Fotbal "Il Dio şi diavolii din faţa porţii". Portarul României care l-a impresionat pe Papă

Data actualizării: | Data publicării:
Imagine de Phillip Kofler de la Pixabay
Imagine de Phillip Kofler de la Pixabay

Un meci dintre Italia şi România de la Cupa Mondială de la Cupa Mondială din 1938 i-a adus portarului naţionalei de la acea vreme, Mircea David, porecla "Il Dio". Chiar Papa Pius al XI-lea i-a dat această poreclă. 



Jurnalistul Marius Mitran a adus aminte de acest episod în podcastul lui Andi Moisescu, la care a participat şi Florin Prunea, un alt portar legendar al echipei naţionale. Totul a plecat de la o discuţie despre filmul "Hai, România", care spune povestea Generaţiei de Aur a fotbalului românesc şi care apare pe 1 martie. 

"Ce să vezi, înaintea voastră au mai fost nişte băieţi. Dobai, Baratky, cel mai mare fotbalist rapidist din toate timpurile. Mircea David, supranumit Il Dio. Aşa i-a spus chiar Papa. Pentru că după un meci dintre Italia şi România, disputat chiar la Roma, în care Mircea David a apărat tot ce se putea apăra, şeful delegaţiei italiene a coborât pe teren ca să îl pipăie şi să se convingă dacă e din cauciuc sau din carne şi oase. Il Dio şi diavolii din faţa porţii", a spus Marius Mitran în podcastul lui Andi Moisescu

Mircea David (n. 16 octombrie 1914, Sinaia, Muntenia, România – d. 12 octombrie 1993, Iași, România), supranumit Il Dio - „Zeul”, a fost un fotbalist român, care a jucat pentru clubul Venus București. A participat, cu echipa națională de fotbal a României, la Campionatul Mondial de Fotbal din 1938.

Era de profesie inginer. A fost înmormântat în Cimitirul Eternitatea din Iași.

"Eram foarte prinşi în domeniu, dar, să fim sinceri, şi domeniul arăta altfel. Cu tot respectul faţă de generaţia actuală şi de talentele pe care le are generaţia actuală, şi le doresc băieţilor de acum să ajungă la nivelul pe care îl avea generaţia din 1994, dar fenomenul arăta altfel. Mă uitam la imagini. Vă dau cuvântul meu de onoare că mi se face pielea de găină şi astăzi de cum se juca. Ţi se face pielea de găină", a punctat şi Andi Moisescu. 

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Fotbal




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel
Iti place noua modalitate de votare pe DCSport.ro?