Competitii Goana după medalii. "Cumpărăm performanţa. Aşa s-a împământenit la noi, vrem medalie, medalie, medalie"

Data publicării:
Fotografie de la Nataliya Vaitkevich, Pexels
EXCLUSIV
Fotografie de la Nataliya Vaitkevich, Pexels

Goana după medalii nu face casă bună cu dezvoltarea sportului românesc. O spune Amatto Zaharia, preşedintele Federaţiei Române de Kempo, într-un interviu exclusiv pentru DC Sport. 



"Pe mine mă bucură că sunt oameni care îşi aduc copiii către sport. Am de unde să selectez campioni sau potenţiali campioni, în loturile de sportivi. Ministerul Sportului are, din păcate, această optică a performanţei sportive de când se ştie, pentru că din păcate aşa s-a împământenit la noi. Vrea medalie, medalie, medalie. Toată lumea intră în această vrie, să luăm medalie cu orice preţ. Şi ce se întâmplă atunci? În primul rând, nu te poţi duce să cumperi medalia, e evident. Trebuie să o câştigi. Oricât de mulţi bani ai da unei federaţii, dacă nu are resursa umană să câştige acea medalie, nu o va câştiga. 

"Cumpărăm performanţa. Dar nu ai cum, ca român, să te regăseşti într-un astfel de campion"

Şi atunci vine ministerul şi spune că "ţi-am dat un buget uriaş, nu mi-ai adus medalia". Da, dar dacă mi-ai fi pus ca şi condiţie ca din acel buget uriaş să creez programe prin care să atrag copii către sportul meu şi mi-ai fi pus un număr de sportivi ca şi criteriu important în stabilirea cuantumului finanţării, atunci eu ca Federaţie m-aş fi zbătut să cresc numărul de participanţi la sportul meu. 

Dacă tu vii şi îmi ceri performanţă, performanţă, eu ce fac în clipa aia? Mă duc şi o cumpăr. În ce fel? Mă duc şi iau sportivi din alte ţări, gata pregătiţi, le ofer nişte sume de bani din bugetul ăla de la stat. Despre asta vorbim, nu trebuie să fim ipocriţi. Cumpăr sportivi din diverse ţări, îi naturalizăm şi aia e. Nu ai cum, ca român, să te regăseşti într-un astfel de campion. Nu prea te poate bucura o astfel de chestie, trebuie să ne regăsim într-o Elisabeta Lipă, un Gheorghe Hagi, un nume autohton. 

Din păcate, aceasstă nebunie, această goană nebună după medalii ca scop principal a făcut ca sportul românesc să se prăbuşească după 30 de ani. Lumea aleargă să ia sportivi din alte ţări care să lupte pentru noi. Eu cred că interesul nostru ar fi trebuit ca numărul de copii să fie din ce în ce mai mare în orice sport. Una e să ai 1000-2000 de copii din care să faci selecţia, alta e să faci selecţia din 20.000", a declarat Amatto Zaharia în exclusivitate pentru DC Sport. 

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Competitii




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel