Tenis Țiriac crede că Simona Halep trebuie să ceară mari despăgubiri în urma sentinței de 9 luni: „Rar, rar m-a ascultat!”

Data actualizării: | Data publicării:
Agerpres
Agerpres

Ion Țiriac s-a pronunțat în ceea ce privește procesul Simonei Halep și modul în care aceasta s-a luptat să arate tuturor că este nevinovată în scandalul de dopaj, debutat în vara anului 2022.

 

 



Simona Halep a oferit României Wimbledon-ul

Afaceristul a comentat, pe larg, despre apărarea sportivei din cadrul procesului și modul în care Simona a luptat prin toate mijloacele posibile pentru a arăta fanilor, și nu numai, că probele contaminate reprezintă doar o neglijență a echipei sale. Acesta a ținut să amintească tuturor despre prestigiul adus țării de către Simona Halep, mai ales în momentul triumfului de la Wimbledon, trofeu câștigat în fața Serenei Williams: „Halep este omul care ne-a dat nouă un Wimbledon: un Wimbledon! Nu e Olimpiadă, nu e Campionat Mondial, e Wimbledon! Ăștia sunt niște oameni atât de speciali, încât nu poți să...”, a declarat acesta.

„Le-a făcut pe toate singură!”

De asemenea, Ion Țiriac a adus în discuție și pașii dificili prin care Halep a ajuns cea mai bună jucătoare din țară și, la un moment dat, din lume, dar și una dintre cele mai constante tenismene din ultimul deceniu. Simona Halep, susține Țiriac, și-a creat singură succesele prin muncă proprie și sacrificii: „... mititica asta, Halep, care la 16 ani a hotărât să-și facă operațiile că nu poate juca...singură! [..] le-a făcut pe toate singură și 99% de capul ei! [..] ajutată de familie până la un punct, când a început să zboare: că doar de aia e Halep!”

„Cine-i plătește viața?!”

Pe lângă afirmațiile privind cariera impresionantă a Simonei, Ion Țiriac a comentat și despre nedreptatea și modul în care acuzarea a realizat demersurile juridice care au determinat pedeapsa inițială de la ITIA, de patru ani: „S-a terminat treaba! Cine-i plătește viața?!” s-a întrebat retoric fostul tenismen. 

„Pentru că o viață întreagă i s-a pus în acest an și jumătate!”, a continuat el în emisiunea „Prietenii lui Ovidiu”. 

În plus, Țiriac a mai susținut și că echipa lui Halep trebuie să își asume o responsabilitate, dar o mai mare vină în acest caz o poartă compania care a fabricat produsul contaminat: „Echipa are o responsabilitate, responsabilitatea lor se duce mai departe la fabricant. Ăla care a făcut produsul trebuie să spună de ce a fost produsul contaminat [..] eu i-aș rade pe toți! E de atacat producătorul, e de atacat toată lumea!”, a mai afirmat el. Acesta a continuat, declarând că asemenea producătorului, și Federația Internațională de Tenis ar trebui să fie trasă la răspundere, mai ales că aceasta a părut dezinteresată de situația Simonei Halep: „Începând cu Federația Internațională de Tenis, care a avut un rol... că putea să se sesizeze [..] noi suntem mititei în lumea aia...”

Întrebat ce ar face dacă s-ar afla în locul Simonei, Țiriac a răspuns clar: „E treaba ei, numai a ei! Sunt fericit pentru că toată lumea poate să tacă dr***lui din gură acuma și să spună: Halep e Halep! Uite că nu a fost pedepsită, e pentru neglijență [sentința de 9 luni], care n-a fost neglijența ei!”

„Rar, rar m-a ascultat!”

Țiriac a dezvăluit că Halep a solicitat, în mai multe rânduri, sfaturi de la acesta: „Eu am acest privilegiu ca domnișoara Halep, din când în când, să vină și să mă-ntrebe... dar orice-i spun, tot face absolut de capul [ei]... rar, rar m-a ascultat, și din când în când, atunci când m-a ascultat, a făcut bingo! Nu atâta că sunt eu deștept, dar am 60 ani de când sunt eu în sportul ăsta...”

Întrebat ce ar sfătui-o, acum, pe Simona, Țiriac a afirmat: „Să o ia cu revenirea foarte încet, că ea a uitat ce înseamnă '15-15, game Halep'”

Halep ar trebui să revină pe zgură

În plus, Țiriac a mai spus că revenirea Simonei în circuit, după aproape un an și jumătate, nu va fi deloc ușoară: „[..] o viață, un jumate e o viață întreagă, cu toate că se pare că s-a antrenat tot timpul! Să se gândească... poate trebuie să înceapă numai cu zgură, pentru că mai e un singur turneu, Miami, pe hard, și... în turneul ăla sunt vreo 20 de fetițe între 18-21 ani, de vreun metru și 80...și servesc aproape 200km/h. Uită poloneza [Iga Swiatek], uită kazaha! [Elena Rybakina]”

Continuând, fostul tenismen a declarat că ar fi bine ca Halep să înceapă antrenamentele și turneele de zgură: „Eu m-aș duce și aș juca cel puțin cinci ore, în fiecare zi, pe zgură! Roma! [referire la turneul WTA 1000 de la Roma]”

Simona Halep nu e de vină în scandalul de dopaj

Țiriac consideră că prima sentință a Simonei ar trebui să fie analizată, iar judecătorii ar trebui, la rândul lor, să fie judecați pentru modul în care s-a desfășurat procesul. De asemenea, acesta a făcut referire și la neregulile depistate la laboratul din București, unde probele de sânge ale Simonei au fost depozitate în condiții neconforme: „[..] pe ăia care au găsit-o și i-au dat patru ani înainte să judece toate probele care sunt... ar trebui Comitetul Olimpic Român, de exemplu, [..] să-i luăm pe aștia de la laborator și pe toți, să îi întrebăm dacă sunt normali la cap și dacă își dau seama că se joacă cu viețile unor tineri și atunci cine e de vină... în mod normal mortul e de vină. Halep nu-i de vină! [..] V-am spus...tot timpul că aș băga mâna în foc că n-a luat nimic!”

Cu toate acestea, el s-a ferit să comenteze despre schimbarea pe care a făcut-o Halep în urmă cu doi ani, respectiv modificarea întregului staff: „A făcut și n-a făcut! Nu a făcut ea...”. În schimb, afaceristul a făcut referire la anii de juniorat ai Simonei: „[..] la 16 ani, când [Virginia] Ruzici mi-a spus: '- Asta este cea mai bună!' [despre Halep]”, continuând cu o serie de aprecieri personale asupra naționalității româncei: „Halep, dacă se năștea nemțoaică, până acum avea peste 100 milioane de euro în portofel. Dacă se năștea franțuzoaică, probabil că 110 milioane...și dacă era americancă, 150!”

Procesele în instanță din tenisul profesionist

Țiriac a declarat că el cunoaște doar puțini avocați buni și că, în general, există discuții privind rezultatele proceselor între sportivi (clienți) și apărători: „Eu cunosc doi, atâta tot... în SUA. [..] Sunt și avocați care spun: '- Eu cred că tu ai dreptate! Nu-ți garantez nici așa, nici așa: dacă eu câștig procesul cu matale, împărțim ce câștigăm pe din două sau 10% și 90%'”, a declarat acesta.

Mai mult decât atât, el nu a dorit să comenteze despre avocații Simonei și despre modul în care aceștia au realizat apărarea din cadrul procesului: „[..] n-aș vrea să comentez nici pro, nici contra. Eu nu cred că Halep a câștigat nimic aici, cred că i s-a făcut dreptate! Cu tot ce a avut ea pe masă, unii au judecat-o așa... iar pe cei care au judecat-o așa, cine îi judecă?!” s-a întrebat din nou, retoric, fostul tenismen.

De asemenea, el a ținut să precizeze și lucrurile prin care a trebuit să treacă Halep în toata perioada în care s-a întreprins procesul:„Poate ea zice: '- Nu, dom`le, vreau liniște, nu mai pot, după un an jumate din ce am suferit eu!' Și cel mai rău a suferit aici, pentru că ea a fost atinsă aici: '- Uite, drogata...!' Nu, nu!”, a declarat el. În plus, acesta a reiterat succesele din cariera Simonei: „Halep e cea care ne-a dat Wimbledon-ul! Și Roland Garros-ul, dar ne-a dat Wimbledon-ul! România a câștigat Wimbledon-ul!”

Autorul articolului: Iulia Horovei | Categorie: Tenis




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel
Iti place noua modalitate de votare pe DCSport.ro?