Stiri Jasmin Paris: prima femeie care finalizează cruntul ultramaraton Barkley Marathons

Data publicării:
Foto: Pexels
Foto: Pexels

O alergătoare britanică face istorie devenind prima femeie care termină unul dintre cele mai dificile ultramaratoane din lume. 



Jasmin Paris din Midlothian a finalizat cursa Barkley Marathons din Tennessee cu doar un minut și 39 de secunde înainte de expirarea termenului limită de 60 de ore. Mii de susținători au urmărit cursa pe rețelele de socializare, cu sufletul la gură, pe măsură ce ea își trăia emoționantul finiș, vineri. Era atât de epuizată, încât s-a prăbușit la pământ după ce a terminat cursa, relatează BBC.

Traseul de la Frozen Head State Park se schimbă în fiecare an, dar acoperă aproximativ 160 km, implicând urcări și coborâri de aproape 20.000 de metri - cam de două ori înălțimea Muntelui Everest. Doar 20 de persoane au reușit vreodată să finalizeze cursa în cele 60 de ore alocate de când a fost extinsă la 160 km, în 1989. Veterinara în vârstă de 40 de ani, care locuiește în Midlothian, a trebuit să navigheze printr-un teren extrem și adesea fără poteci, continuând să alerge pe parcursul nopții. Imaginile o arată cu picioarele zgâriate de tufișuri și mărăcini deși în pădurea deasă pe pante abrupte.

Ea a declarat anterior: „Barkley Marathons reprezintă o provocare cu adevărat unică, iar ideea de a-l alerga mă motivează de câțiva ani. Simt un amestec de entuziasm și nervozitate. Știu că va fi foarte greu, poate chiar imposibil, dar în același timp, asta mă face să vreau să alerg." David Miller, fotograf profesionist care a fost prezent la cursă, a declarat pentru BBC Scoția că a fost martorul „celei mai mari realizări din istoria ultramaratoanelor". „A fost multă anticipare la linia de sosire și cu trei minute înainte de expirarea termenului de 60 de ore, am auzit strigăte și urale. Oamenii o încurajau pe Jasmin. Ea sprinta și dădea totul, deoarece nu era loc de eroare, altfel nu ar fi atins limita de timp. A atins poarta și s-a prăbușit de epuizare. A fost cel mai incredibil lucru pe care l-am văzut vreodată. A fost de necrezut. Evident, m-am concentrat foarte mult pe încercarea de a o surprinde pe Jasmin și pe acest moment din istorie, dar în același timp am putut simți o lacrimă în spatele obiectivului, pentru că a fost un moment atât de emoționant."

Traseul este notoriu pentru dificultățile sale extreme și pentru tradițiile sale neobișnuite. Se desfășoară pe un traseu montan nemarcat, iar participanții trebuie să găsească cărți ascunse pentru a demonstra progresul lor în cursă. Din momentul apariției sale, foarte puțini participanți au reușit să îl termine, ceea ce face realizarea lui Jasmin Paris și mai remarcabilă.

Autorul articolului: Mihai Preda | Categorie: Stiri





DC Media Group Audience
pixel