Fotbal „Generația de Aur”, văzută prin ochii lui Mircea Lucescu. „Vor să câștige, pentru că asta e mentalitatea lor!”

Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Jucătorii „Generației de Aur” vor disputa meciul de retragere sâmbătă, pe Arena Națională. Mircea Lucescu, în calitate de fost selecționer al echipei naționale a României la începutul anilor ’80, a discutat despre evenimentul mult așteptat. 



Partida care se va juca pe Arena Națională se desfășoară sâmbătă, 25 mai. Meciul începe la ora 20:30, multe dintre biletele puse la vânzare fiind deja epuizate.

Mircea Lucescu, mentorul „Generației de Aur”

„Il Luce” a fost unul dintre selecționerii echipei naționale a României și totodată, unul dintre antrenorii care au început construcția formației ce a reușit performanțe uriașe la începutul anilor ’90. Chiar dacă a calificat echipa României la Campionatul European din 1984, el a fost demis după ratarea Mondialului din ’86, moment despre care a vorbit acesta.

„Naționala e un capitol aparte pentru mine. Am fost doar căpitan al echipei naționale, nu am acceptat să fiu căpitan nicăieri altundeva. Nu au ținut alții, cum am ținut eu, dovadă că m-au dat afară când echipa era în formare și când am câștigat cu 4-0.

Din păcate, popularitatea stânjenește. Atunci mi-au frânt aripile. Eram foarte tânăr și construiam o echipă extrem de puternică. Austria, în perioada aceea, era o echipă fantastică. Dovadă că după aceea ne-au bătut la Viena.”, și-a amintit Lucescu.

„Il Luce”, mereu aproape de fotbaliștii din „Generația de Aur”

Mircea Lucescu a dezvăluit câteva detalii despre momentele în care a fost antrenorul echipei naționale a României, afirmând că actualele legende ale formației țării noastre rămâneau cu picioarele pe pământ.

„Sunt alături de acești băieți din 'Generația de Aur'. Vorbeam cu Gabi Balint că în ’82-’83, trei sferturi din ei erau la Câmpulung Moldovenesc, în cantonamentele alea incredibile pe care le făceam la baza studențească. De acolo plecau foarte populari, dar ei aveau simțul măsurii, să nu fie cu nasul pe sus.

Erau niște copii, niște jucători buni în devenire, pe urmă au devenit mari profesioniști. Eu sper că toată acea perioadă petrecută cu mine i-a ajutat să se formeze ca oameni, în primul rând. Pentru că eu am pus totdeauna pe primul loc educația lor. Niciunul nu m-a dezamăgit, toți au fost extraordinari.

Nu întâmplător pe urmă, în anii ’90, au făcut acea performanță fantastică. Pe merit au fost numiți 'Generația de Aur'. Dar această generație a fost cândva o generație tânără. Erau Balint, Lăcătuș, Belodedici de la Steaua, deși eu eram antrenor la Dinamo, ei au fost acolo.”, a mai spus „Il Luce”.

CITEȘTE ȘI Ce i-au spus Mircea Lucescu și Ioan Andone lui Maxim, înainte de finala Cupei României. „Ține mult la mine...”

Promovarea și dezvoltarea juniorilor, un pas extrem de important

Lucescu a mai spus că procesul de dezvoltare a fotbaliștilor juniori vine odată cu experiența, astfel că oferirea șanselor tinerilor jucători de a participa în echipa de seniori reprezintă un pas foarte important pentru evoluția lor ulterioară.

„Pe Hagi nu l-am lăsat niciodată la tineret. Nici pe el, nici pe Mateuț. Pe Balint, la fel, l-am promovat direct de la echipa de juniori la cea de seniori. Pentru că valoarea nu așteaptă împlinirea anilor, valoarea trebuie apreciată și scoasă la rampă. Eu așa am considerat că e bine și cred că fost decizia corectă, pentru că pe urmă ei au debutat și au rămas timp de 5-10-15 ani oameni importanți în echipa națională. 

E foarte important ca jucătorii tineri, atunci când sunt capabili, să debuteze la echipa națională și apoi să rămână cu această dragoste pentru culorile echipei naționale pentru o perioadă foarte lungă. Antrenorii se mai schimbă, jucătorii sunt cei care transmit de la o generație la alta o anumită filosofie, un anumit mod de organizare, un anumit respect pentru ei și pentru suporteri.”, crede Mircea Lucescu.

Lucescu participă la meciul de retragere al foștilor săi elevi

„Eu sunt alături de ei, m-a invitat Gică Popescu. Îmi face mare plăcere să-i revăd. Eu voi fi și sâmbătă pe stadion. La Câmpulung, în '82-'83, erau opt-zece dintre ei, cei mai importanți erau acolo. Pe alții i-am avut la Dinamo. Legătura mea cu ei este pur sufletească și profesională atât cât i-am avut eu. După aceea, fiecare a plecat pe drumul lui.

Le-am zis să aibă grijă ca să nu se accidenteze. Le-am spus că fac bine că se antrenează de mai multe zile. Cred că ei vor să câștige, pentru că asta e mentalitatea lor. Știu că vor face o figură frumoasă, pentru că în tribune vor avea alături de ei toată generația de fani din anii '80-'90, care au crescut cu performanțele lor și i-au văzut pe viu jucând. Dacă părinții vor aduce și copiii, atunci e cu atât mai bine.”, a declarat Mircea Lucescu, conform sport.ro.

CITEȘTE ȘI Meciul care depășește audiența partidei FCSB - CFR. „S-au dat toate”

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Fotbal




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel
Iti place noua modalitate de votare pe DCSport.ro?