Stiri Guvernul italian a abrogat "decretul Crescita". Mutarea este contestată de Comitetul Olimpic Italian. Impact major asupra cluburilor sportive

Data publicării:
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

"Decretul Crescita", cunoscut în Italia şi sub numele de "Legea Beckham", a fost abrogat de Guvern. CONI (Comitetul Olimpic Italian) a contestat mutarea. 



 Comitetul Olimpic Italian (CONI) a reproşat luni Guvernului Italiei suprimarea Legii Beckham italiene, cunoscută sub denumirea de Decretul Crescita, care permitea o reducere a taxelor pentru sportivii străini de elită şi cluburile care le-au achiziţionat serviciile, transmite EFE.

Pe 29 decembrie, Guvernul Italiei a decis că nu va prelungi Decretul Crescita şi în 2024, generând controverse în Italia şi numeroase reacţii din partea unor organizaţii precum Serie A, care a primit decizia printr-o declaraţie în care şi-a exprimat stupoarea şi îngrijorarea.

Noul decret menţine beneficiul fiscal pentru lucrătorii care îndeplinesc cerinţele de înaltă calificare sau specializare, categorie care exclude însă sportivii, scrie Agerpres.

"Campionatul nostru este sărăcit. Nu doar fotbalul este penalizat"



Luni, Giovanni Malago, preşedintele CONI, s-a alăturat criticilor şi şi-a exprimat dezacordul faţă de noile reglementări: Nu sunt de acord cu decizia de a nu extinde regula. Vorbim de 50 de sportivi care în 90% din cazuri sunt de calibru internaţional. Aşa cum a fost stabilit acum, campionatul nostru este sărăcit. Este multă demagogie şi ne vom da seama peste unul sau doi ani. Nu doar fotbalul este penalizat, ci şi baschetul, unde avem un campionat interesant, echilibrat, Virtus Bologna obţinând rezultate importante în Euroligă. La baschet contractele nu sunt multianuale ca în fotbal, aşa că există o penalizare foarte puternică. Nu poţi face o singură măsură fără a ţine un discurs despre un sistem integrat, care este ceea ce a lipsit mereu.

Declaraţiile preşedintelui CONI au stârnit reacţia rapidă a Lega, partid condus de Matteo Salvini, vicepreşedintele Italiei şi unul dintre principalii promotori ai eliminării decretului.

A trebuit să punem capăt acestei nedreptăţi nu numai împotriva sportivilor italieni, care vor fi acum mai apreciaţi, ci şi împotriva tuturor celorlalţi lucrători şi companii care nu s-au bucurat de aceste privilegii, a spus Lega într-un comunicat.

Aşa-numitul Decret Crescita, care a fost introdus în 2019, a permis o reducere mare a impozitelor jucătorului transferat, care a plătit la fisc doar jumătate din taxele pe venitul personal corespunzător.

Pentru ca jucătorul să obţină beneficiul fiscal, trebuiau îndeplinite trei cerinţe simple: să fi locuit în străinătate în cele două perioade fiscale înainte de mutarea în Italia; să rămână în Italia timp de doi ani după transferul reşedinţei - care a necesitat semnarea unui contract pe doi ani - şi exercitarea meseriei în principal în Italia.

Suprimarea Decretului Crescita obligă cluburile italiene să-şi schimbe strategia, lucru care poate favoriza dezvoltarea talentelor italiene, o dezbatere deschisă în calcio de ani de zile din cauza criticilor privind lipsa de oportunităţi pentru jucătorii italieni în primele echipe din Serie A, care până acum căutau jucători din afară datorită avantajului fiscal.

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Stiri





DC Media Group Audience
pixel