Fotbal international Guvernul spaniol se implică în fotbal. A preluat sub tutelă Federaţia, după scandalul Rubiales

Data publicării:
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Federaţia spaniolă de fotbal, RFEF, a intrat sub tutela guvernului de la Madrid, în încercarea de a pune capăt crizei organizaţiei. RFEF se află în centrul unei anchete pentru corupţie, la câteva luni de la scandalul cu Luis Rubiales, care a sărutat o jucătoare după câştigarea titlului mondial la fotbal feminin. 



"Guvernul spaniol a adoptat această decizie pentru e redresa grava situaţie în care se află RFEF pentru ca entitatea să poată începe o etapă de reînnoire într-un climat de stabilitate", a precizat, joi, Consiliul Superior al Sportului (CSD), organism dependent de Ministerul Sporturilor.

Concret, "o comisie de supervizare, de normalizare şi de reprezentare" creată de CSD şi condusă de "personalităţi independente" va exercita "tutela RFEF în cursul următoarelor luni", în interesul Spaniei, se arată în comunicat.

Din comisie va face parte şi fostul selecţioner al Spaniei Vicente del Bosque, campion mondial cu Spania în 2010. Într-o declaraţie comună, FIFA şi UEFA au precizat că urmăresc "îndeaproape şi cu mare îngrijorare situaţia din jurul RFEF", pentru a se asigura că această comisie nu afectează "independenţa federaţiei".

RFEF, marcată de scandalul sărutului forţat, este vizată de o anchetă de corupţie, în urma căreia au fost trimişi în judecată fostul şef al federaţiei, Luis Rubiales, dar şi succesorul său, Pedro Rocha. 

Guvernul spaniol a asigurat, marţi, prin vocea secretarului său de stat pentru Sporturi, Jose Manuel Uribes, că va face "totul" pentru a "redresa" Federaţia de fotbal, care se află într-o "situaţie inacceptabilă", în timp ce trebuie să pregătească pentru Jocurile Olimpice de la Paris şi Cupa Mondială din 2030, competiţie atribuită Spaniei, Marocului şi Portugaliei.

Pedro Rocha ar putea fi declarat inapt

Pedro Rocha este singurul candidat la alegerile pentru preşedinţia RFEF, dar guvernul spaniol ar putea decide să îl declare inapt pe acesta. 

Tribunalul administrativ al sportului (TAD) a estimat într-un raport că Rocha şi conducerea interimară au comis greşeli "foarte grave" luând decizii care le-au depăşit competenţele, printre care reconfirmarea în funcţie a selecţionerului Luis de la Fuente.

Justiţia spaniolă solicită o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare pentru Luis Rubiales pentru infracţiunile de agresiune sexuală şi constrângere, acesta sărutând-o cu forţa pe gură pe jucătoarea Jenni Hermoso după finala Cupei Mondiale de la Sydney, pe 20 august.

Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, procurorul cere ca lui Rubiales să-i fie interzis să lucreze în domeniul sportului pe durata pedepsei, să fie în libertate supravegheată timp de doi ani după ce va ieşi din închisoare şi să i se interzică să comunice cu jucătoarea sau să se apropie de ea pe o distanţă de 200 de metri timp de patru ani.

Ministerul Public mai solicită, de asemenea, ca Rubiales să-i acorde 50.000 de euro drept despăgubiri fotbalistei pentru delictul de agresiune sexuală.

Acest dosar, care a fost încredinţat un judecător de la Tribunalul Naţional, se desfăşoară în afara anchetei care vizează mai multe contracte încheiate de RFEF, precum mutarea Supercupei Spaniei în Arabia Saudită, anchetă în care Luis Rubiales este de asemenea cercetat.

Conform unei recente revizuiri a Codului penal spaniol, un sărut neconsimţit poate fi considerat agresiune sexuală, categorie penală care regrupează toate tipurile de violenţă sexuală, inclusiv viol, scrie Agerpres.

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Fotbal international




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel