Tenis ITIA, prima reacţie după ce TAS a redus suspendarea Simonei Halep, de la 4 ani la 9 luni

Data publicării:
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Tribunalul de Arbitraj Sportiv a redus suspendarea Simonei Halep pentru dopaj de la 4 ani, cât dictase ITIA, la doar 9 luni. Asta înseamnă că Simona Halep poate reintra în circuitul WTA.ITIA a fost instituţia care a decis suspendarea de 4 ani în cazul Simonei Halep, în ciuda faptului că fostul ei antrenor, Patrick Mouratoglou, îşi asumase vina pentru suplimentul contaminat care a dus la prezenţa roxadustatului în organismul Simonei Halep. 

La scurt timp după ce TAS a comunicat oficial decizia, Karen Moorhouse, CEO-ul ITIA, a declarat că "un element esenţial al oricărui proces anti-doping este posibilitatea unui apel, iar ITIA respectă acest drept şi respectă şi deciziile. 

Decizia ITIA a fost una bazată pe motive clare şi va fi revizuită, aşa cum este şi normal". 

Tribunalul de Arbitraj Sportiv a decis, aşadar, că Simona Halep are drept de joc în circuitul WTA. Suspendarea de doar 9 luni înseamnă că aceasta a expirat în iulie 2023. 

Simona Halep este fericită pentru decizia TAS 

"De-a lungul acestui proces lung și dificil, mi-am menținut convingerea că adevărul va ieși în cele din urmă la iveală și că se va ajunge la o decizie corectă, deoarece sunt și am fost întotdeauna o sportivă curată. Credința mea în acest proces a fost pusă la încercare de acuzațiile scandaloase care mi-au fost aduse și de resursele aparent nelimitate care au fost aliniate împotriva mea.

Dar, în cele din urmă, adevărul a prevalat, chiar dacă a durat mult mai mult decât mi-aș fi dorit. Aș dori să le mulțumesc avocaților mei care au fost alături de mine și au crezut în mine de la început, și, mai important, vreau să le mulțumesc sponsorilor mei, fanilor și concurenților mei care au rămas alături de mine pe parcursul acestui proces lung și dificil.

Abia aștept să mă întorc în circuit", a fost prima reacție a Simonei Halep, potrivit Euronews.

De ce a decis TAS în favoarea Simonei 

”Ideile sunt foarte simple. Acuzațiile din pașaport biologic au ridicat suspiciuni. Nivelul de înțelegere tehnică al acestui instrument este greu de pătruns. Scenariile de doping potențial pe care le-au creat cei de la ITIA sunt nerealiste. TAS a respins acuzația. În ceea ce privește ”dosarul Roxadustat”, TAS a constatat că Simona a fost victima unui caz de contaminare.

Simona nu a luat niciodată voit vreo substanța interzisă. TAS a stabilit că există un nivel minim de neglijență. După primele două probe, ne-am dus la ITIA și am propus să discutăm despre sancțiune. Ei nu au dorit acest lucru și au aplicat sancțiunea de patru ani. Tribunalul de la TAS a hotărât că e vorba de un caz simplu de contaminare!”, a declarat Bogdan Stoica, avocatul român al Simonei Halep, la Digisport Special. 

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: Tenis
logo icon Articole asemănătoare
logo icon Cele mai noi articole
logo icon Cele mai citite

DC Media Group Audience
pixel