalte vârfuri montane de pe cele 7 continente. Răzvan a obținut, în 2021, titlul de Vicecampion Mondial la Campionatul Mondial de Paraclimbing din Moscova, concurând cu mâna în ghips. În ceea ce privește dragostea pentru munte și pentru înălțimi, Răzvan se mândrește cu ascensiunea pe Aconcagua (6962 metri), Elbrus (5642m), Mont Blanc (4809m), fiind hotărât să ajungă până pe Acoperișul Africii pe 1 decembrie.

Adriana Tofan este complet nevăzătoare și sportiva la categoria B1. A descoperit escalada datorită unei prietene care îi povestea despre experiențele ei de la centrul Climb Again și a devenit curioasă să experimenteze acest sport. Nu a durat mult până a descoperit că escalada îi alimentează dorința de nou, de provocare, de adrenalină, începând să iubească orele de antrenament și dedicându-le performanței sportive. În anul 2022, în cadrul Paraclimbing Master Imst din Austria, a obținut medalia de argint, iar anul acesta a fost singura sportivă care a făcut parte din echipa lotului în timpul Campionatul Mondial de Escaladă din Elveția, ocupând locul 10. 

Liviu Matei este cățărător la categoria RP3 și instructor de escaladă, alături de Răzvan, la centrul Climb Again. Orele petrecute între pereții de cățărare și participarea la competiții l-au ajutat mult să dobândească încredere în el. În anul 2022, odată cu antrenamentele Lotului pe munți înalți, a descoperit plăcerea pentru drumeții și pentru altitudine. După succesul cuceririi celor 4167 metri ai Vf. Toubkal din Maroc în luna noiembrie, s-a reîntors în Africa pentru a urca pe Vf. Kilimanjaro, se mai arată în comunicat.

Teofil Vlad este ghid montan, nelipsit din aventurile Lotului pe culmi înalte. Interacțiunea cu membrii Climb Again a început în 2015, când Teofil a încercat să ajungă pe Everest, derulând un proiect pentru promovarea cauzei ONG-ului prin ascensiunea lui. Demersul s-a finalizat cu succes în 2019, când a dus steagul Climb Again pe acoperișul lumii. Din 2020, el insuflă energie și motivație echipei de a urca tot mai sus pe munții planetei, relația cu asociația fiind una profesională prin prisma meseriei de ghid montan. Rezonează profund cu misiunea Climb Again și se implică în diverse campanii de conștientizare. 

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel