Superliga Romaniei Gabriel Glăvan, directorul sportiv al lui Dinamo, a demisionat. "Motivele sunt personale"

Data publicării:
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Gabi Glăvan a demisionat din funcţia de director sportiv al lui Dinamo Bucureşti. "Așa dupa cum deja se știe de ceva timp, am ales să demisionez din poziția de director sportiv. Motivele sunt personale.

Aș vrea să mulțumesc tuturor oamenilor care fac parte din familia Dinamo. Acest club este unul special care, în ultimii ani trece printr-o perioadă care nu coincide cu valorile care au făcut acest club, în trecut, unul dintre cele mai respectate și iubite cluburi din Romania și Europa de Est. Motivele sunt multiple dar dragostea suporterului dinamovist a făcut ca acest club să reziste împotriva tuturor adversităților.

Aș vrea să punctez faptul că momentul prezent este unul extrem de important pentru viitorul și stabilitatea clubului prin prisma faptului că direcția strategică trebuie să fie o componentă clară în ceea ce privește reformarea și dezvoltarea. Nu vorbesc despre un arhicunoscut New Dinamo ci probabil despre un Dinamo București care să se bazeze pe niște principii de dezvoltare care au mai fost puse în aplicare în urmă cu ceva timp care a dus nu doar la performanțe colective ci și la formarea unor oameni, nu doar fotbaliști.

Avem exemplele oamenilor pe care îi stimez și apreciez din istoria acestui club care astăzi reprezintă o mare parte din opinia publică educată din fotbalul romånesc", a scris Gabi Glăvan pe Facebook.

"Directorul sportiv, poziţie care nu e bine definită în fotbalul românesc"

"Poziția de director sportiv nu este foarte bine definită în fotbalul românesc iar în egală măsură vine cu diferite responsabilități în funcție de cultura organizațională a cluburilor chiar la nivel european si mondial.

Ceea ce pot spune despre perioada mea la club este că în acest timp, interesul major pe care l-am avut a fost în a pune bazele unui sistem și a dezvolta un mod de lucru profesionist. Directorul sportiv, in vziunea mea, se ocupă cu formarea unui sistem care să reprezinte un suport pentru stafful tehnic și asta nu doar la nivel de recrutare. Directorul sportiv nu aduce, jucători, staff sau orice altă resursă în club că așa vrea el, ci există o aliniere în partea decizională. Sigur, negocierea, contactarea și asigurarea unei comunicări eficiente între club și posibile transferuri, intră în fișa postului.

Așadar, în perioada, petrecută la Dinamo, departamentul sportiv s-a ocupat cu următoarele aspecte:

1. formarea unui departament de scouting din care, în acest moment fac parte peste 50 de oameni pasionați care împreună dezvoltă o bază de date unică in țara noastră. De la sistemul de observare până la cel de raportare, toate sunt în urma unui proces la care participă pe scara ierarhică, mai multe persoane totul, pentru a oferi o imagine clara a pieței staffului tehnic.

2. bazele unui model de scouting prin date, lucru ce are nevoie de timp și resurse pe viitor pentru a fi funcțional.

3. dezvoltarea și educarea metodelor de lucru și a limbajului comun a acestor oameni care din păcate, în Romania, nu au parte de școli specializate în domenii ce țin de departamentele tehnice ale unui club de fotbal. Singurele cursuri sunt disponibile în cadrul Academiei Naționale de Fotbal. În acest moment meseria de scout nu există și nu este recunoscută in România.

4. dezvoltarea departamentului de analiză video, Dinamo fiind una dintre cele trei echipe care fac analiza live a meciurilor, iar Dinamo este singura care poate face acest lucru de pe banca de rezerve și nu din tribună.

5. dezvoltarea departamentului de analiză de date. În acest moment există un model care se formează de către niște tineri care pun bazele unui mod măsurabil de performanță, ceea ce se numesc a fi KPI-uri in modelul de joc.

6. academia și-a mărit considerabil numărul de copii si juniori, prin aducerea unui nou director de academie care sunt sigur ca poate dezvolta juniori care să facă pasul către echipa mare. Totuși, este un drum lung care are nevoie de răbdare, resurse și încredere pentru ca Dinamo să fie din nou o academie respectată la nivel național", a mai precizat acesta.

Speranţele lui Gabi Glăvan legate de Dinamo 

"Toate aceste lucruri au nevoie de timp, resurse și încredere. Un departament sportiv are nevoie de o perioadă de implementare de aproximativ doi ani, asta dacă lucrurile sunt perfecte în ceea ce privește direcția strategică și bugetele dedicate.

În acest moment, în departamentul sportiv al clubului au rămas toți acești oameni care împreună cu partea administrativă și mai ales cu stafful tehnic, sunt sigur ca vor continua dezvoltarea echipei.

Aș vrea ca peisajul fotbalistic din Romania, să asocieze numele lui Dinamo cu ceea ce a reprezentat și probabil va reprezenta pe viitor și anume performanță, stabilitate și educație. Pentru moment să nu uităm unde eram acum un an, să nu uităm că Dinamo este o echipă nou promovată, în insolvență, fără stadion, care a avut un buget restrâns, cu o echipă în reformare și un club în restructurare.

În același timp, Dinamo are și a avut alături în ultimul an, oameni care au vrut si vor binele clubului, care au ajutat echipa împreuna cu jucătorii si cei mai minunați suporteri din România, în cea mai grea perioada din istorie.

La Dinamo m-am simțit cel mai bine, am trăit emoția și de suporter și de oficial dar pe viitor nu voi mai fi implicat în nicio decizie a departamentului sportiv. În egală măsură retragerea mea de la Dinamo, coincide și cu retragerea din activitatea oricărui club din România, cel puțin în perioada următoare.

Nu aș mai putea fi în competiție cu clubul pe care îl iubesc. Hai Dinamo!", a concluzionat Glăvan. 

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Superliga Romaniei
logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel