Tenis Ilie Năstase, declarații de senzație: Primul sportiv din istorie care a semnat cu Nike! Ce sumă a primit tenismenul și ce relație a avut cu fondatorul Adidas

Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Fostul număr 1 mondial a dezvăluit momentul în care a devenit primul atlet din istorie ce a semnat cu firma de încălțăminte Nike, dar și detalii spectaculoase despre colaborarea sa cu Adidas.



Năstase, o legendă vie a tenisului masculin

Ilie Năstase, câștigător a două turnee de Grand Slam, în anul 1972, la US Open, și un an mai târziu, la Roland Garros, a făcut dezvăluiri impresionante despre cariera sa și momentele unice pe care le-a scris în istoria mondială a tenisului masculin. Acesta a depănat amintiri despre turneele câștigate, dar și despre finalele de Grand Slam, printre care și cea de la Wimbledon, pierdută în anul 1972, în fața americanului Arthur Ash, menționând că din acel an, pe terenurile de tenis au fost implementate scaunele pentru jucători.

De asemenea, el a afirmat că înaintea finalei de la Wimbledon, s-a antrenat cu nimeni altul decât campionul suedez, Björn Borg: „În 72, la antrenamentul de încălzire înaintea meciului (n.r.- finala de la Wimbledon), am jucat cu un finalist la juniori - era Björn Borg!”

Primul atlet din istorie care a încălțat tenișii de la Nike

Ilie Năstase a menționat că niciun atlet, până la el, nu a semnat un contract cu firma Nike, care, la acea vreme, nu cunoscuse apogeul de astăzi: „(n.r. - Fondatorul Nike) venea la turneele mai mici, nu îl lăsa să intre la Wimbeldon, n-avea voie. Eram la turnee... la Salisbury (Meryland) și la Washington DC...atunci l-am cunoscut! El [venea cu o geantă] și întreba fiecare jucător dacă vrea să joace cu tenișii lui, că nu erau cunoscuți...Unii deja aveau contracte cu alte firme, iar eu am fost singurul care a acceptat să joace cu tenișii lui!”, a declarat fostul număr 1 mondial.

Mai mult decât atât, Ilie Năstase a susținut că fondatorul Nike, Phil Knight, a amintit cele relatate de el, în cartea sa de memorii: „Omul recunoaște, sunt primul atlet profesionist care a încălțat tenișii lui!”

Nasty a povestit, pas cu pas, modul în care a decis să semneze cu actualul gigant american: „Știi cum a fost? Eu aveam un manager...și managerul nu era acolo, când a venit el (fondatorul Nike) și eu am semnat cu el pentru cinci mii de dolari. Și a venit managerul...și i-a cerut 10 mii! Și în carte spune: 'Era să mă ruinez din cauza managerului lui Ilie, Ilie a fost un domn, mi-a luat doar cinci mii, dar a venit ăla și mi-a luat 10 mii...totuși, i-am dat, că merita'!”

Acesta a mai declarat și că tenișii erau personalizați, recunoscând că acea colaborare nu a reprezentat un mare câștig pentru Nike, întrucât firma nu era încă așa de cunoscută: „Mi-a făcut o pereche de pantofi cu numele Nasty, cu numele meu în spate...am jucat un an cu ei, că după am trecut la Adidas! [..] Nu a însemnat nimic, că ei erau la început, nu erau cunoscuți...”

Nu voia nimeni să semneze cu Nike - Ilie Năstase propune o idee companiei

De asemenea, fostul tenismen a descris perechea de teniși pe care a folosit-o în acele vremuri, propunându-i companiei să creeze o ediție a vechii sale perechi, prima din istoria sa, care a aparținut unui sportiv: „Numele ăsta de Nike mi se pare că e japonez...el a trebuit să cumpere și numele din Japonia. Se ducea în Japonia și venea cu sacul plin de teniși. Erau niște teniși făcuți în Japonia...știu că erau de culoare albastră și nu aveau talpă groasă, era mai subțire talpa. [..] Vreau să îi propun treaba asta! Domnului Philip Knight...să facă un retro...cum fac cei de la Adidas! Prima pereche de teniși cu care a început el. Oamenii sunt curioși să vadă cum erau! [..] Eu am făcut ceva pentru el... nu voia nimeni, chiar nu voia nimeni să semneze - să joace cu tenișii lui!”, a declarat Năstase, la Fain & Simplu.

Fondatorul companiei Adidas, înmormântat cu ceasul oferit de Năstase

După mulți ani, Ilie Năstase a decis să semneze cu firma Adidas, mărturisind că fondatorul companiei a fost înmormântat cu ceasul primit de la el: „Eu țineam foarte mult la el (n.r. - Horst Dassler). Era un om extraordinar, era tânăr...Investise foarte mulți bani în Olimpiade, toate echipele, 90% - erau îmbrăcate de Adidas, la Jocurile Olimpice. El a murit de tânăr, la 52 de ani, cancer...iar eu i-am făcut cadou, pentru că el a semnat contractul pe viață cu mine! M-am dus la Rolex, i-am cumpărat un ceas - i-am scris pe spate 'To my friend, Horst' - și de atunci a zis: 'Eu cu ăsta mă îngrop!'”

Întrebat câte perechi de teniși s-au vândut, în perioada în care colabora cu firma germană, Năstase a răspuns: „Nu știu, câteva milioane...dar știu că la primul milion, țin minte că mi-au dat un tenis, l-au băgat într-o baie de aur...îl am și acum! Cu numele meu, cu fotografia mea și în spate scria Năstase, îl am și acum acasă!

De asemenea, el a mai susținut că era foarte cunoscut în Franța, mulți fani dorind să achiziționeze tenișii săi: „Eram foarte popular, nu în America atât de mult...cât în Franța! Tenișii mei, țin minte...a ieșit unul din restaurant: ' - Domnu' Năstase, eu vreau să vă spun ceva! Mie-mi plac tenișii dvs., dar nu-i mai găsesc!'”, fanul motivând dorința de a achiziționa perechea purtată de Năstase, datorită calităților tenișilor: „Talpa care alunecă de obicei pe jos...la tenișii dvs. nu alunecă!”

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Tenis




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel