Tenis Ion Ţiriac nu se aştepta ca Halep să scape la TAS. "Am o singură raţiune: Sydney"

Data publicării:
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Simona Halep a primit o reducere a pedepsei pentru dopaj la TAS. Judecătorii de la Lausanne au decis ca sportiva să fie suspendată doar 9 luni, nu 4 ani cum a cerut ITIA, astfel că Simona Halep se poate întoarce pe teren. Ion Ţiriac spune că nu s-a aşteptat la această decizie. 



Prezent la "Prietenii lui Ovidiu", emisiune moderată de Ovidiu Ioaniţoaia, Ion Ţiriac a amintit de momentul Sydney 2000, când Andreea Răducan a rămas fără medalia de aur din cauza unei pastile pentru răceală. 

"Nu mă aşteptam (n.r. la decizia TAS). Şi am o singură raţiune: Sydney. Aduceţi-vă aminte că eu am demonstrat cu acte în regulă că la Andreea Răducan a fost o făcătură. Proba ei a fost manipulată într-un fel sau altul, sau greşită. Era în scris acolo. Rezultatul a fost că medalia de aur trece de la o româncă la alta, cea de argint la fel, cea de bronz la fel. Pierde medalia, dar poate concura. 

Spunând treaba asta, nu aveam prea multă încredere. Şi mulţumesc lui Dumnezeu că m-am înşelat. Nu m-am aşteptat să fie atât de corecţi, drastici, cu probele acolo. Halep nu a fost drogată, nu a fost dopată, a fost o treabă dintr-un produs care a fost oarecum manipulat. Această neglijenţă e vina ei", a declarat Ion Ţiriac. 

Singura greşeală făcută de Simona Halep

"Să ne gândim la o altă treabă. Joacă Halep contra lui Virginica (n.r. Virginia Ruzici), unde vrei. Şi după 2-3 ore, este 6-6 în setul 3 şi sunt în tie-break. Terenul se schimbă după 6 puncte. E 3-3 în tie-break, se schimbă terenul, şi se duce să bea apă. Şi se spune stop, să chemăm laboratorul, să controlăm sticla pe care mi-au dat-o este pură, curată, cu apă sau cu compot. Până ajunge sticla acolo trebuie să vezi cine e în spate. 

Dra Halep, dumneata nu ai mult de spus aici. În prima zi trebuia să arate spre echipa pe care o plăteşte. A fost negativă 20 şi ceva de ani, a fost negativă şi cu trei zile în urmă. Aia a fost singura greşeală făcută de Halep. Când a spus că de echipa ei nu se atinge nimeni. Era o treabă simplă. Se ducea cu avocaţii peste ei. Echipa a recunoscut peste 6-8 luni. Demonstra în momentul ăla că acel produs a fost oarecum încurcat. 

Pe de altă parte, Halep a fost pozitivă. Legea am făcut-o eu, în 1999, cu alte cinci persoane: şeful Coca Cola, şeful AMG, şeful Phillips, toţi partenerii CIO. Să facem o organizaţia ca să scăpăm de această problemă, dopingul. Eu am fost foarte direct şi am spus că pozitiv este pozitiv. Chit că cinci te ţin de gât şi al şaselea îţi bagă ceva. Singurul lucru e să spui cum ai ajuns pozitiv. Dar 99% din cei care sunt pozitivi ştiu ei bine de ce sunt pozitivi. Şi atunci legea trebuia să fie mai drastică pentru pozitivii adevăraţi încă din 1999, nu de acum. Iar WADA îşi face treaba bine. Singura chestie este ce faci cu cei care nu îşi fac treaba bine", a mai spus miliardarul.

Cine e de vină?

"Halep nu e de vină. Spune lumea că nu a fost pozitivă. A fost pozitivă, dar nu a fost, că a fost neglijentă. Cineva i-a dat asta. Cine i-a dat? Echipa care răspunde de ea", a concluzionat Ion Ţiriac. 

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Tenis




logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel
Iti place noua modalitate de votare pe DCSport.ro?